https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-strom-roku-zna-12-finalistu-jsou-z-osmi-kraju?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Strom roku zná 12 finalistů, jsou mezi nimi čtyři ovocné stromy

12.5.2022 11:09 | BRNO (ČTK)
Zdroj | Strom roku
Do finále 21. ročníku ankety Strom roku postoupilo 12 kandidátů z osmi krajů. Porota letos vybírala z 55 návrhů. Kromě hlavní soutěžní kategorie porotci vybrali i pět nesoutěžních Stromů hrdinů – dřevin, které ohrožuje lidská činnost nebo čelí nepříznivým podmínkám, sdělil za pořadatelskou Nadaci Partnerství David Kopecký. Předchozí tuzemský titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku.
reklama

 

Mezi dvanáctkou soutěžících jsou hned čtyři ovocné stromy – Bartákova třešeň z Hostěnic u Brna a tři hrušně: Prajzovská hruška z Hostišové na Zlínsku, Hrušeň hnilička z Drásova u Příbrami a Sousedská hruška z Kralic nad Oslavou. Proti nim soutěží tři lípy: nejstarší a zároveň nejmohutnější strom letošní soutěže – 475letá Bratrská lípa z Kunvaldu s obvodem více než devět metrů, také 275letá Vorařská lípa z Rychnovska a 86letá Lípa osudu z Chvalkovic na Hané.

"Finálový tucet doplňuje Majestátní dub pod Šumnou rostoucí na Chomutovsku, Jinan na brněnském Mendlově náměstí, javor z Komni přezdívaný Tajemný hradní pán, Popovská bříza ze zaniklé obce na Jáchymovsku a Javor babyka v Ústí nad Orlicí. Během hlasování ale nehraje až takovou roli vzhled nebo stáří stromu, ale síla místní komunity, která za svým favoritem stojí," uvedla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Nejvíce nominací letos dorazilo z Jihomoravského kraje, a to 21, z toho deset přímo z Brna. Druhý nejvyšší počet byl z Olomouckého kraje s osmi přihláškami, následuje Středočeský s pěti a Pardubický se čtyřmi stromy. Ostatní kraje dodaly od jedné do tří nominací.

Hlasování začne na www.stromroku.cz 20. června a vítěze vyhlásí Nadace Partnerství 21. září v Brně. Strom s největší podporou veřejností získá šek na sponzorské ošetření a postoupí do zimního evropského kola.

Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku, která patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky. Její stáří je odhadováno na více než 700 let. Přezdívka odkazuje až k dobám husitským. K lípě se také vztahuje několik pověstí. Podle té nejznámější přepisoval stařeček Jiroušek v dutém kmeni Nový zákon. Přitom si zpíval žalmy a zpěv, který se mísil s šuměním listí, se nesl krajem a dal údajně vzniknout přízvisku lípy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

12.5.2022 15:28
Osobně bych volil ty čtyři ovocné stromy.V žadném případě lípy.Hrozně špatně se štípou a je z nich prd teplo.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.5.2022 19:17 Reaguje na karel krasensky
Ale zase si z nich můžeš vystrouhat Kašpárka a Kalupinku
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.5.2022 19:38 Reaguje na Jakub Graňák
Raději kdybys mi poseděl modelem ty
Odpovědět
DV

Daniela V.

12.5.2022 17:09
Krásné jsou všechny .....za mne Tajemný hradní pán. Javor.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.5.2022 18:51
Mně se líbí hruška hnilička:)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist