https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/armady-nesmi-stat-stranou-globalniho-boje-proti-zmenam-klimatu-uvedl-sef-nato?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Armády nesmí stát stranou globálního boje proti změnám klimatu, uvedl šéf NATO

3.11.2021 14:55 | GLASGOW (ČTK)
Stoltenberg uznal, že světové armády zanechávají značnou uhlíkovou stopu. Podle něj však již existují snahy nalézt řešení: například armáda Spojených států používá solární panely na svých objektech, britští vojáci hledají alternativní paliva a Španělsko sází na armádních pozemcích stromy, aby vstřebávaly oxid uhličitý.
Stoltenberg uznal, že světové armády zanechávají značnou uhlíkovou stopu. Podle něj však již existují snahy nalézt řešení: například armáda Spojených států používá solární panely na svých objektech, britští vojáci hledají alternativní paliva a Španělsko sází na armádních pozemcích stromy, aby vstřebávaly oxid uhličitý.
Armády zemí světa nesmí stát stranou celosvětového boje proti změnám klimatu. Měly by podle jasně stanovených pravidel snižovat obrovské množství emisí skleníkových plynů, které vypouštějí do ovzduší. Na klimatické konferenci OSN ve skotském Glasgow to podle agentury Reuters uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
reklama

 

Existuje jen málo spolehlivých údajů o emisích vytvářených vojenskou činností, není však pochyb o tom, že jejich množství je velké, podotýká Reuters. Poukazuje přitom na zprávu z roku 2019, která dospěla k závěru, že americká armáda by byla 47. největším světovým producentem skleníkových plynů, kdyby byla státem.

"Neexistuje způsob, jak dosáhnout čisté nuly, aniž bychom zahrnuli také emise způsobené armádami," řekl Stoltenberg na klimatické konferenci COP26 s odkazem na předsevzetí mnoha zemí dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality - tedy vypouštět jen takové množství emisí, jaké lze přirozenou cestou spotřebovat.

Bývalý zvláštní vyslanec OSN pro klimatické změny Stoltenberg dále sdělil, že v rámci Severoatlantické aliance se již začalo pracovat na metodice pro měření emisí produkovaných ozbrojenými silami. Dokončena by podle jeho představ měla být do konce roku 2022. "To je cíl, ale samozřejmě jsem závislý na dohodě třiceti spojenců," řekl.

Stoltenberg uznal, že světové armády zanechávají značnou uhlíkovou stopu. Podle něj však již existují snahy nalézt řešení: například armáda Spojených států používá solární panely na svých objektech, britští vojáci hledají alternativní paliva a Španělsko sází na armádních pozemcích stromy, aby vstřebávaly oxid uhličitý.

"V civilním sektoru probíhá energetická revoluce (...) a jde o to udržet krok, být součástí této transformace," řekl generální tajemník aliance.

Stoltenberg začal prosazovat společné kroky NATO zaměřené na ochranu klimatu již dříve, připomíná Reuters. Podle aliančních diplomatů však tyto snahy narážely na odmítavý postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Současné výzvy v energetice šéf NATO připodobnil k rozhodnutí Winstona Churchilla, které před první světovou válkou naftou nahradilo uhlí, jež do té doby převládalo jako palivo na lodích britského námořnictva. Krok měl podle Stoltenberga jak ekologický, tak strategický přínos.

"Musíme najít způsob, jak sladit potřebu mít ozbrojené síly přátelské vůči životnímu prostředí a současně je mít silné a účinné," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (44)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

3.11.2021 15:27
Cywe ... e-Abrams, to bude nářez.

Odpovědět
DA

DAG

3.11.2021 15:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Však já tank na baterky používal už v dětství :))
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

3.11.2021 18:13 Reaguje na Svatá Prostoto
A to jako proč???? Jádro bylo právě prohlášeno za bezemisní. Takže e-Abrams není nutný, stačí USS-Ohio a Trident 2D5. Funguje to čistě a bezemisně, a menšíni náklady a rychleji.
Odpovědět
Sl

Slovan

3.11.2021 19:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Hehe, no řekl bych, že to opravdu nebylo myšleno k nějakým e-abramsům apod. :)

Nicméně prostor ke zlepšení zde je. Nedávno proběhli médii informace, že USAF připravuje na základně Eielson na Aljašce první jaderný mini-reaktor - dnes tam funguje uhelná elektrárna, která denně spotřebuje 500-1000 tun uhlí denně. Navíc si myslím, že by úspěch projektu mohl mít pozitivní vliv i na civilní sektor.

Elektrické "hračky" v armádách jistě budou. Mají výhody pro určitý typ operací - jsou tiché, mají mnohem lepší zrychlení (v případě automobilů) apod. Minimálně v začátcích však budou jen jakýmsi doplňkem a technologií, která se bude dále vyvíjet.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.11.2021 20:37 Reaguje na Slovan
Akorát nejde na ně dát moc pancéře...
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.11.2021 15:55
On se srovnává s Churchilem?

Chucpe.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2021 16:07
Armády NATO nesmí stát stranou globálního boje proti změnám klimatu, a proto je nutno jednou provždy skoncovat silově s Ruskem , konečné řešení.
Pak už zavládne na Zemi pouze blahobyt.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 19:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ci wogo, vy se propadáte už do psychického kataklyzmatu, Rusku nikdo nevyhrožuje, kdežto Rusi vyhrožují běžně. Nám jenom vyražením zubů, to jsme na tom ještě dobře. Nedávno chtěli napadat Dánské (nebo Holadské?) dopravní lodě jdernými údery, prostě Rusi se ještě nevymanili zs středověku, musí mít pořád nějakého nepřítele....
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 16:29
Velmi spravně-Proto musí dojít k celosvětové dohodě,která bude mít větší význam než Glasgow.Moderní zbraně na planetě zlikvidovat a podepsat celosvětové smlouvy,že případné další valky budou vedeny luky,šípy,cepy,sudlicemi,meči,kopímí,konmo.vozovou hradbou,praky.Tak se skončí se zatěžováním žívotního prostředí a klimatu v budoucích bitvach
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

3.11.2021 18:16 Reaguje na karel krasensky
A to jako proč???? Atomová ponorka s náloží balistických střel s MIRV jadernými hlavicemi je také bezemisní - bylo uznáno ponovu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 19:09 Reaguje na Sauerkirschmann
Čím bude vedená třetí světová válka nevím,ale čtvrtá zcela jistě kyji a kámeny-Albert Einstein
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.11.2021 17:38
Tahle bledá tvář na klimakonferenci je nějaký omyl, doufám, že si spletl místo. Ale pasuje to ke zprávám, že němci vyvíjí ultrasonickou eko zbraň. Kde to žijem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.11.2021 19:18
Doufám, že až příště pojedou "spojenci" cvičit obranu s tanky a transportéry na východ, tak pojedou na vagónech a vynechají ty "spanilé jízdy" po D1 s čmoudem těch starých křápů, které jim cestou chcípaly. Mimochodem tank byl vyvinut jako útočná zbraň a nikoliv zbraň obranná. Zbraní k obranné bývaly děla v hraničních opevněních a dnes i rakety.
Jednotky rychlého nasazení na hranicích asi taky nejsou pouze k obraně
a tak nechápu, co vlastně cvičí?
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.11.2021 19:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Myslím, že naivní představa o obraně pomocí pohraničních pevností padla už před osmdesáti lety a má šanci leda snad v hornatých oblastech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 19:33 Reaguje na Viktor Šedivý
Pan Mchaček bude bojovat předminulou válku, ne tu minulou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.11.2021 20:45 Reaguje na Viktor Šedivý
A ta "obrana" tanky a transportéry zastaralá není a nebo
platí heslo, že nejlepší obranou je útok? Pokud dojde
na konvenční válku, tak to nezachrání pár žoldáků s pár
kusy zbraní a ani ty základny v Pobaltí. Při masivním
útoku musí být více línií obrany s možností mobilizovat
zálohy, které nejsou. Pro politruka Hanzla pouze dodám,
že pokud by chtělo Rusko obsadit Pobaltí, tak to udělalo
v době, když nebylo v NATO a ne až nyní, ale proč by to dělali? Aby rozpoutali válku kvůli někomu, který pro ně ztratil strategický význam. K tomu jim stačí předsunutý Kaliningrad a Pobaltí je důležité pro někoho zcela jiného. Ten tam má základny a pro alibi a do počtu i jiné země.
Hra na vojáčky stojí zbytečné peníze a je kšeftem i při pouhé hře. Konvenční válka mezi jadernými velmocemi by
byla výplodem chorého mozku a neskončila by pouze těmi
tanky. Chce to myslet a neposlouchat slepě politruky.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 19:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Nevím, jstli jste si vůbec všiml, že ta "spanilá jízda" zabránila další Evopké válce, napadení Baltiků Ruskem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2021 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
A tak zase trochu realismu, z vejletu pár OTéček se Rusi fakt nepoprdí.
Jinak to bylo klasické cvičení s trochou toho PR, což je zcela ok a nic proti ničemu. Je blbost to nějak démonizovat, stejná blbost okolo toho dělat nějaké haló.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 21:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi jste nezaznamenal ten kontext.
Putin vedl úplně stejné řeči, jak před napdením Ukrajiny, shromáždil u hranic mohutnou armádu. Baltici zoufale volali o pomoc a Obama jasně řekl, že jsou v NATO a pokud tam Puťka strčí rypák, dostane po něm.
A k doložení jasného odhodlání jít do války přímo s Ruskem, poslal ty bojováky po sinici přes půl Evropy. A my tam poslali i gripeny.

Rus rozumí pouze síle, žádné dohody nerespektuje.

Takže to bylo ložený, Puťka stáhl ocásek a od té doby tam je klid.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.11.2021 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale no tak, nedělejte chytrýho, když na to nemáte.
Jistě že zaznamenal, ale nic to nemění na tom, co jsem napsal.

Rusové tam měli cvičení. Jen cvičení. Von ten Putin taky není debil. Takže jedno PR by CCCP:-), jedno PR by US Army a Hanzl měl Vánoce v březnu:-).

Jo, a nespletl jste si náhodou směr té Dragoon Ride:-)))?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2021 20:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak souvisí vaše úvaha s tanky s tím cvičením?

Jinak je to samozřejmě ptákovina, nic jako obranná zbraň samo o sobě neexistuje, vždy záleží na jejím nasazení. A obranná válka fakt neznamená, že někam zalezete a čekáte co nepřítel. To neplatilo už ani u Grunwaldu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.11.2021 20:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Mi jde o to, že šéf NATO je náhle ekologický a nevadíl
mu přesun vojenské techniky po vlastní ose, ale ani
zbytečná cvičení konvenčních zbraní, když proti stojí
jaderné mocnosti. Strategický význam Pobaltí jsem popsal
výše a ta cvičení beru jako hru na nervy na hranicích.
Ano, obranná válka se nedělá na hranicích a v pevnostech
a tak nepochopím, proč se cvičení dělá na hranicích. To
si mohou vojska procvičit i ve vnitrozemí a nedělat ty
"spanilé jízdy" zastaralých čmoudících křápů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.11.2021 16:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Cvičení na hranicích jsou prostě PR. Na všech stranách. Viz naše Štíty ... bo my jsme pro Sověty bylo v podstatě pohraniční pásmo:-).

A nic jako zbytečné vojenské cvičení neexistuje. Blbě naplánované, blbě provedené, to jo ... nikdy ne zbytečné.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.11.2021 06:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak obranné konstrukce skutečně existují, namátkou izraelská Merkava, nebo švédský Strindwagn
Odpovědět
Sl

Slovan

4.11.2021 10:29 Reaguje na Jakub Graňák
Žádnou zbraň nelze vnímat jako čistě obrannou a skutečně vždy záleží na jejím použití. I protivzdušná obrana může být útočná zbraň, natož jakýkoli tank. A je jedno, zda se jedná o Merkavu, Abrams nebo T-90.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.11.2021 12:54 Reaguje na Slovan
Jako útočnou "zbraň" lze použít i padaná jabka (v dětství vlastnoručně odzkoušeno), přesto nebyla za tímto účelem vyšlechtěna
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

4.11.2021 20:30 Reaguje na Jakub Graňák
Útočná zbraň je ve všech případech zlý úmysl, nikoli předmět. I modelářským nožíkem lze navést Boeing na Pentagon.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.11.2021 16:10 Reaguje na Jakub Graňák
Teda označit Merkavu, a že je moc pěkná:-), za obrannou konstrukci ... já vám nevím:-). To samé ta švédská obluda. To jsou prostě bojové tanky ... přece to nechcete hrát "přes věž"?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.11.2021 17:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Nikoli, vycházím z vojenských doktrín obou států, navíc u švédského modelu je to zjevné i z konstrukce přímo uzpůsobené k tomu, aby stroj čekal zahrabaný na blížícího se nepřítele (hovořím o S103)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.11.2021 17:33 Reaguje na Jakub Graňák
A když už je řeč o obranných systémech, dalším příkladem je izraelský irondome, další typický systém určený k obraně
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

4.11.2021 20:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, tank lze například v pouličních obranných bojích použít jako snadno přemístitelný absolutní zátaras. I pokud tento zničíte, zůstane komunikace zablokována 50-60 tunami šrotu.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

4.11.2021 20:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, do doby, než přišla štuka. Ta už se ale asi 80 let nedělá :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2021 09:33 Reaguje na Sauerkirschmann
Dnešní bitevníky vybavené řízenými střelami opravdu
udělají z tanků pouhé zátarasy a tanky a obrněnce
všech typů jsou tak leda dobré proti pasáčkům koz
a vlastním rebelům, až jim dojde s vládou trpělivost.
S dostřelem několika kilometrů nelze srovnávat raketu
s naváděcím systémem a nebo už dnes levný dron, který
dosedne na tank s účinnou výbušninou. Sloužit v takové
občas pojízdné rakvi je horší, než sedět schovaný
někde v zákopu a nevystrkovat moc hlavu. Války tanků
jsou minulostí, mimo těch her na vojáčky a boji s těmi
pasáčky koz.
Odpovědět

Jirka Černý

3.11.2021 20:38
Vše se vrátí do minulosti, válčit se bude jen v létě, tentokrát aby slunce dost nabíjelo baterie. A samotný boj jde maximálně zekologizivat zákazem palných zbraní, pěkně postaru vzít šavli vyrazit na zteč.
Jen mám obavy že když ten zákaz palných zbraní nepřítel poruší bude dost ve výhodě. Ne válčit ekologicky nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 21:12 Reaguje na Jirka Černý
Důležité by bylo syntetické palivo do motorů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.11.2021 08:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Válce spolehlivě zabrání modré knížky na hlavu pro všechny
potenciální brance. Generálové se mezi sebou mlátit nebudou.
S tím syntetickým palivem do motorů je to na tu modrou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.11.2021 09:26 Reaguje na Břetislav Machaček
:-))
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

4.11.2021 20:31 Reaguje na Břetislav Machaček
A to jako proč??? Tiger jezdil na syntetické palivo vyrobené v záluží docela dobře :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2021 09:23 Reaguje na Sauerkirschmann
To byla pane z nouze cnost a nebýt nedostatku
ropy, tak by je to ani nenapadlo. Dnes je to
tak efektivní, že to nikdo ve velkém nedělá a
ani dělat v dohledné době nebude. Snad pouze
nařízením "vůdce" a když se nebudou počítat ty náklady na výrobu. Možná to vůdci z EU nařídí, dotace zaplatí a ekologisti si poplácají po
ramenou jak zatočili s ropou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.11.2021 09:29 Reaguje na Jirka Černý
Máte taky pravdu, ach jo. Taková konference už pro mě není o ochraně životního prostředí, když zvou vojáky.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

4.11.2021 20:33 Reaguje na Jarka O.
Nepravda, pokud pěší jednotka vystřílí vesnici, pak tuto přivede do režimu klimatické neutrality. Hlavní je myslet politicky eh, čo to tárám - ekologicky :)
Odpovědět
va

vaber

4.11.2021 08:42
když by se zničilo životní prostředí a všichni by vychcípali, už by si nemohli hrát na vojáčky a hrdiny a nebudou mít komu poroučet a koho střílet,
tak se raději taky uskrovní,aby mohli válčit ,střílet a poroučet trochu déle,
o lidi jim nemůže jít, na lidi mají totiž zbraně, které mají jedinou funkci, zabíjet lidi
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

4.11.2021 20:35 Reaguje na vaber
tfuj, takové ošklivé slovo :) Zbraň lze přeci použít k vznešeným cílům, třeba přivedení ke klimatické neutralitě, jednotlivců, vesnic, měst, i celých států.
Odpovědět
va

vaber

7.11.2021 08:42 Reaguje na Sauerkirschmann
asi to bude pravda ,zbraně lza používat ke vznešenému zabíjení ,proto se nám rekrutují hrdinové vyhradně z vojáků
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist