https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-koncept-rodinnych-farem-by-se-mel-tykat-i-bydleni-farmaru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace: Koncept rodinných farem by se měl týkat i bydlení farmářů

26.11.2022 02:09 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stanovení pojmu rodinná farma v legislativě by mělo podle Asociace soukromého zemědělství (ASZ) přinést výrazné zjednodušení fungování až 25 000 podniků. Zákon by měl kromě jiného umožnit menším farmářům postavit si bydlení mimo zastavěnou část obce, aby mohli jednodušeji hospodařit na svých pozemcích, řekl ČTK předseda ASZ Jaroslav Šebek. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) tento týden na twitteru uvedl, že zřídí pracovní skupinu, která by měla legislativní definici rodinných farem připravit.
reklama

 

Ministr již v létě mluvil o tom, že by se měl pojem rodinná farma dostat do české legislativy. Podle asociace má zákon podpořit lokální podniky, které se předávají mezi generacemi. Šebek uvedl, že příprava legislativy se bude týkat více resortů než pouze ministerstva zemědělství. Očekává, že asociace bude do pracovní skupiny přizvána.

Mezi prioritami asociace je zjednodušení zdanění, převodů majetků mezi členy rodiny nebo předpisů týkajících se prodeje z farem. Šebek uvedl, že možnost režimu rodinných farem musí být pro farmáře dobrovolná a pravidla by neměla být diskriminační vůči jiným zemědělcům. Jedním z principů je také důvěra v podnikatele, protože podle Šebka lokální farmáři ručí za kvalitu produkce svým jménem, proti velkým firmám jsou mnohem více spjatí s určitou lokalitou a nemohou snadno odejít jinam.

Jedním z témat, kterými se chce ASZ zabývat, je také bydlení farmářů v nezastavěných částech obcí. Současné znění stavebního zákona uvádí, že v nezastavěném území nelze povolovat stavby určené k bydlení. Neumožňuje to ani novela stavebního zákona, kterou již schválila vláda.

Šebek poznamenal, že důvodem ustanovení mělo být hlavně to, aby se zabránilo podvodům a na zemědělských pozemcích se nestavěly budovy, které by mohly sloužit například jako komerční ubytování. Takové případy by ale podle Šebka měl dokázat posoudit stavební úřad a v oprávněných případech umožnit farmářům postavit si bydlení v sousedství jejich zemědělských pozemků. Doplnil, že tento problém by se mohl vyřešit právě zákonem o rodinných farmách, který by jim určil speciální režim pro povolování staveb.

Asociace sestavila 15 hlavních bodů, které by podle ní měl zákon obsahovat. Kromě bydlení by se měl věnovat například i pracovněprávním vztahům, uvedla. V současnosti totiž není možné, aby farmář zaměstnal vlastí manželku. Zákon by podle asociace měl farmářům také zjednodušit podmínky zpracování a prodeje vlastní produkce a diskuse by se měla vést i o daních včetně možné paušalizace nebo o případném snížení DPH u produktů z rodinných farem.

ASZ má přibližně 7500 členů, kteří obhospodařují zhruba 40 procent zemědělské půdy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

26.11.2022 18:11
JJ, když už házet peníze do žumpy podporou už z principu neefektivní malovýroby, tak do důsledků a "pořádně".
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.11.2022 10:50 Reaguje na Radim Polášek
a v čem tu neefiktivitu malovýroby, vidíš ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.11.2022 17:00
Dotujte mi nákup půdy, strojů, osiv, zvířat, odbyt a možná i můj dům.
Postavím si ho na atraktivním místě ve stavební uzávěře a když skončím,
tak ho použiji k rekreaci, protože jinak by tam ten dům nemohl stát.
Budiž stavět v uzávěře, ale pouze s podmínkou využití pouze k bydlení funkčního farmáře. Při změně účelu zbourat a uvést do původního stavu!
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

28.11.2022 11:23
"Možnost režimu rodinných farem musí být pro farmáře dobrovolná a pravidla by neměla být diskriminační vůči jiným zemědělcům". Tak to bych ráda věděla, jak to chce udělat. Pokud budou mít "rodinné farmy" speciální podmínky, budou samozřejmě zvýhodněny, což přinese znevýhodnění jiným typům subjektů (třeba už jen farmě, kde majitel a družka nejsou z jakéhokoliv důvodu sezdaní a tudíž nebudou smět využít výhody "rodinné farmy").
Celý humbuk kolem uzákonění rodinných farem považuju za snahu vytřískat někde politické body. Rodinné závody v občanském zákoníku uvedeny jsou - §700 a není mi moc jasné, proč by měly mít jiné rodinné závody speciální výhody. Ale pozor, hlavně nediskriminačně.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist