https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/attenborough-g7-celi-nejdulezitejsimu-rozhodnuti-v-otazce-zmeny-klimatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Attenborough: G7 čelí nejdůležitějšímu rozhodnutí v otázce změny klimatu

13.6.2021 14:56 | CARBIS BAY (ČTK)
Pětadevadesátiletý Attenborough ještě před svým vystoupením řekl, že lidstvo "je možná na prahu destabilizace celé planety". Ilustrační foto
Pětadevadesátiletý Attenborough ještě před svým vystoupením řekl, že lidstvo "je možná na prahu destabilizace celé planety". Ilustrační foto
Vůdce velkých světových ekonomik čeká historicky nejvýznamnější rozhodnutí týkající se klimatických změn. Dnes to na summitu zemí G7 hodlá podle stanice BBC říci britský přírodovědec Sir David Attenborough.
reklama

 

Na schůzce, která dnes skončí, se má hovořit o klimatických změnách a o technologiích, které budou šetrnější k přírodě. Počítá se s tím, že se účastníci - USA, Kanada, Francie, Británie, Německo, Itálie a Japonsko - zavážou snížit do roku 2030 téměř o polovinu emise škodlivých plynů ve srovnání s úrovní v roce 2010. Británie svůj příslib už zvýšila na 58 procent.

Pětadevadesátiletý Attenborough ještě před svým vystoupením řekl, že lidstvo "je možná na prahu destabilizace celé planety".

"Nedá se popřít, že přírodního světa ubývá. Klima se rychle otepluje, o tom není pochyb. Společnosti a národy si nejsou rovné, to je zřejmé. Věda nás ale nutí zaměřit se, zejména v roce 2021, na to, zda se vzhledem ke všem těmto faktům ocitáme na prahu destabilizace celé planety. Pokud ano, pak je rozhodnutí, jež učiníme v této dekádě - zejména rozhodnutí ekonomicky nejvyspělejších národů - nedůležitější v historii lidstva," citovala Sira Davida stanice BBC.

Podle britského tisku se čeká, že bude Attenborough naléhat, aby bohaté státy rozhodly tak, aby pomohly zachránit budoucnost Země.

Jak upozornila BBC, zatím nejsou detailně zodpovězeny dvě hlavní otázky: jak se bude pomáhat rozvojovým zemím k získání technologií šetrnějších k životnímu prostředí a kolik peněz bohaté státy poskytnou těm chudším, aby se mohly podílet na řešení klimatické krize.

Z dnešního jednání by měly vzejít konkrétní návrhy, jak zpomalit klimatickou změnu. Očekává se, že to bude postupné vyřazování benzinových a naftových aut z provozu, ukončení využívání uhlí a zastavení vládní podpory sektoru fosilních paliv.

Země G7 se zřejmě také postaví za plán, který má zvrátit úbytek přírodních druhů, jehož součástí je zajistit do roku 2030 ochranu 30 procentům půdy a oceánů. Británie, která letos skupině G7 předsedá, má ohlásit fond 500 milionů liber (více než 14 miliard korun), který bude využit na ochrnu oceánů a života v něm.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

13.6.2021 15:54
Jack London: Bílý Den

„Ale proč byste nemohl s tolika penězi konat dobro?“
Bílý Den se zasmál.
„Konat se svými penězi dobro! To je jak udeřit Boha do tváře, jako by se mu řeklo, že ten svůj svět neumí řídit a aby laskavě uhnul z cesty a poskytl příležitost člověku. Myšlenky o Bohu mě po nocích neokrádají o spánek, a tak se na to dívám jinak. Není to směšné, běhá-li někdo po světě s kovovými prstýnky na kloubech a s velikým kyjem v ruce a ustavičně rozbíjí lidem hlavy a olupuje oběti o peníze tak dlouho, až si nadělá velikou hromadu peněz, a potom se začne kát ze svých skutků a začne zas běhat po světě a tentokrát obvazovat hlavy, které rozbili druzí lupiči? Řekněte sama. Nic víc konání dobra s penězi neznamená. Co chvíli některému lupiči změkne srdce a on začne najednou jezdit s ambulancí. Tak to udělal Carnegie. Rozbíjel hlavy v zuřivých bitvách v Homesteadu, byl skutečným rozbíječem hlav ve velkém, přepadl a oloupil obětní beránky o několik stovek miliónů, a teď běhá a trousí jim ždibíčky zpátky. Směsné! Řekněte sama.“

Niečo podobné je, keď štáty G7 idú pomáhať rozvojovým krajinám peniazmi chrániť prírodu :-)
Odpovědět
ig

13.6.2021 20:07 Reaguje na Vladimir Mertan
Jack London neměl pravdu :-) Jestli si tedy dobře pamatuju, Bílý Den byl schopný podnikatel, zlatokop, prospektor, těžař, průmyslník. Na lidech neparazitoval, získal svou prací a vynalézavostí něco co ostatní neuměli a to jim pak prodával. London tady jen opakuje lidovou "moudrost", že aby jeden zbohatl, musí jiný zchudnout, což se ovšem už při lehkém zamyšlení dá odhalit jako nepravda. Bohaté země stejně tak nezískaly své bohatství drancováním a zotročováním těch zaostalých, ale především si lépe zorganizovaly svůj průmysl a využily inovativní potenciál.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.6.2021 08:35 Reaguje na
to je otázka poměrně stará. asi bude panovat obecně shoda o tom, že podnikatelé a vizionáři, kteří nadělali jmění v prostředí divokého neregulovaného kapitalismu 19. století a v "reálných" sektorech ekonomiky kromě svého zbohatnutí výrazně pozitivně působili na své okolí a celé prostředí (myšleno ekonomicky, nezabředávejme v tomto případě do žabomyšáren o uhlí), dělníci měli práci a levnější výrobky, stát měl daně (typicky třeba Ford nebo z tuzemských Lanna nebo Riedel).
ovšem v prostředí spekulativních operací v prostředí defakto řízených a plánovaných ekonomik, v prostředí sešněrovaném, zregulovaném a zkresleném daněmi a dotacemi a kdy je podnikání často jen dobýváním renty nebo vytváření monopolů navázaných na stát, nepanuje shoda o prospěšnosti takových podnikatelů zas tak drtivě. pro případ nemusíme chodit daleko, můžeme se třeba pohádat o solárbaronech nebo babišovi.
Odpovědět
va

vaber

14.6.2021 09:09 Reaguje na
,,Bohaté země stejně tak nezískaly své bohatství drancováním a zotročováním těch zaostalých,,
trošku jste zapomněl na dobývání kontinentů Evropou,kolonizaci, kolonie a otrokářství
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 09:51 Reaguje na vaber
Kolonialismus má dvě naprosto odlišné části. Skutečné násilí na původních obyvatelích a mocenské nechutnosti a rabování Evropských velmocí v koloniích.
Ale na druhé straně velký civilizační rozvoj zvláště v Britských koloniích, které jsou dnes na špičce světového vývoje ekonomické i lidských práv.
USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Indie, velká část JV Asie.
Podívejte, jak bojují dnes v Hongkongu a na Taiwanu za svobodu, kterou měli jako Britská kolonie.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.6.2021 10:59 Reaguje na Pavel Hanzl
ten ostudný kolonioalismus, to nebyl ten britský (británie považovala domorodé obyvatelstvo za lidské bytosti, a válka o nezávislost spojených států měla za následek ztrátu lidských práv indiánů), do jisté míry se něco podobné dá říci i o kolonialismu francouzském. ta zvěrstva páchal kolonialismus španělský a portugalský (a ano, po vyhlazení indiánů na plantážích tam vnikla poptávka po importu pracovní síly bez lidských práv), ale ten bledne před kolonialismem arabským a tureckým, o mongolském a ruském imperialismu nemluvě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 07:51 Reaguje na Lukas B.
Jistě, Angličné mají nejstarší novodobou demokracii, jejich kapitalismus byl daleko modernější, než u feudálních Španělů a výsledkem je, že ovládli prakticky celý svět, angličtina se stala světovou řečí a třeba anglické námořní právo vytvořilo z oceánů svobodný prostor pro všechny.
Odpovědět
va

vaber

15.6.2021 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
co je to zase za nesmysly ,mluvíte o zemích které zcela obsadili Angličané a začali tam panovat a ty země se následně osamostatnily ,mluvte o tom jak dopadlo původní obyvatelstvo a jejich přírodní zdoje a bohatství
byla jim ukradena zem a vše ostatní
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 07:54 Reaguje na vaber
Nikomu nic ukradeno nebylo, domorodci vůbec pocit vlastnictví půdy neznali.
Navíc v Severní Americe nebo Austrálii žilo zcela nepatrné množství lidí a těžko si mohli nárokovat celý kontinent.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.6.2021 17:44
Gesto pro užaslé čtenáře světových deníků a TV stanic , nic jiného.

Po první světové válce byla založena Společnost národů, aby se jatka I. sv. války nemohla nikdy opakovat.

Nic z toho nebylo a nastala jatka II. světové války. I založena OSN , aby se tyto hrůzy nemohly opakovat.
Mezitím proběhly desítky lokálních i regionálních válečných konfliktů a zase nic.

Tady to dopadne naprosto stejně , gesta, fráze ,blabla...

Bohatí budou ještě bohatší a chudí ještě chudší.

Změna nastane v okamžiku ,kdy dojde ke kolapsu společnosti a bude se MUSET najít reálné řešení. Kovidová krize proti domu byla nevinnou dětskou hrou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2021 17:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Naštěstí už nic.
Příšerností třetí a asi jaderné války jsme byli ušetřeni, lidstvo se zcela evidentně poučilo.
Jenže tohle pochopení bylo způsobeno mohudným flákancem po hubě.

Teď jsme před nejdůležitějším rozhodnutím historie (jak píše pan Attenborough), jenže ten flákanec nastale až tehdy, kdy to prohrajeme. A to už cesta zpět možná nebude.
Jedině, kdyby přiletěla černá labuť přímo z Paroubkova Marsu. Prvděpodobnost je ale těsně nad absolutní nulou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.6.2021 18:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Nad tím, že nebyla třetí světová válka, bych moc nejásal. V západní Evropě, hlavně v Británii a Francii, mohutní muslimská komunita a hrozí nebezpečí, že dříve či později se "demokratickými způsoby" dostanou k moci. Problém je v tom, že oba tyto státy mají jaderné zbraně. Ve Francii už sice skupina vysokých vojenských důstojníků na sílící nebezpečí muslimského extrémismu upozorňuje, poslední reakce oficiálních míst byla taková, že by měli být trestně stíháni. Jinými slovy - politici jako ti pověstní pstrosi strkají před nebezpečím hlavy do písku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2021 19:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mohutná muslimská komunita nedělá ani 10% obyvatel, v samotné Moskvě žije víc muslimů, než v celé Británii.
Ale to je víceméně jedno, nám je stále nakecáváno, že muslim znamená terorista, znásilňovač a prostě parchant.
V Británii je asi třetina lékařů Pákistánců a Indů, z velké části muslimů a velmi často patří mezi ty nejlepší.
V Londýně je už delší dobu muslimský starosta.
Tohle je prostě prosperující, Západní Evropa, kde žijí v pohodě snad všechna náboženství světa.

Francie ale určité problémy má, protože si cíleně dělá srandu z jejich Mohameda a je to neskutečně vytáčí.

Nedávné protesty žlutých vest měly kopu požadavků, ale o muslimech a vůbec imigrantech se nezmiňovaly, takže je to asi vůbec nepálí.

Dopis generálů a vůbec vojáků politiky asi silně překvapil, ale sám jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet. Vím jasně, že jako v Rusku rozhodně NE.

Proti imigraci mají dost silnou Le Penovou, kterou volí velmi často muslimové a imigranti.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.6.2021 20:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Všechny teroristické útoky v západní Evropě za posledních deset let provedli vyznavači islámu. Rovněž kriminalita u této komunity je mnohem větší než u původních obyvatel Evropy. A co se týče muslimů v Moskvě, tak tam by asi Putin nedovolil nogo zóny jako je to v západní Evropě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2021 21:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já nikdy netušil, že třeba Breivik byl vyznavač islámu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.6.2021 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Breivik to udělal v roce 2011, takže už je to více než deset let. A to byl zřejmě jediný takový čin, jinak vše ostatní jdou na konto vyznavačů islámu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 09:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ruský sestřel MH17 nad Ukrajinou (asi 280 obětí) nebyl vůbec muslimský, ani Strelkov když jásal "ptáček doletěl" nakřičel "Allahu akbar"!!

U nás nějaký stryc z vystřílel hospodu na Valachách, jiný šílenec čekárnu v nemocnici v Ostravě. Blbý Balda shodil stromy na železniční trať, Dagren vybil rodinu u Brna.

Zvláštní je, že NIKDO z nich nebyl muslim.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.6.2021 11:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Dagren ani ta vystřílená hospoda nebyly klasifikovány jako teroristický čin a to sestřelené letadlo je část vojenského konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. jEŠTĚ NĚCO?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2021 22:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak proč ty stejné muslimské vraždy terorismus jsou?
Sestřelení dopravního letadla skutečně není "část vojenského konfliktu" ani omylem.
To, že to sejmuli omylem, je neospravedlňuje.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2021 18:01
Tak to dopadá když v syslí kolonii chybí predátor. Z hladovce je škůdce celé planety.
Odpovědět
va

vaber

14.6.2021 09:04
čím je člověk starší a může srovnávat delší časové období, tím děsivější mu připadá současnost ,
je to fobie nebo realita, nevím,
to nejdůležitější co by G7 měla prohlásit je ,
zastavme nekontrolovatelné množení ,přivede nás to velikých problémů
i když vlastně už v nich jsme,
třetímu světu žádné peníze nepomohou ,lepší ekonomická situace jen urychlí růst populace
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 09:38 Reaguje na vaber
Pane Vabere, vidím to velmi podobně.
Jenže člověk musí stále vážit "hladinu významnosti".
Názory typu "mladí jsou hloupí, líní, nevzdělaní, Evropu sežerou muslimáci" atd. atd. byly vždy a jsou to jen stařecká fobie.

Svět se stále mění a tohle je prostě normální.

Ovšem jsou tu hrozby, které NIKDY v historii nenastaly.
A to je klimatická změna a znečištění a celková devastace planety.

Tohle není nic stařecky hloupého, to dokazují vědci ve věku našich dětí i mladší. Tady vidím skutečný problém hlavně proto, že to půl světa nechápe.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist