https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-prijala-novy-zakon-do-roku-2030-snizi-emise-o-43-procent?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie přijala nový zákon, do roku 2030 sníží emise o 43 procent

8.9.2022 15:18 | CANBERRA (ČTK)
Austrálie patří k největším světovým vývozcům zkapalněného zemního plynu a uhlí, jehož spalováním vzniká skleníkový plyn CO2. Ilustrační foto
Austrálie patří k největším světovým vývozcům zkapalněného zemního plynu a uhlí, jehož spalováním vzniká skleníkový plyn CO2. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Australský parlament schválil zákon, na jehož základě se Austrálie zavazuje snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 43 procent oproti úrovni v roce 2005 a do roku 2050 být uhlíkově neutrální. Informovala o tom agentura Reuters.
reklama

 

Australská vláda vedená labouristickým premiérem Anthonym Albanesem slíbila po svém květnovém nástupu k moci, že stanoví pro zemi ambicióznější ekologické cíle, které budou v souladu se závazky dalších rozvinutých zemí světa. Předchozí konzervativní vláda Austrálie byla za svou politiku v oblasti životního prostředí kritizována.

Austrálie patří k největším světovým vývozcům zkapalněného zemního plynu a uhlí, jehož spalováním vzniká skleníkový plyn CO2. V přepočtu na obyvatele je kvůli své závislosti na energii vyráběné z uhlí také jedním z nejhorších znečišťovatelů ovzduší na světě.

"Schválení zákona o klimatických změnách vysílá světu signál, že Austrálie je odhodlána snížit emise a využít ekonomické příležitosti, které nabízejí obnovitelné energetické zdroje," uvedl v dnešním prohlášení ministr pro energetiku a klimatické změny Chris Bowen.

Vládnoucí Australská labouristická strana se ke snížení emisí o 43 procent do roku 2030 zavázala již v červnu a následně tento cíl schválila dolní komora parlamentu, kde mají labouristé většinu. Senát zákon odsouhlasil dnes v poměru 37 hlasů ku 30. Kromě labouristů pro něj hlasovali Zelení a nezávislí. Proti byli opoziční konzervativci, kteří v minulých letech prosazovali snížení emisí skleníkových plynů o 26 až 28 procent do roku 2030.

Zelení klimatický balíček sice podpořili, uvedli ale, že se v budoucnosti budou rovněž snažit blokovat jakékoli nové projekty na těžbu uhlí a zemního plynu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

9.9.2022 11:47
Jak prosté! Přijme se zákon a je vymalováno. Problém, je, že za jeho (ne)naplnění není nikdo zodpovědný.

Je to ale světu VYSLANÝ SIGNÁL o odhodlání! Jen houšť.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist