https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-slibila-snizit-do-roku-2030-emise-sklenikovych-plynu-o-43-procent?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie slíbila snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 43 procent

16.6.2022 12:23 | CANBERRA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová australská vláda vedená labouristickým premiérem Anthonym Albanesem se zavázala snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 43 procent oproti úrovni v roce 2005. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se Austrálie tímto krokem přiblížila závazkům dalších rozvinutých zemí světa. Předchozí australská konzervativní vláda slibovala snížení o 26 až 28 procent.
reklama

 

Austrálie patří k největším světovým vývozcům zkapalněného zemního plynu a uhlí, jehož spalováním vzniká skleníkový plyn CO2. V přepočtu na obyvatele je kvůli své závislosti na energii vyráběné z uhlí také jedním z nejhorších znečišťovatelů ovzduší na světě.

Na klimatickém summitu OSN v Glasgow v loňském roce byl bývalý australský premiér Scott Morrison kritizován za to, že nestanovil pro Austrálii ambicióznější cíle. Podle řady odborníků je třeba pro odvrácení katastrofálních důsledků klimatických změn omezit k roku 2030 produkci skleníkových plynů asi o polovinu a do roku 2050 dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. Mnohé vlády včetně té americké nebo Evropské unie již oznámily plány v tomto duchu, globální emise ale zatím stále sílí.

"Když jsem hovořil minulý týden se světovými vůdci, všichni změnu postoje Austrálie přivítali," prohlásil nynější předseda australské vlády Albanese.

"Vysíláme vzkaz zbytku světa, našim přátelům a spojencům, že jsme partnery v řešení klimatické krize," uvedl australský ministr pro klimatické změny a energetiku Chris Bowen.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist