https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australske-sydney-zavrelo-plaze-kdyz-na-melcine-zraloci-zautocili-na-delfina?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australské Sydney zavřelo pláže, když na mělčině žraloci zaútočili na delfína

22.1.2023 00:01 | SYDNEY (ČTK)
Žralok bělavý, také zvaný býčí.
Žralok bělavý, také zvaný býčí.
Australské Sydney včera na celý den zavřelo dvě pláže, když na mělčině nejméně dva žraloci zaútočili na delfína a zabili ho. Nikdo z lidí nebyl zraněn, plavčíci po spatření žraloků rozhodli urychleně vyklidit pláž. Situaci monitorovali pomocí dronů, které mají běžně k dispozici pro dohled nad plavci, uvedl server The Guardian.
reklama

 

Žraloci na delfína zaútočili kolem sedmé hodiny ráno místního času (pátek 21:00 SEČ). Na pláži byly tou dobou stovky lidí a měl se tam konat surfařský festival. Plavci viděli zraněného delfína, který měl na těle nejméně pět kousanců a plaval kousek od břehu, kde později uhynul. Svědci uvedli, že jeden ze žraloků měřil nejméně tři metry.

"Asi 20 metrů od pláže jsem viděla delfína, jak plave na boku a vedle něj byl stín. Když jsem se otočila, viděla jsem asi třímetrového žraloka bělavého. Ten se na mě ale ani nepodíval, šel po delfínovi," řekla stanici Nine Network Emily Petterssonová.

Delfín byl možná už před útokem nemocný nebo oslabený, uvedla Jools Farrellová z australské organizace na ochranu kytovců. To by podle ní vysvětlovalo, proč se delfín tak přiblížil k pobřeží. "Žraloků je v oblasti opravdu hodně a pokud se tu objeví delfín, kterému není dobře, tak je to přiláká, protože to cítí," dodala Farrellová.

Útoky žraloků na lidi jsou u pláží v Sydney ojedinělé. Loni v únoru tam jeden muž zemřel po napadení žralokem, byl to první takový případ od roku 1963, uvedl The Guardian.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist