https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australskou-seniorku-k-smrti-vydesila-petimetrova-krajta?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australskou seniorku k smrti vyděsila pětimetrová krajta Video

26.3.2020 00:27 (ČTK)
Paní otevřela přední dveře a lekla se. To, co leželo před domem na předměstí Oxenfordu, byla pět metrů dlouhá krajta tmavá - albín. Had vážil více než 80 kilogramů (na snímku).
Paní otevřela přední dveře a lekla se. To, co leželo před domem na předměstí Oxenfordu, byla pět metrů dlouhá krajta tmavá - albín. Had vážil více než 80 kilogramů (na snímku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jako ostřílený odborník na odchyt hadů je Australan Tony Harrison zvyklý, že mu volají vyděšení lidé a tvrdí, že mají před domem pětimetrového hada. Ale dáma, která telefonovala v pondělí, poprvé v jeho životě nepřeháněla, napsal v úterý zpravodajský server The Guardian.
reklama

 

"Byl to největší had, na jakého jsem za 27 let narazil," řekl novinářům. "Chudák paní otevřela přední dveře a k smrti se vyděsila." To, co leželo před domem na předměstí Oxenfordu, byla pět metrů dlouhá krajta tmavá - albín. Had vážil více než 80 kilogramů, a tak měl Harrison štěstí, že byl vcelku přítulný.

"Krajty tmavé v Austrálii nežijí, takže je jasné, že to byl něčí nelegální mazlíček. Musel strávit celý život v zajetí, takže byl zvyklý na to, že ho někdo bere do ruky," dodal.

Chovat krajty tmavé je v Austrálii zakázané. Nejsou sice jedovaté, ale pokud utečou do volné přírody - jako tento albín - mohou napáchat značné škody na místním ekosystému. "Krmí se potravou, kterou potřebují naše původní zvířecí druhy, a hrozí také riziko zavlečení virů, které mohou vyhladit celou australskou hadí populaci," uvedl Harrison.

Poté, co obrovského hada odchytil, zavolal na ministerstvo zemědělství a rybolovu, aby si pro zvíře přijeli. A pak sám vyzvedl ze školy svého syna Jensena, aby se mohl setkat s tak impozantním tvorem.

"Když jsme ho vytáhli z kufru auta, nemohl uvěřit, že je opravdový," řekl Harrison. Přísné australské zákony týkající se biologické bezpečnosti znamenají, že krajta bude s největší pravděpodobností utracena. "Bylo trochu smutné si s ním hrát a vědět, co ho asi čeká," dodal.

Za chov zakázaných plazů, jako je krajta tmavá, hrozí v australském státě Queensland pokuta až ve výši 130.550 australských dolarů (téměř dva miliony korun).


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist