https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-bude-mistopredsedovi-ek-tlumocit-obavy-z-novych-klimatickych-navrhu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš bude místopředsedovi Evropské komise tlumočit obavy z nových klimatických návrhů

16.7.2021 17:11 | PRAHA (ČTK)
"Ten návrh je podstatně radikálnější a my máme obavy, že bude mít zásadně negativní vliv na náš průmysl a zaměstnanost našich lidí," řekl Babiš.
"Ten návrh je podstatně radikálnější a my máme obavy, že bude mít zásadně negativní vliv na náš průmysl a zaměstnanost našich lidí," řekl Babiš.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Vláda.cz
Soubor klimatických návrhů Evropské komise označil premiér Andrej Babiš (ANO) před schůzkou s místopředsedou komise Fransem Timmermansem za radikálnější, než se plánovalo. Máme obavy o průmysl a zaměstnanost, řekl ČTK a televizi Nova. S textem, který má 3,5 tisíce stran se seznamoval spolu s vybranými ministry ve čtvrtek večer po zveřejnění návrhu. "Jsou tu zvláštní nápady, že už nebudeme vyrábět ani prodávat auta na spalovací motory po roce 2035, to jsou věci, které jsou zarážející a musíme vědět, kam to směřuje," uvedl Babiš.
reklama

 

Pro Česko považuje Babiš za nejdůležitější zachování nezávislého energetického mixu. "To znamená, my chceme jádro, potřebujeme, když skončíme spalování uhlí pro teplárenství, přechod přes plyn a samozřejmě, pokud máme a chceme splnit klimatické cíle, tak musí Evropská komise zohlednit problém kůrovce, " vypočítal priority vyjednávání.

"Ten návrh je podstatně radikálnější a my máme obavy, že bude mít zásadně negativní vliv na náš průmysl a zaměstnanost našich lidí," uzavřel.

Soubor klimatických návrhů unijní exekutivy obsahuje například konec výroby benzinových a dieselových aut, zpoplatnění emisí z dopravy či vytápění budov nebo zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie.

Komise mimo jiné navrhuje, aby nové vozy v EU od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého, což zásadně prodraží a prakticky znemožní jejich výrobu. Brusel rovněž navrhuje zásadní rozšíření systému emisních povolenek, jejichž prostřednictvím by se mělo nově platit i za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by měly přijít o bezplatné povolenky.

Unijní exekutiva plánuje také zavést takzvané uhlíkové clo, které by měly platit podniky vyvážející do EU neekologicky vyráběné produkty jako ocel, hliník, cement, hnojiva či elektřinu. Podle zástupců českých odborových asociací a svazů budou důsledky návrhů pro ČR značné a vláda by měla analyzovat, jaké náklady přinesou a jak je financovat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

16.7.2021 22:33
To je zajímavé a přitom tento slovák podepsal green deal ani nemrknul.Babiš je lhář a ničema.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.7.2021 06:02
Tyto cíle navržené EK jsou správné. Podívejte do Německa na ty strašlivé záplavy. A my jen díky teplému Golfskému proudu jsme celkem v pohodě na 50 stupni severní šířky. V Americe je to v půlce Kanady. A když dojde v budoucnu k rozvratu severoatlantické oscilace, tak tu můžeme mít opravdu, ale opravdu jiné klima. A průběh zimy a léta. Prostě klima ovlivňuje počasí, ať si klimatologové říkají, co chtějí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 07:15 Reaguje na Katka Pazderů
Přesně tak, je nutno tlačit na pilu, není čas na nějaké sáhodlouhé zdůvodňování, proč to nejde.
EU to ale staví na vývoji Západu, kdežto náš zaprděný babišistán má vývoj nula. Proto nám to připadá nějaké rychlé a uspěchané, ale 8 let vypisovat tendr na JED s nulovým výsledkem tam jako normální jednání nepovažují.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.7.2021 12:04 Reaguje na Katka Pazderů
...klima ovlivnuje počasí..., je ambiciózní formulace. Bála bych se ji říct v klimatologii u zkoušky.:-) Az zachránime klima, měli bychom začít zachraňovat směr Golfskeho proudu. To bude ambiciózní program hodný naší civilizace. Bez Golfskeho proudu by tu bylo chladněji nebo rozdíly teplot jako v New yorku? Klima aktiviste vetsinou chcou, aby tu bylo chladněji. Co budem dělat s fve, až se rozvráti ta oscilace?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 14:00 Reaguje na Jarka O.
Golfská proud jede na rozdíl teplot. Pokud se na Severu silně oteplí, proud se zastaví. To ale neznamená, že se u nás ochladí, protože ten oceán bez golfáče budem mít teplotu možná vyšší, jak s golfáčem. Ovšem počasí může být skutečně divoké.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 07:21
Hezké je, že my chceme jádro a nejsme schopni ani tendr vypsat.
Co si o tom má občan myslet??

Navíc platíme asi 45 mld. ročně na rozvoj OZE, které se vůbec nerozvíjí a celkově máme až tragicky deficitní státní rozpočet.

Takže asi předpokládáme, že nám vše zaplatí Unie a my na ni budeme stále jen plivat jedovaté sliny. Horší vládu jsme ještě neměli.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.7.2021 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná by šla stavba JE bez tendru rychleji. Doteď byly všechny tendry pomocí afér stopnuty. Maďaři nebo Poláci prý tendr nedělali. Občan si myslí své. Korupce je problém. Co s ní budou piráti dělat, když tu bují už 30 let?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.7.2021 12:44 Reaguje na Jarka O.
No jo, ale bez tendru .

To by EU a zelený zřejmě nepřežili.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.7.2021 14:12 Reaguje na smějící se bestie
P. Hanzl Vám odpověděl. Oni by skákali radostí, protože by mohli vinit z korupce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 14:02 Reaguje na Jarka O.
V normálních zemích se výběrová řízení (tendry) dělají na prakticky všechno, co se platí z veřejných peněz a problémy s tím nemají. To je korupcí a všeobecným bo.delem v postsocilistickém táboře.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.7.2021 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
No jo, ale právě by tím EU ušetřila dotace, třeba by měli radost. Museli bychom cálovat ze sveho. V některých zemích mají spodní hranici, od které se musí vypisovat výběrová řízení a kupodivu hodně projektů je naplánováno na cenu o 1 euro nižší než je ta hranice. A tak si tam žijou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 14:28 Reaguje na Jarka O.
Ta hranice je většinou tak nízko, že je to úplně fuk.
Systém tendrů je vymyšlen pro demokratickou a morálně zdravou společnost, kde média nejsou pátou kolonou nepřítele a polovina vedení země s ním nekolaboruje.

U nás to není problém tendru, ale neskutečně zkorumpovaného státu, což ovšem vovčanstvu vůbec nevadí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.7.2021 14:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale asi vadí. Jenže systém lidi naučil dle příkladů, které jak známo táhnou, s tím žít. A ryba vždycky páchne od hlavy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 15:57 Reaguje na Jarka O.
Pokud národ toleruje systémové lži, tunely a korupci v nejvyšším vedení státu, zanmená to, že se zcela rozpadla obecná morálka.

"Pokud zničíte morálku národa, spadne vám do klína jak zralé ovoce". V.I. Lenin
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.7.2021 16:25 Reaguje na Pavel Hanzl
To, co řek ten pán, se v 90kách povedlo beze zbytku a celkem rychle. Pak už se padlo až na dno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 18:57 Reaguje na Jarka O.
Velmi hluboký omyl. V 90. letech jsme se z totálně zbankrotovaného bolševismu (průmysl byl asi 20 let zaostalý a vnitřní dluh byl v biliónech) jsme se do konce století dostali mezi elitní klub zemí EU a HDP šlo na dvojnásobek. Přišly sem asi 3 bilióny investic a do krize v roce 09 náš HDP byl trojnásobný.
Dno vypadá úplně jinak, ale asi se tam podíváme.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.7.2021 22:01 Reaguje na Pavel Hanzl
To sice ano, ale v 90. letech se následně rozkradlo, co se dalo. Tedy sorry, zprivatizovalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2021 10:50 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je dost těžká otázka.
Prioritou byla u privatizace rychlost, protože fabrika v bankrotu seká denně stamiliónové dluhy.
A právě tím, že to proběhlo zcela bezohledně a někdy dost na hraně (nebo za i hranou), tak to mělo takový úspěch.
Spravedlnost a morálka se tam často hledat nedá, ale jen funkčnost.

Důležitý je ale poměr. Pan ježek tehdy psal: "92% privatizovaných projektů je v pořádku a těch 8% zpackaných se stále v médiích omílá dokola".

Asi to bylo výrazně horší, ale jak se to mělo udělat lépe?

Ve Slovinsku (které bylo za komára daleko před náma) to děli pomalu a dle zákona a jak to dopadlo tam??
VŠECHNO si zprivatizovali (ukradli) komunisti a ještě svoje děcka natlačili do nejvyšších soudů atd. atd.
A kde je Slovinsko dnes??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2021 10:53
Dost zásadní problém vidím v tom, že většina lidí neví, co se vlasně stalo kolem naší sametovky. Byl to krach celého sovětského impéria, kterého jsme byli členem a náš průmysl na něm byl surovinově i exportně totálně závislý. SSSR se rozpadl a zbankrotoval (rubl spadl na asi 3%!!! své ceny), v r.1991 se rozpadlo RVHP a naše hospodářství šlo do hluboké krize a většina podniků do bankrotu. Proto ta "šoková" varianta, proto to stálé oddlužování firem před privatizací. Celý systém socialistické ekonomiky byl nekompatibilní s ostatním světem a náš průmysl byl technicky asi 20 let zaostalý proti Západu a měl gigantický vnitřní dluh. Kdo tohle nepochopí, pak už nedá nic a skončí s nadáváním jak "Klaus rozkradl republiku".
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist