https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-chce-na-summitu-eu-probrat-emisni-povolenky-i-posilujici-davky-vakcin?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš chce na summitu EU probrat emisní povolenky

16.12.2021 00:56 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Další společný postup proti vysokým cenám energií je pro českého premiéra Andreje Babiše hlavním tématem čtvrtečního summitu Evropské unie. Šéf vlády v demisi znovu kritizoval vývoj na unijním trhu s emisními povolenkami a řekl, že od Evropské komise požaduje vrácení skoro 400 milionů povolenek na trh.
reklama

 

Babiš odjel do Bruselu na prosincové jednání Evropské rady. Při posledním Babišově summitu před odchodem z funkce je mezi hlavními tématy opět nárůst cen energií, dále vývoj pandemie covidu-19 či přesun ruských vojsk k ukrajinské hranici.

"Samozřejmě pro mě hlavní téma jsou energie," řekl český premiér. Evropská rada o prudkém nárůstu cen jednala už v říjnu, na dlouhodobějších opatřeních se ale neshodla. Už tehdy Babiš zdůrazňoval otázku emisních povolenek, přičemž kritizoval údajné nekalosti na trhu, následná kontrola ze strany unijních regulátorů ale nezjistila zásadní nedostatky či cenové manipulace.

Situace kolem emisních povolenek ale podle šéfa české vlády "není normální". "Pokud stály v lednu 2021 33 euro a teďka jsou na 90, tak to má samozřejmě obrovský negativní dopad," řekl Babiš.

Od začátku listopadu se cena povolenek zvýšila zhruba o 50 procent. K růstu jejich ceny přispívá zdražování plynu na světových trzích, kvůli kterému je pro elektrárenské společnosti ekonomičtější využívat uhlí. Podle Babiše Evropská komise k nepříznivému vývoji přispěla rozhodnutím stáhnout skoro 400 milionů povolenek z trhu a umístit je do rezervy pro stabilizaci trhu. V pondělí prý v této souvislosti poslal dopis předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi.

"Píšu, aby vrátili na trh těch 378 milionů povolenek, aby zkrátka nebyl ten trh pod takovým napětím," uvedl.

V souvislosti s nadcházející debatou unijních lídrů o vývoji pandemie řekl, že chce "výměnu informací mezi členskými státy ohledně třetí vakcíny". Zmínil rozdíly mezi členskými zeměmi ve zpřístupňování posilujících dávek a avizoval možnost bezprostředně rozšířit přístup v ČR. Tématem čtvrtečního summitu mají být snahy o urychlení vakcinace nejen v členských zemích unie, ale po celém světě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

16.12.2021 06:37
Ulhaný populista až do konce.... ještě, že už ta kreatura končí....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.12.2021 08:10
Evropská rada /neplést s Radou Evropy/ , je jediný orgán, který by mohl umravnit přihlouplou Evropskou komisi.
Záležet bude zejména na Francii, která přebrala předsednictví a jejíž energetická infrastruktura zdrojů leží v jádru a má na to, aby energetickou politiku EU postavila na reálné základy.
Odpovědět
VK

Václav Kain

16.12.2021 09:33
Babiš podepsal všechno co mu bylo předloženo a nyní v demisi si chce hrát Jánošíka?Ti lidé jako Timmermans,von Leyen a další komisaři nejsou duševně zdrávi.Moc a peníze jim naprosto vygumovaly normální zdravé uvažování ovšem pokud to u nich není diagnosa.Mělo by jim býti umožněno se lečit v psychiatrickém ústavu když ne trvale, tak ale v každém případě dlouhodobě.Ale na druhou stranu je to možná dobře,protože ti nenormální lidé zažehnou požár který je smete z těch jejich samozvaných postů.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.12.2021 10:11 Reaguje na Václav Kain
Dobře a pravdivě napsano.Ten Babiš by se mohl nejspíš přirovnát k chameleonovi.Vzpomínám si když Madarsko ze své země vypakovalo soroš univerzitu tak jim nabídl místo v Praze,ale oni odešli do Vídně.A před volbami se prsil jaký je Orbanuv přítel.Dívím se tomu Orbanovi,že tady přiletěl a vybavoval se s ním.Měl přiletět dát mu facku přes celou hubu a odletět zpět.Taky si je třeba uvědomit,že Babiš porodil eurohujerku Jourovou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2021 16:07 Reaguje na karel krasensky
Bába či Orbán, vsjo róvno, v moderní Evropě působí jak dinosauři.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2021 16:08 Reaguje na karel krasensky
Hlavně, že Orbán studoval Středoevropskou universitu za Sorošovy peníze. Ale každý študák se nepovede....
Odpovědět
ms

17.12.2021 01:46 Reaguje na Václav Kain
Členské země posílají do Bruselu očividně politiky 2. a 3. kategorie. Např. vzdšláním MUDr. von der Leyeonová přece proslula tím, že málem umořila bundeswehr k smrti, i když pocit Čecha, že nás noha německého vojáka už nemůže pošlapat, není zase marný. Ale jde teď o potenciál celoevropské obrany. Kromě 1 - 2 výjimek je komise složena ze samých filologů, historiků a politologů. Inženýra nenajdeš. A vždycky přece platí staré české moudro: nejhorší je agilní blb.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2021 16:04 Reaguje na Václav Kain
Ten požár se zažehne v Horní Dolní a bude tak mohutný, že chlapi se v hospodě ožerou a zapálí místní stanici ochránců přírody.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist