https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-dnes-vysadil-do-malse-nekolik-perlorodek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš dnes vysadil do Malše několik perlorodek

26.8.2020 14:44 | SOBĚSLAV (ČTK)
Perlorodka říční obývá chladné toky horských a podhorských oblastí. Kvůli vysokým nárokům na kvalitu prostředí je jedním z nejcitlivějších indikátorů čistých vod.
Perlorodka říční obývá chladné toky horských a podhorských oblastí. Kvůli vysokým nárokům na kvalitu prostředí je jedním z nejcitlivějších indikátorů čistých vod.
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vysadil několik perlorodek do řeky Malše u Cetvin na Českokrumlovsku. Je to součást česko-rakouského projektu Malsemuschel zaměřeného na podporu životního prostředí pro ohroženého mlže. Podle odhadů žije v ČR asi 10 000 perlorodek, což je jen zlomek populace ze začátku 20. století.
reklama

 

Babiš společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) vysadili perlorodky v místech, kde Malše tvoří hranici mezi Českou republikou a Rakouskem. Podle premiéra to připomíná symbiózu mezi oběma zeměmi. "Máme s Rakouskem velice dobré vztahy, byl jsem tam (na návštěvě) šestkrát oficiálně. A 9. září budu ve Vídni na pozvání rakouského premiéra," řekl Babiš novinářům poblíž Cetvin.

Perlorodka říční obývá chladné toky horských a podhorských oblastí. Kvůli vysokým nárokům na kvalitu prostředí je jedním z nejcitlivějších indikátorů čistých vod. "Zase jsem se tady plno věcí naučil. Perlorodky se dožívají 100 až 140 let. Rodí až po dvaceti letech a dozvěděl jsem se, jak se rozmnožují. Člověk se každý den něco učí," řekl.

Podle odborníků na ochranu přírody jsou pro perlorodku kritické především první roky života. Nevyhovuje ji totiž často poškozené prostředí řek. "Polopřirozeným odchovem v klíckách jim dokážeme pomoci první roky života překonat, a pak se můžeme těšit na jejich dlouhý další život v přírodě. Zároveň se ale v povodí potoků musí šetrně hospodařit, protože splachy z luk a lesů mají na přežívání perlorodek podstatný vliv," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

26.8.2020 16:08
Vzpomínám na dobu před sametem, kdy jsem se na táboře mladých ochránců přírody Ďáblík (ČSOP) jako laik účastnila sledování perlorodek v Keblanském a Svinenském potoce na Novohradsku. Byly tam na vytyčených místech perlorodky staré několik desítek let a žádné mladší kusy, protože se už hodně let nerozmnožovaly.

Přála bych perlorodkám, aby se jim začalo blýskat na lepší časy.
Odpovědět
MK

Michal Kratochvíl

28.8.2020 07:58 Reaguje na Majka Kletečková
V článku se objevuje "inteligentní" zdůvodnění, proč se u nás perlorodkám nedaří. Prý za to mohou splachy, opět to zlé nešetrné hospodaření všech, kdo vůbec si dovolují hospodařit. Já myslím, že problém bychom mohli hledat ve způsobu parazitického života perlorodek, o tom se nikdo nezmínil. Je to prosté - pstruh obecný je na pokraji vyhubení, mimo jiných faktorů i kvůli stále narůstající početnosti populace vydry VŠUDE. S vydrou a bez pstruhů nebude ani přirozená obnova populací perlorodky, to však zřejmě nikdo nereflektuje (alespoň v textu se o tom nepíše ani čárka). Takže na lokalitě mohou perlorodky, staré x desítek let být, to vypovídá o tamní kvalitě prostředí, nicméně se glochidie nemají šanci dožít dospělosti vzhledem k absenci hostitele a tudíž populace bude těžko prosperovat.
Odpovědět
VK

Václav Kain

26.8.2020 17:16
No když se toho chytil Babiš,tak to půjde jako po másle.Jako ostatně všechno kde se premiér vyskytne.
Odpovědět
VN

Vilém N

27.8.2020 06:44
Takže "Čau lidi" i tady jo:-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.8.2020 07:39
Premiér vlastnící jedny z nejbezohlednějších firem v ČR, které dostávají jednu pokutu za poškozování ŽP za druhou a v obřím střetu zájmů je opět na lovu na voliče..... a opět si nasadil masku milovníka přírody..... toto mu může žrát jen opravdové vemeno......
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.8.2020 22:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Člověk mu to nemusí žrát, aby tím byl pobaven.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist