https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-kritizuje-vladu-za-jednani-o-motorech-podle-fialy-zmirnila-dopady-na-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš kritizuje vládu za jednání o motorech, podle Fialy zmírnila dopady na ČR

30.6.2022 11:30 (ČTK)
Šéf ANO se kriticky vyjádřil také k chystané reformě trhu s emisními povolenkami. Foto: archiv
Šéf ANO se kriticky vyjádřil také k chystané reformě trhu s emisními povolenkami. Foto: archiv
Foto | ALDE / Flickr
Česká vláda měla podle předsedy opozičního ANO Andreje Babiše prosadit v Evropské unii pozdější termín zákazu spalovacích motorů. Postup kabinetu označil za skandální a na twitteru uvedl, že bude žádat vysvětlení od premiéra Petra Fialy (ODS). Podle Fialy ale kabinet dosáhl zmírnění dopadů zákazu na Česko. Babiš mohl ještě jako premiér vyjednat pro Česko lepší podmínky sám, napsal Fiala na twitteru. Státy EU se včera nad ránem shodly na klíčových návrzích pro splnění klimatických cílů pro rok 2030. Ministři životního prostředí po více než patnáctihodinovém jednání podpořili reformu trhu s emisními povolenkami či normu, která prakticky znemožňuje prodej nových aut se spalovacími motory od roku 2035.
reklama

 

"Nejen, že se nám nepodařilo vylobbovat pozdější zákaz spalovacích motorů než v roce 2035, ale naši vyjednávači ani nepatřili do tábora zemí, které podporovaly pozdější termín, tedy rok 2040," komentoval jednání Babiš. "Budu od pana premiéra požadovat vysvětlení," doplnil.

"Česká republika byla po celou dobu jednání proti konci spalovacích motorů s emisemi. Většina států však měla opačný názor. Prosadili jsme alespoň takové podmínky, které nám umožní dopady tohoto opatření na české občany a český průmysl co nejvíce omezit," reagoval na Babišovu kritiku Fiala. Navíc měl podle něj Babiš sám šanci, dohodnout v unii pro Česko jiné termíny. "Bývalý premiér mohl pro ČR vyjednat lepší podmínky Green Dealu. Kdyby chtěl, mohl ho i vetovat. Nikdy to však neudělal," sdělil.

"Není pravda, že Česko prohrálo debatu o spalovacích motorech," nesouhlasí s Babišovou kritikou předseda lidovců Marian Jurečka. "V roce 2026 se nástup elektromobility vyhodnotí a nebudou zakázané spalovací motory po roce 2035. Jen musí spalovat klimaticky neutrální palivo - syntetické. Pro Česko příležitost vývoje nových řešení," doplnil.

Kvůli chystaným omezením navíc EU poskytne státům finanční kompenzace. "Současně se nám podařilo dojednat pro český průmysl a domácnosti přes 1200 miliard korun na spravedlivou transformaci ČR směrem k nízkoemisní ekonomice. To znamená, že budeme mít dostatek financí na investice a modernizaci, ale také na pomoc pro nejohroženější skupiny obyvatel," sdělila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Šéf ANO se kriticky vyjádřil také k chystané reformě trhu s emisními povolenkami. "Česko navíc souhlasilo i se zařazením budov do systému emisních povolenek, což znamená další zdražení vytápění budov pro domácnosti," uvedl. Kvůli zpoplatnění emisí z vytápění budov či dopravy se však dnes ministři životního prostředí států EU shodli na vzniku fondu, který má růst nákladů lidem kompenzovat. Ve fondu má být 59 miliard eur (1,45 bilionu korun) na období let 2027 až 2032. Objem fondu patřil k hlavním sporným bodům jednání. Konečný kompromis přinese podle Hubáčkové českým domácnostem ohroženým energetickou chudobou celkem 35 miliard korun.

Unie by podle klimatického závazku měla do roku 2030 snížit své celkové emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Konečnou podobu všech norem budou členské státy dojednávat s Evropským parlamentem během půlročního českého předsednictví EU, které začíná v pátek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

30.6.2022 15:37
"Česká republika byla po celou dobu jednání proti konci spalovacích motorů s emisemi. Většina států však měla opačný názor. Prosadili jsme alespoň takové podmínky, které nám umožní dopady tohoto opatření na české občany a český průmysl co nejvíce omezit," reagoval na Babišovu kritiku Fiala.

... a to zmírnění spočívá jako v čem? Reálně prostě odkývali všechno, poslušně a bez keců.

A přeloženo ... celou dobu jsme lidi ujišťovali, jak jsme proti. Pak došlo na lámání chleba, my mohli být proti, ale my jsme raději zalezli a pluli pěkně s proudem.

Je samozřejmě sranda, že to kritizuje zrovna Bába, který celou dobu dělal to samé, nicméně jak mi to přijde fakt smutné, tak tady má pravdu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2022 17:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Tenhle jedinec měl dávno bručet a ne se vyjadřovat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.6.2022 20:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Bába kýval úplně stejně. Tenhle prostitut má jedinou "pozitivní" vlastnost - okamžitě reaguje na "hlas lidu" a klidně pětkrát za den popře sám sebe.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.7.2022 10:32 Reaguje na Jakub Graňák
Zametejte si před vlastním prahem.;-)
Odpovědět
sv

s v

2.7.2022 14:07 Reaguje na Jarka O.
To jsi to burešovi nandal, jaroslave.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

30.6.2022 22:39
V rozporu s předvolební rétorikou vláda neudělala ve skutečnosti nic...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2022 08:22 Reaguje na Karel Padevet
V rozporu s kdákání ruských demagogů toho udělala vagón.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist