https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/badatele-budou-v-novem-centru-zkoumat-eticke-problemy-vyvoje-technologii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Badatelé budou v novém centru zkoumat etické problémy změny klimatu

30.7.2022 00:14 | PRAHA (ČTK)
Klimatická změna jako šance na změnu.
Klimatická změna jako šance na změnu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Etická témata spojená s vývojem technologií i změnou klimatu budou badatelé zkoumat v novém Centru pro environmentální a technologickou etiku. Mezinárodní tým vzniká při Filosofickém ústavu Akademie věd ČR (FÚ AV) v Praze, uvedla za AV Eliška Zvolánková. Tým v budoucnu nabídne poradenství státní správě při přípravě souvisejících politik, zapojí se i do vysvětlování problémů rozvoje technologií a klimatické krize veřejnosti.
reklama

 

"Komunikační technologie, biotechnologie či umělá inteligence zásadně proměnily náš svět a důsledky tohoto vývoje jsou nezvratné," uvedl filozof Petr Urban. Badatel je koordinátorem projektu centra, které začne fungovat počátkem příštího roku. Urban podotkl, že umělá inteligence umožňuje sběr velkého množství dat o lidech, která mohou být využita i k prosazení ekonomických a politických zájmů na úkor lidských práv.

Vědci se tak budou podle Urbana zabývat třeba tím, jaké jsou eticky přijatelné a nepřijatelné způsoby využití nových technologií nebo jak správně nastavit pravidla regulace vývoje a využití umělé inteligence. Mezinárodní tým vzniká pod vedením Belgičana Marka Coeckelbergha, který je uznávaným filozofem technologií a médií. Coeckelbergh působí na Vídeňské univerzitě. Jana Říhová za Filosofický ústav na dotaz ČTK sdělila, že centrum bude tvořit skupina pěti badatelů, které v různých fázích projektu podpoří několik dalších lidí.

Podle ředitele Filosofického ústavu Ondřeje Ševečky má centrum v ústavu základ v letos založeném oddělení aplikované filozofie a etiky. "Reagovali jsme tak na potřebu řešit etickou stránku problémů aktuálního společenského zájmu," uvedl Ševeček. Dodal, že ve střední a východní Evropě podobná pracoviště teprve vznikají.

Centrum podpoří grant ERA Chairs, který Filosofický ústav získal v červenci. Konkrétní výši podpory podle Říhové zatím není možné sdělit. Tento typ grantu spadá pod evropský program Horizon Europe zaměřený na financování výzkumu a inovací. Filosofický ústav byl jednou ze čtyř institucí z Česka, které tyto granty letos obdržely. Dalšími jsou Biologický ústav Akademie věd ČR, Masarykova univerzita v Brně a Univerzita Palackého v Olomouci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist