https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/balak-pozadal-o-milost-jen-ustne-milost-neobsahuje-zduvodneni-napsal-irozhlas.cz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Balák požádal o milost jen ústně, milost neobsahuje zdůvodnění, napsal iROZHLAS.cz

19.4.2022 01:02 | PRAHA (ČTK)
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky, požádal prezidenta Miloše Zemana o milost jen ústně. Uvedl to server iROZHLAS.cz na základě vyjádření Hradu. Samotná milost, kterou server od Hradu získal po žádosti na základě tzv. informačního zákona, má jen jednu stránku a neobsahuje žádné zdůvodnění. Datum na milosti je dopsáno ručně.
 

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře. Také měl zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Milost od prezidenta dostal dva dny poté. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta České republiky.

Server původně Hrad žádal o poskytnutí milosti i Balákovy žádosti o omilostnění. "Omilostněný nepožádal prezidenta republiky o udělení milosti písemně, ale ústně, a z tohoto důvodu Kancelář prezidenta republiky požadovanou informaci na žádném nosiči nemá," oznámil následně serveru Hrad.

Milost, kterou server na svých stránkách zveřejnil, pak obsahuje jen rozhodnutí Zemana o prominutí Balákova trestu s ručně dopsaným datem. V jednostránkovém dokumentu není zapsán žádný důvod, proč byl Balák omilostněn.

Prezident Zeman své důvody pro omilostnění Baláka uvedl například v rozhovoru pro deník Mladá fronta DNES ze 7. dubna. Zeman prohlásil, že se Balák neobohatil ani nevznikla žádná "národohospodářská škoda". Trestní řízení ale bylo zahájeno ještě před začátkem zakázky, kterou Balák podle soudu ovlivnil, a proto vítězná firma Energie - stavební a báňská (ESB) kvůli zásahu policie nemohla získat devět milionů korun, které měla podle tendru na pracích vydělat.

Zeman také v rozhovoru zdůvodňoval omilostnění Baláka tím, že podle prezidenta jde o bezúhonného člověka. Balák ale nyní čelí obžalobě v další kauze, týkající se těžby kamene v Lánské oboře. Podle obžaloby šéf Lesní správy Lány porušil povinnosti při správě cizího majetku. Skutek podle policie spočíval ve vytěžení většího množství kamene, než bylo zapsáno v oficiální dokumentaci. Balák vinu popírá. Hlavní líčení bude pokračovat 21. dubna.

Podle serveru Seznam Zprávy také Balák například v minulosti stál v čele jihočeské společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou, která zbankrotovala. Její věřitelé se podle serveru dodnes domáhají svých práv. Česká televize v minulosti uvedla, že pod Balákovým vedením zkrachovala také další soukromá firma České lesy. Balákova rodina podle televize výhodně získala nemovitosti z majetku zkrachovalých firem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

19.4.2022 07:35
Snad se stačí podívat, jak se o milost žádá. Je tam požadavek na písemné podání? Na k tomu určeném formuláři? V českém jazyce? Nic z toho tam není? No tak se dá o milost požádat i ve znakové řeči nebo prostřednictvím přítele na telefonu.
A u zdůvodnění je to obdobné. Je tam požadavek, aby se milost zdůvodnila? Není? No tak není potřeba ji zdůvodnit.
Pokud někomu vadí institut milosti, tak není žádný problém, aby se sněmovna a senát sešly a toto zrušily.
Obdobně tady máme v pravomoci prezidentů amnestii, kterou spolupodepisuje předseda vlády.
Odpovědět
sv

s v

20.4.2022 18:30 Reaguje na Richard Vacek
To, že ty víš kulové neznamená, že normální lidi nezvládnou pětisekundové googlení. Viz https://justice.cz/chci-pozadat-o-milost
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.4.2022 12:53
Když může být i smlouva uzavřena ústně, tak proč by se ústně nemohla řešit i milost?
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

19.4.2022 23:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ústní smlouva má snad nějaká omezení, nelze ji uzavřít na všechny případy smluv.
A u milosti bez odůvodnění rozhodnutí mi to připadá, že by ten dokument neměl být platný.
Ale Správní řád neznám do detailu, vycházím ze zkušeností z různých rozhodnutí která vydávají úřady, a tam je odůvodnění povinnou částí rozhodnutí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.4.2022 14:07
Já tedy nevím, ale tohle mi přijde už jako snaha prudit za každou cenu. Forma, zdůvodnění jestli to bylo podepsané správným inkoustem ...

Prostě i kdyby to bylo formálně úplně jak za starýho Procházky, tak ta milost byla kurvárna jak vyšitá a to ostatní je už jedno.
Odpovědět
sv

s v

20.4.2022 18:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Jedno je kolo u trakaře. To, že je to svinstvo znamená, že hradní čučkař a jeho okolí je banda zločinců. To, že se ta banda zločinců nenamáhá ani dodržovat formální stránku tohoto svinstva, jasně ukazuje, že ta banda hradních zločinců v čele s beztvarou hroudou na kolečkách má všechny kromě sebe za míň než nic, a že před tím "nedůležitým zbytkem" se nemusí namáhat ani předstírat. Každopádně je to další (kolikáté už) potrvzení faktu, ež voliči hradníh čučkaře jsou mentálně zaostalí ignoranti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.4.2022 11:38 Reaguje na s v
Formální stránku Ústava nijak neupravuje, takže tu můžeme žehrat na to, že řada věcí okolo té milosti není úplně dle našich představ nebo předchozích zvyklostí sice lze, ale to na věci nic nemění.
Zeman prostě udělil milost zcela v souladu se svými kompetencemi a tím to končí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.4.2022 23:03
Po nějakém Balakovi a za pár lét ani Zemanovi pes neštěkne.Spíš jda o to proč mame ze svých daní příspívat na provoz a udržbu třítísícové obory kde si za naše daně ruzní nadlidé,papalaši,politici užívají.
Odpovědět
sv

s v

20.4.2022 18:41 Reaguje na karel krasensky
POlož tu otázku hradnímu čučkařovi, krásenský.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

20.4.2022 09:19
Než stisknete podobný článek ( ještě pořád vás považuji za solidní zdroj informací) tak si přečtěte Ústavu ČR. O žádných těchto nesmyslech se tam nepíše. Milost uděluje prezident . Tečka. Všechny ostatní komentáře kolem této a jakékoliv milosti kteréhokoliv prezidenta jsou jen ubohé snahy novinářů získat nějaké čtenáře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist