https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/balkanske-zeme-vyzvaly-eu-aby-regionu-pomohla-s-nakupem-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Balkánské země vyzvaly EU, aby regionu pomohla s nákupem energií

6.9.2022 11:05 | BĚLEHRAD (ČTK)
Lídři Srbska, Albánie a Severní Makedonie vyzvali Evropskou unii, aby balkánským zemím pomohla s nákupem nedostatkových zdrojů energie. Učinili tak minulý týden na setkání iniciativy Otevřený Balkán, jejímž cílem je posílit regionální spolupráci a odstranit vzájemné překážky pro pohyb zboží a osob.
reklama

 

"Pokusíme se jako západní Balkán požádat o podporu a částečnou kompenzaci za nákup nedostatkové elektrické energie," řekl podle stanice RTS srbský prezident Aleksandar Vučić.

Albánský premiér Edi Rama vyzval EU, aby se během nadcházející topné sezóny vůči balkánským zemím "nezachovala stejně hanebně" jako během pandemie covidu-19. "Dobře si pamatujeme, jak byly tehdy země západního Balkánu na začátku pandemie donuceny obrátit se na Čínu, Rusko či Turecko, (...) protože EU hleděla pouze na sebe," řekl Rama, který v minulosti opakovaně sáhl k ostrým vyjádřením na adresu Bruselu kvůli jeho údajné neochotě k rozšiřování o balkánské země.

Iniciativa Otevřený Balkán vznikla v loňském roce jako pokus o odstranění obchodních a cestovních bariér mezi zeměmi západního Balkánu. Jejími členy jsou Srbsko, Albánie a Severní Makedonie, jako pozorovatelé se summitu v srbské metropoli zúčastnili i představitelé Černé Hory, Bosny, Turecka a Maďarska. Část balkánských zemí i veřejnosti projekt odmítá, neboť podle nich nahrává srbským zájmům. Jiní ho vidí jako škodlivou konkurenci vůči procesu začleňování západního Balkánu do EU.

Trojice členských zemí Otevřeného Balkánu dříve založily pracovní skupinu, která má vzhledem ke globálnímu nedostatku zdrojů energie před nadcházející zimou dohodnout společný mechanismus pro zásobování elektrickou energií a zemním plynem. Do budoucna se počítá s výstavbou propojovacího plynovodu mezi Srbskem a Severní Makedonií, společných solárních elektráren i terminálu na zkapalněný plyn (LNG) v Albánii, z nějž by se zásobovaly ostatní země.

Evropská komise má v polovině září představit plán na zastropování cen energií a další kroky k omezení rekordního zdražování plynu a elektřiny, které vyvolala ruská válka na Ukrajině. V červenci členské státy odsouhlasily dohodu o solidaritě a jednotě, která má napříč evropským kontinentem pomoci zajistit dostatečné dodávky plynu pro nadcházející zimu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 15:26
Srbáci lezou do řitě Putinovi, tak co somrujou v Evropě? On má bambilión plynu navíc, musí ho pálit do luftu! Tak ať to pošle jim!!
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist