https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-rusko-zamerne-pripravilo-mykolajiv-pred-pul-rokem-o-pitnou-vodu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko záměrně připravilo Mykolajiv před půl rokem o pitnou vodu

28.10.2022 01:18 | KYJEV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruští vojáci v dubnu záměrně poničili vodovodní potrubí, které přivádělo pitnou vodu do Mykolajivu na jihu Ukrajiny, uvedla ruská redakce BBC na základě vlastního vyšetřování. Mykolajiv je už půl roku bez pitné vody a lidé na ni musejí stát frontu u cisteren.
reklama

 

Novináři ruského servisu BBC analyzovali satelitní snímky poškozených úseků potrubí, které porovnávali s vlastními fotografiemi i fotografiemi jiných médií. Na jednom ze satelitních snímků pořízených společností Maxar je vedle poškozeného úseku vidět ruská vojenská technika. Fotografie pochází z dubna, kdy byla daná oblast pod kontrolou ruských sil. Další fotografie podle zhodnocení odborníků, které BBC oslovila, dokazuje, že potrubí bylo v různých místech poškozeno záměrně.

"Domnívám se, že poškození vzniklo po záměrném umístění výbušné nálože buď přímo pod potrubí, nebo i na něj," sdělil BBC nejmenovaný odborník.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo útoky na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Ničení zdrojů, které jsou nepostradatelné pro zachování života civilního obyvatelstva, je ale porušením humanitárního práva, připomněla BBC.

Šestatřicetiletá Hanna z Mykolajivu popsala, že v jejím domě teče technická voda. Ta se ale nedá použít ani na pití, ani na přípravu jídla. "Je opravdu hodně slaná a má zelenohnědou barvu," popsala Hanna. Voda je slaná, protože od května do města proudí z ústí řek Dněpr a Jižní Bug do Černého moře. Pokud se v ní člověk umyje, může mít kožní problémy.

Čekat venku ve frontě na vodu je ale nebezpečné, protože Mykolajiv čelí intenzivním vzdušným útokům ruských sil. "Člověk má strach jít ven. Stojíš ve frontě a nedej bože, aby zrovna něco přiletělo," popsala Hanna, která do Mykolajivu utekla z Chersonské oblasti poté, co ji z velké části ovládla ruská vojska.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist