https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlin-ceka-referendum-o-klimaticke-neutralite-do-roku-2030?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlín čeká referendum o klimatické neutralitě do roku 2030

30.11.2022 01:10 | BERLÍN (ČTK)
Foto | Florian Wehde / Unsplash
Berlín čeká referendum o tom, jestli se tato metropole s 3,7 milionu obyvatel stane klimaticky neutrální už do roku 2030, a nikoliv až do roku 2045, s čímž dosud počítají plány zdejší radnice. Informovala o tom rozhlasová a televizní stanice RBB24, podle které se iniciativě Klimaneustart podařilo sesbírat potřebný počet hlasů.
reklama

 

Berlínská radní Iris Sprangerová oznámila, že zastánci referenda sesbírali kolem 254 000 podpisů, čímž bezpečně překročili hranici potřebných 171 000.

Iniciativa požaduje, aby se referendum uskutečnilo 12. února, tedy v den, kdy Berlín znovu čekají regionální volby. Ty se musí opakovat kvůli chaosu a problémům, jež je loni doprovázely. Souběh voleb a referenda by mohl vést k tomu, že se lidového hlasování zúčastní více lidí. Aby byl požadavek schválen, je totiž potřeba podpora většiny hlasujících a zároveň alespoň čtvrtiny všech registrovaných voličů.

Radnice ale tvrdí, že referendum 12. února není kvůli právním předpisům a organizačním problémům možné. Zástupci iniciativy jsou připraveni se termínu domoci i soudně.

Berlínští zastupitelé většinové nesouhlasí ani se záměrem referenda jako takovým. Tvrdí, že je příliš ambiciózní.

Celé Německo chce klimatické neutrality, tedy stavu, v němž nebude produkovat více emisí skleníkových plynů, než kolik jich je schopno jinými opatřeními kompenzovat, dosáhnout do roku 2045.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

30.11.2022 09:19
To referendum bude o tom, zda se klimatická neutralita Berlína našvindluje v roce 2045 mebo již v roce 2030.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.11.2022 11:33
To mi připomíná různé závazky ... pětiletku splníme za 3 roky a podobně:-).

A jinak fajn ... odhlasují si, že teda 2030. A za těch 7 let zjistí, že se to nějak nepovedlo. A co? A nic.

Slibem nezarmoutíš.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist