https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-usa-se-globalni-klima-ucinne-chranit-neda-rikaji-na-adresu-noveho-americkeho-prezidenta-ekologicke-organizace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez USA se globální klima účinně chránit nedá, říkají na adresu nového amerického prezidenta ekologické organizace

20.1.2021 16:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nový americký prezident Joe Biden a jeho žena Jill (snímek pochází z roku 2019).
Nový americký prezident Joe Biden a jeho žena Jill (snímek pochází z roku 2019).
Nově zvolený americký prezident Joe Biden od počátku své prezidentské kampaně sliboval, že Ameriku vrátí zpět k Pařížské dohodě a zahájí rozsáhlou transformaci americké ekonomiky směrem k snižování emisí a větší udržitelnosti. Spojené státy americké se tak vrací zpět do hry v boji s klimatickou krizí a celosvětovému úsilí o snižování emisí ve chvíli, kdy Evropská unie zvyšuje své vlastní klimatické cíle a k závazku dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 se postupně přidávají i další velké ekonomiky, jako je Japonsko, či Jižní Korea. Nástup nového amerického prezidenta komentují zástupci českých ekologických organizací.
reklama

 

Pokud se k tomuto závazku nyní přidají i Spojené státy, bude tím celkově pokryto již více než 50 % světových emisí skleníkových plynů, jejichž produkce by do roku 2050 měla být ukončena. Platné tak přestávají být argumenty české vlády, podle které nemá úsilí o snižování emisí smysl, pokud o něj bude usilovat jen samotná Evropská unie. Obnovené multilaterální vztahy s USA by naopak mohly být příslibem, že se k závazku postupně přidá i zbytek světa.

„Nový americký prezident Joe Biden bere na rozdíl od Donalda Trumpa klimatickou krizi vážně," říká Michaela Pixová z Klimatické koalice. Jeho nástup do čela země je podle ní velmi dobrou zprávou pro USA, kde se dopady klimatické krize rok od roku zhoršují a přináší čím dál tím rozsáhlejší požáry na severozápadním pobřeží, čím dál tím ničivější a častější hurikány na pobřeží atlantickém, a spousty dalších škod.

"Ještě lepší zprávou je to pro celý svět. V přepočtu na obyvatele USA svými emisemi k rozpadu klimatu přispívají nejvíc na celém světě a bez jejich zapojení nemůže být boj s klimatickou krizí dostatečně efektivní," říká Pixová, podle které je nyní potřeba doufat, že silná prohlášení a symbolické kroky budou následovat také velké činy a skutečné úsilí na straně amerických úřadů, tamní ekonomiky i celé americké společnosti.

„Klima bude jednou z priorit obnovených transatlantických vztahů za administrativy Joe Bidena. Kromě snižování emisí v rámci Pařížské dohody lze také očekávat, že se ochrana klimatu promítne i do nové obchodní či bezpečnostní politiky Spojených států," říká Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku. "Pro EU to znamená, že bude mít nového silného partnera na poli klimatické diplomacie, ale také to, že pro udržení své role ‚klimatického lídra‛ bude muset opravdu začít něco dělat.“

Jan Freidinger z Greenpeace k tomu dodává, že Trumpova administrativa zasadila klimatické politice USA hluboké rány a znovupřistoupení k Pařížské úmluvě zahojí jen jednu z nich. "Jak si poradí s těmi ostatními uvidíme již letos, například během jednání G7 či G20 a listopadové konference OSN o klimatu v Glasgow, či při stanovení redukčních cílů USA do roku 2030," říká Freidinger. "Nezbývá, než Joe Bidenovi držet palce, protože bez USA se globální klima účinně chránit nedá.“


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 22:16
Vypadá to dobře, třeba máme ještě šanci.
Klíčem je ale největší prasák planety, Čína. Ta za loňský rok 3x změnila stanovisko, jenže tam vládne komunista....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.1.2021 06:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Aby vlastně nebyla, když tam ti nejbohatší z demokratických zemí, v honbě za ziskem, přesunuli téměř všechnu výrobu. A uhlíková stopa výrobků jim nevadí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.1.2021 08:12 Reaguje na smějící se bestie
Čína je výrobnou celého světa, ale její emise výrazně vadí.
Navíc není pravda, že USA na obyvatele má největší emise, to je Bahrajn, Kuvajt nebo jiné ropné státy. Taky my a Rusko patříme mezi špičku.
Jenže na rozdíl od USA, kde se emise silně snižují navzdory Trumpovu ropáctví, u nás i jinde se neděje nic.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

21.1.2021 08:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Toho "největšího prasáka planety" - Čínu, budeme čím díl víc potřebovat. Kde asi tak vezmeme suroviny na ty naše super zelené, extra ekologické technologie v takovém množství, v jakém nenažraná Evropa potřebuje? Číňané jsou si dobře vědomí, jak moc je "vyspělé" státy potřebují a podle toho se také chovají.
Odpovědět
sv

21.1.2021 10:34 Reaguje na Marcela Jezberová
"Suroviny" se opravdu ale opravdu z číny většinou nedováží. Když tak se dováží kovy vzácných zemin, pro výrobu magnetů. Jejichž vývoz ale čína tak jako tak omezuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 15:35 Reaguje na Marcela Jezberová
Čína skoro žádné suroviny nemá (kromě uhlí) a skoro všechno (včetně ropy) dováží.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:17
Když někoho chválí ekologové, je jasné, že je to ten špatný. Trump přinesl USA ekonomickou prosperitu a respekt na mezinárodním poli, Biden přinese pravý opak. Pokud ho vystřídá Harrisová, bude úpadek USA ještě horší. Právem někteří komentátoři srovnávají tyto zfalšované volby s československým komunistickým pučem.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.1.2021 10:55 Reaguje na Jan Šimůnek
Přinesl ekonomickou prosperitu a respekt na mezinárodním poli ... Už dost prosím! :D :D :D

Zfalšované volby? Už Pomeranč vyhrál nějaký soudní spor o ,,zfalšovaných,, volbách? Nebo máme dále čekat? Když to nevyšlo do listopadu, prosince, ledna ... tak to třeba vyjde do února, března, dubna, května, června .... a pak sám Velký Pomeranč vystoupí a ukáže ty ,,zaručené,, a ,,nefalšované,, podvody a stane se prezidentem USA? :D Takto to máte vy konspirátoři rádi? :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 13:33 Reaguje na Petr Eliáš
Za Trumpa došlo ke snížení nezaměstnanosti v USA na hodnotu nejen nejnižší v tomto tisíciletí, ale i pár desetiletí před koncem toho předchozího. Rostla i životní úroveň američanů, hlavně těch, co pracují (tedy ne třeba ekologických aktivistů). Zcela jistě se to za Bidena velmi rychle a podstatně zhorší.
To, že bylo ve volbách odevzdáno o cca 4,5 milionu víc hlasů než kolik je registrovaných voličů, je neoddiskutovatelný fakt, protože uvedené počty jsou veřejně dostupné (ještě se je nepodařilo fašistům z demokratické strany znepřístupnit, ale nelze pochybovat o tom, že na tom pracují). Přičemž ty 4,5 milionu by byl počet podvodných hlasů jen v případě, pokud by hlasovali všichni registrovaní voliči, což je prakticky nemožné (v některých státech zůstávají zemřelí ve voličských seznamech i celé roky).
To, že mají v USA zastrašené soudce, spolupracující s vyslovenými zločinci, je výsledkem prohibice, kdy všechny složky státu (zákonodárství, justice i exekutiva srostly s organizovaným zločinem a USA se z toho dosud nevyhrabaly).

Pro nás z toho plyne zásadní poučení: Nepřipustit žádnou formu distančních voleb (ani korespondenční, ani přes internet, ani jakoukoli jinou). Kdo chce volit, ať laskavě sbalí doklady a nakluše do volební místnosti. Komu je to zatěžko, tak je třeba považovat jeho názory na politickou situaci za bezvýznamné.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.1.2021 15:00 Reaguje na Jan Šimůnek
To jsou bláboly. :D Vás musí opravdu za tyhle chujoviny a šíření hoaxů někdo platit, tak hloupý být opravdu nemůžete. :D

Ale ok, tak kolik bylo registrovaných voličů a kolik odevzdaných hlasů? A existují v USA státy, ve kterých volič nemusí být zaregistrovaný aby mohl volit? A kolik z těch podvodných 4,5 milionů hlasů bylo pro Bidena a kolik pro Trumpa? :D Ale hlavně že musíte někoha nazvat fašistou, že vy milovníku konspirací? :D

Prosím o odkaz na přesná čísla. :D

https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-voters-133-million/fact-check-133-million-registered-voters-argument-uses-flawed-logic-idUSKBN296284?edition-redirect=in
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.1.2021 20:16 Reaguje na Petr Eliáš
Kladete otázku, už vyhrál nějaký soudní spor o zfalšovaných volbách. Správná odpověď zní nemohl žádný soud vyhrát, protože nikdo podané žádosti nebo stížnosti nechtěl řešit nebo nepřipustil jejich projednávání! Takže situace není tak jednoznačná jak uvádíte nebo jak svévolně odvozujete.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.1.2021 20:47 Reaguje na Vladimír Hošek
Je docela smutné že i republikánští soudci, jako Matthew Brann, zamítli žalobu kvůli slabým právním argumentům a spekulativním obviněním, že? :D A že i republikánský senátor v Pensylvánii Pat Toomey doporučil Trumpovi aby se s výsledkem smířil, že? :D A že i Trumpem dosazený soudce Kernodle zamítl žalobu na zneplatnění hlasů prezidentských volitelů, že? :D .... Můžete jako Trumpeta tvrdohlavě trvat na svém, vztekat se a obviňovat kdekoho z podvodu. Nebo si můžete připustit, že Trumpeta volby prostě projel a nedokázal předložit žádný smysluplný důkaz o podvodech, i když jich měl plnou hubu. ;)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.1.2021 22:26 Reaguje na Petr Eliáš
Zjevně nejste nad věcí a jste nadmíru ovlivněn zpovykanými prodemokratickými americkými medii.
Jistěže špičky demokratů ani americká fanaticky protitrumpovská média, kde vrchol úpadku předvádí v současné době dříve uznávaný Forbes a jeho šéfredaktor, nedocení význam Donalda Trumpa. Ale já jsem si jistý, že se nakonec najdou významné figury světové politiky a politické analytiky, které s chladnou hlavou posoudí, že Donald Trump dokázal vlastně neuvěřitelně mnoho, a to jak doma, tak především na Blízkém východě. Za jedno volební období, kdy se vůči němu chovali demokraté jako k prašivé svini, dokázal neskonale víc než nejlepší vybíhač schůdků do Air Force One a autor skvělého citátu, kterým pohnul zemskou osou, Yes we can za celá dvě užvaněná období. A nebude to trvat zas tak dlouho. Vynikne to o to víc, jak bude postupovat bohužel již zjevná nastupující senilita presidenta nadcházejícího.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.1.2021 22:44 Reaguje na Vladimír Hošek
Lol, vy jste vtipalek. Nemáte argument, proto vytáhnete že jsem zpovykany prodemokratickymi medii a pak přidáte vatu o tom jak byl Trumpeta super a že nastupující prezident je senilni. Přitom ale argumentuji rozhodnutím republikánských soudců a republikánského senátora. 😁😁
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

22.1.2021 10:04 Reaguje na Petr Eliáš
Kdo nechce vidět nevidí, kdo nechce slyšet neslyší.
Tramp si zbytečně posral závěr kariéry, kdyby to, co řekl ve středu, řekl o 14 dní dříve, tak by do budoucna takovým jako jste vy zavřel hubu. To, že organizace voleb v USA je problematická, měl jediný odvahu říci nahlas. Za celý svůj mandát nedovolil rozpoutání válečného konfliktu, porovnejte to s Obamou nositelem Ceny míru atd.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.1.2021 11:09 Reaguje na Vladimír Hošek
Právě, popsal jste se dokonale. Kdo nechce vidět a slyšet...

Trumpeta nahlas říkal hodně věcí. Bohužel jich velmi mnoho nebylo tak úplně pravdivých. :D

To že Trump nerozpoutal žádný konflikt je takový nic neříkající argument vytržený z kontextu a souvislostí. Ale rozumím, že některým lidem to stačí. :-)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

22.1.2021 21:07 Reaguje na Petr Eliáš
No, tak schválně co pozitivního přineslo vládnutí nejlepšího vybíhače schůdků do Air Force One.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.1.2021 11:31 Reaguje na Petr Eliáš
Humanitní fakulty v USA generují komunismem oblouzněné absolventy těchto škol. Nevím jak lze čelit této armádě takto vzdělaných "odborníků." Pan Trump zvolil tuto taktiku, jen historie zhodnotí nakolik to bylo prospěšné. Pokud si myslíte, že paní Harrisová a další komunistky ve vedení USA jsou ternem, tak pro mě rozhodně ne.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2021 14:39 Reaguje na Vladimír Hošek
Vzpomínám, jak jsem krátce po převratu vyjel studijně do Velké Británie, na akci, kde byli kolegové z dalších postkomunistických států, a jak nám tamní studenti vyčítali, jak jsme jen mohli připustit likvidaci tak úžasného systému.
MMCH proto taky někteří z nich jezdí třeba i do té Severní Koreje a pak se diví (tedy, již ne oni, ale jejich okolí), že se vrátí jako trosky s totálně vygumovaným mozkem, a to už jen po pár měsících pobytu v tamních lágrech.
Ti lidé jsou hloupí a naprosto nepoučitelní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 15:40 Reaguje na Vladimír Hošek
Zkuste doložit svoje řeči nějakým argumentem.
Trump se mohutně bratřil s Malým Rakeťákem a jak to dopadlo? Jak dycky.
Trump fatálně podrazil Kurdy a podpořil tureckou agresi na jejich území.
Trump vypověděl Peřížskou smlouvu a podporovak nejšpinavější uhelnou energii.
Rozjel obchodní válku nejen s Čínou, ale i s EU, která je největší spojencem USA.
Já na něm toho moc dobrého nevidím, především v mezinárodní rovině.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2021 16:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže za Trumpa došlo k přechodu z uhlí na plyn a k poklesu emisí CO2. Od Pařížské smlouvy upustil zcela správně, protože je to exkrement extrémních levičáků.
Obchodní válku s Čínou rozjet musel, aby udržel a obnovil pracovní místa v USA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.1.2021 22:44 Reaguje na Jan Šimůnek
Trump brzdil ústup od uhlí co to šlo, ale ta nesmyslnost nemá šanci přežít, možná v babišistáně 100 let za opicema.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2021 14:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Je rozdíl mezi likvidací uhelných elektráren bez náhrady a jejich průběžným nahrazováním zemním plynem, navíc z místních zdrojů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2021 09:23 Reaguje na Petr Eliáš
Soudci jsou zřejmě zastrašeni fašistickými bojůvkami BLM, jakési moderní obdoby SA.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.1.2021 09:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy už opravdu nevíte co byste ještě napsal abyste podpořil ty vaše pošahané konspirační teorie, co? :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 15:54 Reaguje na Petr Eliáš
Pan Šimůnek je ruský bot programovaný v Petrohradě, toho musíte brát s rezervou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2021 16:17 Reaguje na Petr Eliáš
Jinak se nedá vysvětlit ignorování naprosto jasných důkazů a svědectví. Kdyby takové volby proběhly v nějaké Urundi - Burundi, tak by OSJ vřískalo jak Viktorka u splavu a různí aktivisté by se předháněli v požadavcích na jejich opakování.

Pro nás z toho plyne jediný závěr: Nepřipustit žádnou formu distančních voleb.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.1.2021 12:26 Reaguje na Jan Šimůnek
Jasné důkazy, které zamítali i republikánští soudci. :D :D Samozřejmě....vystrašení z BLM. :D :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.1.2021 10:13 Reaguje na Petr Eliáš
Začnu od konce:

1. Demokratická strana má blízko k fašismu už téměř sto let (minimálně). Už Rooseveltův New Deal byl program řešení Velké hospodářské krize, blízký opatřením, zavedeným nacisty v Německu a fašisty v Itálii. Rooseveltovo namlouvání si "strýčka Joea" (=Stalina) stálo USA, mimo jiné, monopol na jadernou zbraň, se všemi vojenskými a politickými důsledky (jsem přesvědčen, že kdyby SSSR neměl atomovku, nepodařilo by se mu nás sežrat). Demokratická administrativa velmi intenzívně lezla do konečníků islámských teroristů (v podstatě novodobí nacisté) prakticky kdykoli byla u moci. Vysloveně fašistické a kriminální hnutí BLM bylo podporováno ve státech a městech, kde vládnou demokraté, které vraždění normálních lidí touto zločineckou lůzou nijak nevzrušovalo.

2. Počty registrovaných voličů a hlasů za mě spočetli jiní. Pokud existují státy, kde se voliči registrovat nemusejí, lze spočíst ty druhé, protože uvedené počty (registrovaní a hlasy) jsou k dispozici separátně pro jednotlivé státy USA.

3. Zda tyto hlasy skutečně ovlivnily výsledek voleb je jistě otázka, ale reakce demokratů na možnost vyšetření tohoto faktu je velice výmluvná.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.1.2021 12:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Takže, vemu to od konce: Fakta žádná, jen spousta napsaných chujovin. :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2021 14:42 Reaguje na Petr Eliáš
Počínání si současné administrativy USA beru jako nepřímý (přinejmenším) důkaz toho, že ty podvody byly a že volby ovlivnily.
To, že New Deal byl v podstatě fašistický projekt, je učebnicový fakt.
Odpovědět

Lenka Č.

21.1.2021 11:58 Reaguje na Jan Šimůnek
To asi nemůžete myslet vážně.

Už jsem si několikrát říkala, že pana Šimůnka někdo platí za trollení, aby rozproudil diskusi, protože ty výplody, co tu píše, nemůže myslet vážně nikdo alespoň průměrně inteligentní. Ale tohle už je fakt za hranou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 13:34 Reaguje na Lenka Č.
Opravdu mě nikdo neplatí a opravdu jsou to moje názory. Dané mj. tím, že politickou situaci sleduji systematicky a dlouhodobě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 15:57 Reaguje na Jan Šimůnek
Vaše názory vymyšlené v Kremlu a nahrané na vaši ramku v Petrohradě, tam je celosvětově nejznámější farma trollů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2021 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A kdo a kam nahrál vás, když tu blekotáte samé nesmysly, včetně těch, které vám byly opakovaně a s odkazy na příslušné zdroje informací vyvráceny?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.1.2021 22:45 Reaguje na Jan Šimůnek
Ruské demagogie skutečně nejsou argumenty, které by mohly něco vyvracet.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2021 14:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatím jste nevyvrátil ani tu blbou termodynamiku, která je důvodem praktické nepoužitelnosti OZE.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist