https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biden-naridil-aby-byl-provoz-federalni-vlady-do-roku-2050-uhlikove-neutralni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden nařídil, aby byl provoz federální vlády do roku 2050 uhlíkově neutrální

9.12.2021 11:16 | WASHINGTON (ČTK)
Bidenovo nové nařízení se bude týkat 300 000 federálně provozovaných budov, více než 600 000 vozidel a celkové kupní síly 650 miliard dolarů (14,6 bilionu korun) za rok.
Bidenovo nové nařízení se bude týkat 300 000 federálně provozovaných budov, více než 600 000 vozidel a celkové kupní síly 650 miliard dolarů (14,6 bilionu korun) za rok.
Americký prezident Joe Biden dnes podepsal exekutivní příkaz, podle nějž by měla federální vláda do roku 2050 produkovat jen tolik skleníkových plynů, kolik jich zvládnou absorbovat přírodní či uměle vytvořené mechanismy. Na cestě k takzvané uhlíkové neutralitě stanovil rovněž cíl nahradit do roku 2035 všechna vozidla se spalovacími motory provozovaná federální vládou elektromobily a dosáhnout o pět let později 65procentního snížení emisí skleníkových plynů vládními agenturami.
reklama

 

"Jako největší jednotlivý vlastník půdy, spotřebitel energie a zaměstnavatel v zemi může federální vláda vyvolat investice v soukromém sektoru a rozvinout ekonomiku a americký průmysl tím, že zavede čistý a udržitelný způsob, kterým stavíme, nakupujeme a zacházíme s elektřinou, vozidly a budovami," píše se v Bidenem podepsaném příkazu.

Prezident nařídil, aby vládní budovy využívaly do roku 2030 veškerou elektřinu, při jejíž výrobě se neuvolňují žádné skleníkové plyny, zejména ze solárních a větrných elektráren. Flotila vládních vozidel má být plně elektrifikovaná do roku 2035 a vládou zadávané zakázky na zboží a služby musí být uhlíkově neutrální do poloviny století. Provoz vládních budov nesmí generovat větší množství skleníkových plynů, než je možné zpětně zachytit, a to do roku 2045.

Bidenovo nové nařízení se bude týkat 300 000 federálně provozovaných budov, více než 600 000 vozidel a celkové kupní síly 650 miliard dolarů (14,6 bilionu korun) za rok.

Cílem opatření je podle Bílého domu učinit federální úřady odolnější před dopady klimatických změn. Účelem je rovněž zvýšit udržitelnost dodavatelských řetězců, do budoucna snížit rizika jejich přerušení a z toho plynoucích negativních dopadů na vládu.

Bidenovo nařízení rozšiřuje opatření přijaté demokratem Barackem Obamou v roce 2015, které stanovilo jako cíl snížení vládních emisí o 40 procent do deseti let. Republikán Donald Trump nicméně tento příkaz o tři roky později zrušil a nahradil ho nařízením, jež vládním agenturám například přikazovalo snížit množství vyprodukovaného odpadu.

K podobnému kroku jako federální vláda přistoupily již dříve některé americké státy. Kalifornie nařizuje, aby alespoň polovina nově nakupovaných aut do vládní flotily byla od roku 2025 poháněná elektřinou. Na veřejné stavby se tam rovněž mohou používat jen některé materiály s malou uhlíkovou stopou. Nakupování produktů, při jejichž výrobě uniklo do ovzduší jen malé množství skleníkových plynů, nařizuje svým úřadům také stát New York.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

9.12.2021 12:47
To se mu to kecá, když se toho nedožije...
Odpovědět
VK

Václav Kain

9.12.2021 15:52

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.12.2021 20:38 Reaguje na Václav Kain
Raději bílého (oranžového) pablba s přehazovačkou? :D
Odpovědět
VK

Václav Kain

9.12.2021 22:30 Reaguje na Petr Eliáš
Daleko lepší blb s přehazovačkou,nežli pitomce co zničí svobodu v nejdemokratičtější zemi.
Odpovědět
DA

DAG

10.12.2021 08:28 Reaguje na Václav Kain
O demokracii v USA se nebojte. A právě to, že si demokraticky zvolili černocha a raději vyměnili pána se začínající demencí za blba s přehazovačkou, tak ukazuje, že demokracie tam aspoň v při volbě prezidenta existuje.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

10.12.2021 08:49 Reaguje na Václav Kain
A jak tu svobodu zničí? :-D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.12.2021 15:32 Reaguje na Petr Eliáš
No, DZ sice není úplně můj šálek kávy, ale zatím to USA s JB moc nevyhrály a demokraté mají po letošku z příštího volebního roku docela sevřenou řiť.

Jinak je dobré mít na paměti, že USA sice mají prezidentský systém, ale fakt to není jak u nás média často uvádějí ... tedy že vítěz bere vše. Další věcí je to, že jednotlivé státy jsou na federálu v řadě oblastí velmi nezávislé. A v neposlední řadě je sice pravda, že tam existuje v zásadě systém dvou stran, ale v rámci nich je x různých frakcí a směrů a třeba momentálně si jdou jednotlivé frakce DS po krku jak vzteklí psi a Biden (plus Nancy a Chuck a další) a má fest hlavu pejru aby tu smečku aspoň trochu uřídil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.12.2021 15:33 Reaguje na Svatá Prostoto
DT, samozřejmě.
Odpovědět

12.12.2021 22:36 Reaguje na Svatá Prostoto
A ti je práve problém. Tie dve strany majú príliš široký záber. Od centristov cez radikálov napravo či naľavo až po pošahaných bláznov.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.12.2021 17:07
On už jde příkladem nyní. Přiletěl do Skotska obrovským letadlem a další
letadla mu přivezla obrněnou limuzínu, limuzínu, která se za tu pravou
vydává a auta ozbrojeného doprovodu. Tak nějak vypadá ekologie v podání
podobných vůdců. Rus a Číňan to sledovali přes videokonferenci a přes ni
se i vyjádřili. Oni dva ušetřili tuny CO2 a s výsledkem stejným jako ty
elity, které se tam sjely osobně. Někdo pouze kecá a jiný koná.
Odpovědět
DA

DAG

9.12.2021 21:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Podružní ruští a čínští úředníci to sledovali přes videokonferenci, aby nemuseli nic slíbit. Nalejme si čistého vína, když už moralizujeme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2021 09:57 Reaguje na DAG
Oni slíbili stejné kulové i ostatní, protože slib je věc
jedna a vymáhání slibu věc druhá. Plácnutí do vody ztrácí
sílu se vzdáleností od místa plácnutí a pak šup do
limuzíny a letadla a konat jinak, než bylo řečeno. Jinak
Čína i Rusko slíbilo taky zhruba to samé a nemuseli se
předvádět před davy novinářů, kteří tam mimochodem taky
přiletěli a nechodili pěšky. Jeden jediný summit má
takovou uhlíkovou stopu, jako krajské město a výsledek
sliby , které už jejich nástupci mohou demokraticky
zahodit. Konej a neodkládej to na dobu, až tu nebudeš!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist