https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biden-oznamil-vystavbu-elektraren-na-mori-stav-klimaticke-nouze-nevyhlasil?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden oznámil výstavbu elektráren na moři, stav klimatické nouze nevyhlásil

21.7.2022 01:44 | WASHINGTON (ČTK)
Větrná farma na moři
Větrná farma na moři
Foto | Slaunger / Flickr
Klimatické změny jsou "jasným a bezprostředním nebezpečím a existenčním ohrožením našeho národa i celého světa," prohlásil americký prezident Joe Biden při návštěvě státu Massachusetts. Biden nevyhlásil stav klimatické nouze, jak po něm žádají demokraté, ale uvedl, že bude klimatickou krizi řešit s takovým důrazem, jako by se tak stalo. Oznámil investice do větrných elektráren na moři i navýšení prostředků pro prevenci a řešení dopadů změn klimatu. Projev živě přenášel Bílý dům, informovaly o něm agentury.
reklama

 

Spojené státy postaví větrné elektrárny na moři v Mexickém zálivu a jejich provoz přinese do regionu množství pracovních míst, řekl Biden. Takto vyrobená energie bude čistší než ta z uhelných elektráren, což přispěje ke zdraví obyvatel, zdůraznil prezident a zmínil vlastní předky, kteří pracovali v těžařství. Bílý dům podle agentury Reuters uvedl, že vláda již vytipovala i konkrétní lokality, kde by se mělo stavět.

"Ve hře je zdraví našich spoluobčanů," řekl Biden. Pro projev o směřování energetiky USA si vybral areál uhelné elektrárny s vysokými emisemi škodlivin, uzavřené od roku 2017, poznamenala AFP.

Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) poskytne 2,3 miliardy dolarů (přes 55 miliard Kč) na pomoc státům s budováním chladících center nebo na rozšíření protipovodňové ochrany a rodinám na uhrazení nákladů na vytápění a chlazení domácností, citovala projev agentura Reuters. Biden rovněž připomněl živelné katastrofy, se kterými se USA potýkaly a spojil je se změnami klimatu.

Americký prezident prosazuje tvrdá opatření proti změně klimatu a při mezinárodních jednáních se zavázal, že USA do roku 2030 sníží uhlíkové emise o 50 procent oproti roku 2005.

Jeho environmentální plány ovšem utrpěly v posledních týdnech některé rány. Nejvyšší soud verdiktem z konce června zasáhl proti schopnosti federální Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) regulovat emise oxidu uhličitého z amerických elektráren. Senátor Demokratické strany Joe Manchin, jehož hlas se při rozdělení Senátu v poměru 50 na 50 stal klíčovým, minulý týden potopil i výrazně okleštěnou verzi Bidenova plánu na podporu nízkoemisní energetiky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

21.7.2022 14:53
"Americký prezident prosazuje tvrdá opatření proti změně klimatu a při mezinárodních jednáních se zavázal, že USA do roku 2030 sníží uhlíkové emise o 50 procent oproti roku 2005."

Biden zjevně nehodlá své prezidentování zopakovat...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 15:45 Reaguje na Jiří Svoboda
Pokud se jeho voliči uvaří ve vlastní šťávě, stejně ho nezvolí.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist