https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bily-dum-biden-oznami-opatreni-kvuli-klimaticke-krizi-stav-nouze-nevyhlasi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bílý dům: Biden oznámí opatření kvůli klimatické krizi, stav nouze nevyhlásí

20.7.2022 12:14 | WASHINGTON (ČTK)
Americký prezident Joe Biden dnes plánuje oznámit nová federální opatření zaměřená na klimatickou krizi, ale stav klimatické nouze nevyhlásí. Podle agentury Reuters to uvedla mluvčí Bílého domu Karin Jeanová-Pierrová. O tom, že Biden zvažuje vyhlášení stavu klimatické nouze pro celé Spojené státy, psal v úterý s odvoláním na trojici informovaných zdrojů deník The Washington Post, podle něhož by oznámení mohlo přijít už tento týden.
reklama

 

Podle Jeanové-Pierrové se šéf Bílého domu chystá oznámit nová opatření pro boj s klimatickými změnami během návštěvy státu Massachusetts. Prezident cesty využije k tomu, aby zdůraznil historické investice do čisté energie, ke kterým přistoupila jeho administrativa, a aby oznámil další kroky, sdělila mluvčí.

Demokratičtí zákonodárci a ekologické skupiny vyzývají Bílý dům k přijetí razantních opatření v souvislosti se změnami klimatu a Biden se ocitl pod tlakem, aby vyhlásil stav nouze, píše Reuters.Ten by Washingtonu umožnil vystupňovat výrobu v sektoru obnovitelných zdrojů skrze takzvaný zákon o obranné produkci. Dále by zpřístupnil dodatečné finanční prostředky pro urychlení přechodu k zelené energetice a mohl by posloužit jako právní základ pro omezování těžby fosilních paliv.

Biden prosazuje tvrdá opatření proti změně klimatu a při mezinárodních jednáních se zavázal, že USA do roku 2030 sníží uhlíkové emise o 50 procent oproti roku 2005.

Jeho environmentální plány ovšem utrpěly v posledních týdnech další rány. Nejvyšší soud verdiktem z konce června zasáhl proti schopnosti federální Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) regulovat emise oxidu uhličitého z amerických elektráren. Senátor Demokratické strany Joe Manchin, jehož hlas se při rozdělení Senátu v poměru 50 na 50 stal klíčovým, minulý týden potopil i výrazně okleštěnou verzi Bidenova plánu na podporu nízkoemisní energetiky.

Prezident ve světle nových překážek avizoval, že se bude snažit své plány naplňovat skrze exekutivní pravomoci. "Zvažujeme všechny možnosti a žádné rozhodnutí nepadlo," řekl v úterý podle Reuters nejmenovaný představitel Bílého domu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist