https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bily-dum-usa-a-brazilie-budou-spolupracovat-na-prevenci-odlesnovani-amazonie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bílý dům: USA a Brazílie budou spolupracovat na prevenci odlesňováni Amazonie

10.6.2022 12:46 | LOS ANGELES (ČTK)
Americký prezident Joe Biden a jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro se během setkání na summitu amerických států v Los Angeles dohodli, že budou spolupracovat na prevenci dalšího odlesňování Amazonie. Podle agentury Reuters to oznámil Bílý dům. Oba lídři se rovněž domluvili na koordinaci v Radě bezpečnosti OSN v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině.
reklama

 

Státníci se sešli na narychlo svolané schůzce poté, co Biden oslovil Bolsonara - populistu a spojence amerického exprezidenta Donalda Trumpa - zatímco se Washington snažil podpořit účast na summitu, který některé země bojkotovaly, píše Reuters. Prezidenti podle agentury seděli v křeslech mírně od sebe, když do místnosti vstoupili novináři, a zdálo se, že se vyhýbají očnímu kontaktu, zatímco jim slova toho druhého tlumočili překladatelé.

"Máme obrovský zájem na tom, abychom se stále více přibližovali k USA," řekl Bolsonaro, který se stejně jako Biden při projevu svého protějšku podle Reuters díval převážně před sebe. Brazílie a Spojené státy by poté, co se obě země z ideologických důvodů vzdálily, měly navázat užší vztahy, sdělil dále brazilský prezident na vůbec prvním oficiálním setkání se současným šéfem Bílého domu.

Tato smířlivá prohlášení kontrastují se známým napětím, které panuje mezi těmito státníky, poznamenala agentura AFP, která zároveň připomněla, že brazilský prezident tento týden opět vyjádřil pochybnosti o regulérnosti posledních prezidentských voleb v USA. Ty neustále zpochybňuje Trump, ačkoliv jeho tvrzení odmítly soudy v desítkách žalob i volební činitelé v jednotlivých státech. Washington je pro změnu znepokojen tím, že Bolsonaro zpochybňuje volební systém ve své zemi před tamními blížícími se volbami, ve kterých bude usilovat o druhý mandát.

Biden chce na summitu dát nový impuls vztahům mezi Severní, Střední a Jižní Amerikou a vyvážit rostoucí vliv Číny v Latinské Americe. Nicméně rozhodnutí Washingtonu vyloučit ze summitu Kubu, Nikaraguu a Venezuelu kvůli nedostatečnému respektu demokratických hodnot a lidských práv v těchto zemích vyvolalo odpor některých dalších latinskoamerických států. Setkání lídrů celého kontinentu tak poznamenává neúčast zejména Mexika, Guatemaly nebo Bolívie.

Pro Bolsonara je setkání příležitostí, jak si vylepšit image v době, kdy se chystá na náročnou předvolební kampaň, podotkl Reuters.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

10.6.2022 18:37
To je jako kdybych četl, že "Biden se domluvil s Putinem na dodržování lidských práv v Rusku". :D

No, naděje nikdy neumírá.

"In darkest night, we still shine with hope."
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist