https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biomasakr-jak-dopadne-zavod-mezi-bmw-na-repkovou-bionaftu-a-elektrickou-teslou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biomasakr: Jak dopadne závod mezi BMW na řepkovou bionaftu a elektrickou Teslou?

1.6.2021 08:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | Biomasakr.cz
Právě vznikající dokumentární film Biomasakr má představit jeden zvláštní zemědělský experiment, který porovnává biopaliva s fotovoltaikou. Snímek má podle autorů názorně ukázat dopady pěstování řepky na českou krajinu, půdu, vodu a zdraví a na možnosti využití solární energie.
reklama

 

„Během našeho ročního experimentu jsme si pořídili experimentální pole, rozdělili ho na dvě poloviny a první z nich využili na produkci bionafty z řepky, druhou na produkci elektřiny z fotovoltaických panelů,” říká Vojtěch Vild, zakladatel projektu. „Takto získané palivo nakonec uplatníme v závodu turbodieselu BMW X5 a elektromobilu Tesla Model 3. Chceme tím názorně demonstrovat nejen naprosto alarmující neefektivitu biopaliv, ale také jejich negativní dopad na životní prostředí.”

„Lidé tuší, že širé lány řepky jsou špatné, ale málokdo tuší, jak moc, takže jsme se o tom rozhodli natočit 26 minutový dokumentární film," vysvětluje Vojtěch Vild. "Naším hlavním cílem je dosáhnout legislativních změn, které dají stopku biopalivům první generace a podpoří právě elektromobilitu a fotovoltaiku tak, aby byly pro běžného občana použitelnější a dostupnější,“ říká dále Vild.

Aby Česko dostálo svým závazkům pro obnovitelnou dopravu k EU, rozhodlo se jít cestou biopaliv první generace. Z toho důvodu na našich polích vídáme velké množství kukuřice a řepy cukrovky, které významně slouží pro výrobu bioethanolu, a zejména řepky olejky, ze které se vyrábí bionafta. "Bohužel se jedná o způsob, který naší peněžence, přírodě ani krajině nijak nepomáhá," říká Vojtěch Vild, podle kterého je elektromobilita nejen výhodnější, ale zejména podstatně dlouhodobě smysluplnější cestou.

Samotná myšlenka využívat přímé produkty fotosyntézy jako zdroj elektrické nebo mechanické energie je podle něho zcela bláhová, protože tuto energii dokáže produkovat fotovoltaika podstatně levněji a potřebuje k tomu jen zlomek plochy. "Přesto je v současnosti výnos z přibližně každého sedmého hektaru obdělávané orné půdy spálen někde v motoru," říká Vild s tím, že na takové orné půdě by přitom mohlo být vypěstováno jídlo. "To je v podstatě obdoba situace, kdy by každou hodinu, den co den, deset kamionů plně naložených čerstvým chlebem vysypalo celý svůj náklad do elektrárenského kotle. Je to smysluplné využití půdy?" ptá se Vild.

Snímek Biomasakr bude mít premiéru v první polovině prosince. Vznik filmu můžete podpořit v právě probíhající sbírce na crowdfundingové platformě Donio.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ms

1.6.2021 11:44
Tak proč se zase začíná rozjíždět miliardový dotační byznys na FVE, když je to tak levné a výhodné samo o sobě? No protože jde jen o cynické špinavé dotační peníze, jež nemají s ochranou klimatu NIC společného. Babišova řepka zpracovaná v jeho fabrikách na škodlivé paliva 1. generace je lumpárna posvěcená jeho většinou v parlamentu, ale argumentovat řepkou ve prospěch FVE, to je opravdu silné dotační kafe! Takže opět začíná proces přerozdělování daní občanů ve prospěch solárních baronů. Protože to tak prý chce EU, kde Babiš, Brabec a Havlíček podepisují servilně vše, co jim byrokratická mašinérie EU předloží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:20 Reaguje na
V babišistáně se zkorumpuje úplně všechno.
Normální systém evropský jsou energetické aukce, kde je zaručeno producentům, že nezbankrotují, když výkupní cena jde na nulu, ale nikdo na tom nezbohatne.
Proto se to u nás nemůže zavést, možnost by byla až s novou vládou.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.6.2021 14:35
Nechápu, proč se pořád energetické využití řepky hází na zemědělce, když si ho vymysleli a masivně podpořili politici v Bruselu. Zemědělci řepku pěstují proto, že je to jedna z mála plodin, která je pro ně dlouhodobě aspoň trochu zisková.
Jsem zvědavá, jak autoři filmu zhodnotí ekologické dopady výroby fotovoltaických panelů a elektroaut a dopady likvidace nerecyklovatelných součástí obojího. Ale možná, že do takových detailů zacházet ani nebudou. Jinak řepka žádné plodině místo nezabírá. Zemědělci pěstují to, co prodají. Vyřaďte z osevních postupů řepku a dostanete se velmi často na osevní postup obilovina, obilovina, kukuřice, obilovina, to celé proložené meziplodinami - lze modifikovat a doplnit třeba mák nebo cukrovku podle klimatických a půdních podmínek pěstitele. Tyhle komodity totiž prodají za cenu, která aspoň uhradí náklady. To se o většině ostatních plodin bohužel tvrdit nedá, takže těm řepka místo rozhodně nezabírá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:30 Reaguje na Marcela Jezberová
Na zemědělce se to nehází, pokd vím. Hází se to zcela oprávněně na vládu, která tím zajistila svému předsedovi neskutečně výnosnou trafiku bez ohledu na náklady, natož na ekologii. Prostě ryzí špinavost.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

2.6.2021 17:09
Jsem zvědavý jak tam započítají energii na zpracování křemíku do fotovoltaiky. Pravděpodobně vůbec, protože to se děje na druhé straně světa a tady to není vidět. Samozřejmě to samé platí o akumulátorech a dalších rozvodů na to navazujících ( nabíječky, transformátory, zesílené rozvody--miliony tun kovů, které se musí vytěžit)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:24 Reaguje na Petr Blažek
Bať, bať, miliardy tun ropy se asi těžit nemusí jen proto, aby se prohnaly výfuky a komíny, na rozdíl od křemíku, který se recykluje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:17
"Aby Česko dostálo svým závazkům pro obnovitelnou dopravu k EU, rozhodlo se jít cestou biopaliv první generace".
To je dost zavádějící informace, protože biopaliva jsou neskutečně lukrativní byznys soudruha nejvyššího, který celý obor stoprocentně ovládá a sám sobě vypisuje miliardové dotace.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist