https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/boj-proti-zmenam-klimatu-a-odlesnovani-bude-pro-brazilii-prioritou-rekl-lula?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Boj proti změnám klimatu a odlesňování bude pro Brazílii prioritou, řekl Lula

18.11.2022 01:53 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | thenews2.com / Depositphotos
Boj proti změnám klimatu a odlesňování Amazonie bude prioritou brazilské vlády. Na konferenci OSN o změnách klimatu COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu to řekl čerstvě zvolený budoucí brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Vyzval také ke zřízení zvláštního fondu na pokrytí škod způsobených klimatickou změnou.
reklama

 

"Chtěl bych oznámit, že úsilí v boji proti změně klimatu bude mít v mé příští vládě výsadní postavení," citoval nadcházejícího brazilského prezidenta deník The Guardian. "Za prioritu budeme považovat boj proti odlesňování všech našich biomů a zvrátíme roky předchozích vlád," řekl s odkazem na končícího brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, za jehož vlády prudce vzrostlo odlesňování amazonského deštného pralesa. "Bez chráněné Amazonie neexistuje pro svět klimatická bezpečnost," dodal Lula.

Uvedl také, že bohaté státy musí splnit své dřívější sliby, v nichž se zavázaly poskytovat 100 miliard dolarů ročně pro boj s klimatickými změnami. Svět podle něj potřebuje více prostředků na řešení problému, který "vytvořily bohaté země, ale který neúměrně pociťují ti nejzranitelnější". "Budeme hledat finanční mechanismy, jak zastavit postupující globální oteplování," řekl Lula.

Lula dále navrhl uspořádat summit amazonských zemí, který by měl přispět ke koordinaci rozvoje tohoto regionu. Chce také, aby se Brazílie stala v roce 2025 hostitelem klimatické konference COP30.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.11.2022 07:50
Ochrana pralesů v Brazilíi tu změnu klimatu nevytrhne, byť je velmi významná. V tomto směru je před lidstvem obří úkol, protože historické vymýcení lesů (leckde pod 10 %) a současná intenzivní exploatace krajiny projevující se degradací půdy s následnou sníženou vodozádržností jen umocňuje působení skleníkového efektu. Takže vezměme si z nadšení prezidenta Luly příklad!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.11.2022 07:51
Že by vyhnal nadnárodní korporace, které devastují amazonský prales/plíce zeměkoule ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2022 08:23 Reaguje na smějící se bestie
Vyhnat ty korporace bude problém ještě ten jednodušší, horší bude nahradit příjem , který z nich stát má. Se stále se zvětšující populací.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2022 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Konečně něco moudrého z vaši hlavy. Nadšení je věc jedna,
ale to může padnout, když bude státní pokladna prázdná! Lze
to řešit podobně jako naše vláda vytahováním peněz z kapes
občanů a znehodnocováním měny, ale to je špatné řešení, které nasměřuje občany ke změnám vlády a politiky. Po nás
potopa, hlavně že jsme si nahrabali pro sebe a své voliče,
když už nás má zbytek plné zuby.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.11.2022 15:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Porodnost Brazílie je 1,7… by the way. Tolik ke kravině s populací. Ono, jestliže to jednou šlo, půjde to znovu. Deforestace se sníží, tím jsem si jist.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2022 15:21 Reaguje na Slovan
Tak nevím. Na udržení ppulace je potřeba si 2,3 děcka na ženskou.
"Podle údajů Brazilského institutu pro geografii a statistiku (IBGE) je odhadovaný celkový počet obyvatel k 19. červnu 2022 12:00:00 hodin UTC celkem 214 745 964 osob, přičemž tento počet se zvyšuje o jednu osobu každých 21 sekund."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2022 15:23 Reaguje na Pavel Hanzl
To je asi +1.5 miliónu hladových krků za rok.
Odpovědět
VJ

Václav John

18.11.2022 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta hodnota na udržení populace je 2.1 - pokud je nižší, populace klesá. Má to ale samozřejmě drobný háček, pokud dojde k poklesu pod hodnotu 2,1 tak nějakou dobu trvá, než populace začne klesat. Průměrná doba života je pochopitelně mnohem delší než plodný věk, takže to v závislosti na rychlosti poklesu plodnosti a průměrné délce života v daném státě trvá cca 20 let (ale taky až 40 let), než populace začne klesat. Taky to samozřejmě závisí na tom, jak vysoká fertilita byla v minulosti.

Data z Brazílie nejsou tak přesná, ale porodnost tam pod hodnotu 2,1 byla už nejméně před 10 lety. Poslední dva přírůstky byly 1,2 milionu (2020) a necelých 900 tisíc (2021).

Reálně je větší část světa už pod hranicí zachování populace, i když v řadě států ještě setrvačnosti populace roste. Výraznou výjimkou jsou státy subsaharské Afriky, kde je počet dětí na ženu oproti zbytku světa 2-3 násobný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2022 22:35 Reaguje na Václav John
Je to dobrý, lidský druh už vykazuje známky přemnožení a ztráta plodnosti je přírodní regulativ.
Teď ovšem běží závod s časem, jestli lidé stačí dřív vymřít, než si zničí svoje životní prostředí, případně se vyhubí v jaderné válce. Varianta, že to zvládnou a se sníženým počtem lidí zablokují klimatickou tragédii, je skutečně taky reálná a je naší povinností se o to pokusit.
Odpovědět
VJ

Václav John

19.11.2022 17:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Reálně spíš dojde k tomu, že národy s nízkým počtem potomků budou postupně nahrazeny národy s vysokým počtem potomků. Vzhledem k tomu, že ty státy, kde je nejvyšší přírůstek obyvatel jsou současně těmi státy, kde je nejslabší úroveň ochrany přírody a největší destrukce životního prostředí, to může taky znamenat, že naše společnost bude nahrazena společností, kde bude ochrana životního prostředí hrát mnohem menší roli
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 20:19 Reaguje na Václav John
Na to nedojde. Bo neni čas.
Odpovědět
va

vaber

18.11.2022 09:15
no je to takové líbivé prohlášení ,ale mylím ,že prezident a Brazílie, bude mít jiné priority,to říkám naprosto bez ironie,
ale když se mu alespoň něco podaří ,bude to dobré
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 12:47 Reaguje na vaber
Má problémy hospodářeské a s koncem kácení ještě narostou. Ovšem mohl by využít současného COP27 a vyjednat tam solidní podporu (dotace) na nekácení pralesa, ktrý je plícemi celé Zeměkoule. Určitou, i když poněkud zvrácenou logiku to má.
Jako kdyby chtělo Rusko dotovat, že nebude válčit na Ukrajině.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist