https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bonsaje-vystavene-v-trojske-botanicke-zahrade-budou-soutezit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bonsaje vystavené v trojské botanické zahradě budou soutěžit

22.8.2021 00:24 | PRAHA (ČTK)
Botanická zahrada v Troji pořádá výstavu bonsají pošestnácté.
Botanická zahrada v Troji pořádá výstavu bonsají pošestnácté.
Výstava bonsají v botanické zahradě hlavního města bude letos poprvé soutěžní. Přehlídky a soutěžního klání se zúčastní asi 70 bonsají, které do Troji přivezou pěstitelé z různých koutů Česka. Miniaturní stromky v okrasných miskách si zájemci budou moci na místě i zakoupit, sdělila mluvčí zahrady Michaela Bičíková. Šestnáctý ročník výstavy se bude konat od 2. do 5. září.
reklama

 

"Letošní expozice představí ty nejlepší bonsaje od předních českých pěstitelů. Vystaveny budou i cenné exempláře ze sbírek naší botanické zahrady," uvedl ředitel pražské botanické zahrady Bohumil Černý.

Soutěže se podle Bičíkové budou účastnit všechny vystavené bonsaje. Porota, v níž zasednou i japonský velvyslanec Hideo Suzuki a ředitel pražské botanické zahrady, bude hodnotit mimo jiné to, jak rostlina vypadá a jakou zaujímá kompozici s možnou doplňkovou rostlinou. Sledovat se bude i to, jak bylo provedeno tvarování dřeviny. Svou roli v hodnocení krásy bonsají bude hrát i sladěnost misky, v níž je miniaturní jehličnan nebo listnatý strom umístěný, s rostlinou.

Výstava bude lidem přístupná od čtvrtka 2. září od 15:00, jak je uvedeno na webu. Zahrada má otevřeno do 19:00. Další dny budou lidé moci expozici s názvem Nejlepší české bonsaje v Japonské zahradě Botanické zahrady hlavního města shlédnout od 09:00 do 19:00. Na výstavu platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady.

Plánovaný je i doprovodný program pro malé a velké. Na návštěvníky čekají ukázky bojového umění, představení čajového obřadu školou Urasenke nebo vystoupení skupiny Wadaiko yosa-yosa, jejíž členové hrají na japonské bubny. Návštěvníci budou moci ochutnat šlehaný čaj matcha a tradiční japonské pokrmy, obléknout si japonské kimono nebo si poskládat origami. V plánu jsou rovněž večerní komentované prohlídky části zahrady, která od roku 1997 představuje flóru Japonska a má propagovat japonskou kulturu. Konat se budou v sobotu 4. září od 20:00 a 21:00 a přístupné budou omezenému počtu lidí. Dospělí zájemci za možnost prohlédnout si Japonskou zahradu za šera zaplatí 200 korun. Děti budou mít vstupné levnější, jak je uvedeno na webu akce. Účast na večerní prohlídce si bude třeba objednat předem, jak mluvčí upozornila.

Botanická zahrada v Troji pořádá výstavu bonsají pošestnácté. Do roku 2020 se přehlídka bonsají konala v jarních měsících. Na podzimní termín byla akce poprvé přesunutá loni, kdy se akce konala v říjnu. Důvodem bylo to, že na jaře roku 2020 byla zahrada vládními bezpečnostními nařízeními vůči šíření covidu-19 uzavřená. Přehlídku organizuje botanická zahrada dlouhodobě ve spolupráci s Českou bonsajovou asociací a Česko-japonskou společností.

Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici sv. Kláry a před 15 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. Běžně zahradu navštíví kolem 370.000 lidí za rok.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist