https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/borrell-zeme-eu-chteji-skoncovat-s-ruskymi-energiemi-embargo-ale-neschvalily?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Borrell: Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

11.4.2022 18:05 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Všechny země Evropské unie omezují závislost na ruském plynu a ropě, na okamžitém ukončení jejich dovozu požadovaném Ukrajinou i některými unijními státy se však neshodují. Po dnešním jednání ministrů zahraničí členských zemí to prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Většina států podle něj také podporuje další společné financování zbraní pro Kyjev, Borrellův návrh uvolnit nových 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) z evropského obranného fondu však jednomyslnou podporu nenašel.
reklama

 

Evropský blok v pátek schválil pátý balík protiruských sankcí a ministři dnes ve vystoupeních před novináři dávali najevo, že s ohledem na pokračující ruskou agresi a očekávanou novou ofenzivu chtějí jejich další přitvrzení.

Zatímco většina států východního křídla unie, ale i Francie či Irsko, se ale snaží prosadit co nejrychlejší ukončení dovozu ruských fosilních paliv, Německo, Maďarsko či Rakousko chtějí takové rozhodnutí z ekonomických důvodů oddálit.

"Všichni mají plán zbavit se závislosti (na ruských energetických surovinách) nejdříve, jak to půjde," řekl Borrell po jednání s tím, že ministři o dalších sankcích pouze diskutovali bez přijetí formálního závěru.

Zástupci unijních vlád hovořili také o tom, jak Ukrajinu co nejlépe pomoci vybavit před očekávanou ruskou ofenzivu, k níž se podle Borrella i mnohých ministrů schyluje na východě země. Sedmadvacítka se již dvakrát shodla na poskytnutí půl miliardy eur v rámci vůbec prvního financování zbraní pro mimounijní stát. Borrell minulý týden navrhl poskytnutí další stejné částky, jejímu okamžitému schválení však podle něj brání formální důvody, neboť několik zemí ji musí ratifikovat ve svých parlamentech.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

11.4.2022 20:42
Pořád ne a ne zajistit, aby se vlk nažral a ona koza zústala calá,,,,
Odpovědět
ZK

Zan K.

11.4.2022 20:47 Reaguje na Zan K.
I když u ruskýho duraka to asi dost dlouho půjde. Tomu dlouho trvá než prozří a procitne. (Někdy i přes 30 roků). Ale pak dělá bordel jako nyní....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.4.2022 06:52
Indie má švandu z toho, jak Američané jezdí orodovat, aby Indie neodebírala ruskou ropu a přitom EU odebírá denně víc, než Indie za měsíc.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

12.4.2022 19:45 Reaguje na Richard Vacek
Je to ještě horší, celý svět má srandu z toho, co vyvádí celá slavná EU. Tak vy nechcete naší ropu a plyn ? No tak to prodáme Indii a Číně, to je polovina obyvatel světa. A ten vocas Fiala, "vůdce" zcela bezvýznamné země radí Číňanům, jak se mají postavit k válce někde na Ukrajině. No není to k popukání ? Asi fakt prasknu.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

12.4.2022 19:41
Vedení evropských zemí je banda zaprodaných hajzlů a šmejdů, aby jim děti pozadu chodili !!!
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2022 20:01 Reaguje na Jan Cedič
Co ty jsi za blba...ty jsi nikdy nic nedokázal vyrobit a prodat, ale mluvíš tady jako ředitel zeměkoule.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist