https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsky-premier-sunak-celi-kritice-ze-se-nezucastni-klimatickeho-summitu-cop27?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský premiér Sunak čelí kritice, že se nezúčastní klimatického summitu COP27

31.10.2022 18:02 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Britský premiér Rishi Sunak čelí kritice, jelikož oznámil, že se v listopadu nezúčastní klimatického summitu COP27 v Egyptě kvůli jiným naléhavým závazkům. Podle opozice, klimatických aktivistů a některých konzervativců tím vláda ukazuje, že nebere klimatickou krizi vážně. Spojenci ministerského předsedy však deníku Financial Times řekli, že Sunak na vrcholné jednání možná nakonec odletí.
reklama

 

Premiérova kancelář v pátek oznámila, že Sunak se summitu nezúčastní, protože má "jiné naléhavé domácí závazky, včetně příprav podzimního rozpočtu". Podobné důvody listu sdělily i zdroje ze Sunakova okolí, podle kterých je ale možné, že premiér na jednání poletí. Záleží podle nich na pokroku, kterého se mu podaří dosáhnout v domácích záležitostech. Týká se to řešení hospodářské krize a oznámení ekonomického plánu, jak vláda plánuje zajistit miliardy liber, aby zaplnila rozpočtovou díru, která vznikla v důsledku prudce rostoucí inflace a zpomalující ekonomiky.

Klimatického summitu COP27 v Egyptě, který začíná 6. listopadu, se zúčastní mimo jiné americký prezident Joe Biden nebo jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Do Egypta naopak nepoletí britský král Karel III., kterému účast na jednání nedoporučila Sunakova předchůdkyně Liz Trussová, ani švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová.

Thunbergová dnes oznámila, že vynechá summit, který označila za fórum pro "greenwashing", tedy šíření dezinformací o ekologické prospěšnosti některých technologií. Tato jednání podle aktivistky ve skutečnosti "nemají za cíl změnit celý systém" ale spíše podpořit postupný pokrok. V současné době proto nefungují, pokud je lidé nevyužijí jako příležitost k mobilizaci, uvedla Thunbergová.

Britský konzervativec Alok Sharma, který předsedal loňské glasgowské konferenci (COP26), uvedl, že Sunakova očekávaná neúčast na zasedání v Egyptě je "zklamáním" a mohla by poškodit vyhlídky toryů v příštích volbách. "Jsem dost zklamaný, že premiér nejede," řekl Sharma listu The Sunday Times.

"Rozumím tomu, že má obrovskou nálož domácích problémů, které musí řešit. Ale řekl bych, že cesta na COP27 by umožnila zapojení dalších světových lídrů. A myslím, že to vysílá signál - pokud by premiér jel - o našem obnoveném závazku k této problematice," dodal Sharma, který v Šarm aš-Šajchu předá předsednictví klimatického summitu Egyptu.

Napětí ohledně Sunakova postoje k summitu by se mohlo ještě vyostřit, pokud by se jednání zúčastnil bývalý premiér Boris Johnson, který hrál klíčovou roli při zviditelnění akce COP26 v Glasgow. Johnsonův mluvčí odmítl popřít zprávu listu Observer, podle níž bývalý premiér zvažuje, že se na akci vydá.

Sunaka za jeho postoj kritizovalo několik dalších konzervativců včetně bývalé ministryně kultury Nadine Dorriesové, jiní mu však vyjádřili podporu. "Životní náklady se nevyřeší v Šarm aš-Šajchu, kde každý hotelový pokoj na konferenci stojí 2000 liber (téměř 57.000 Kč) za noc," uvedl exministr hospodářství Jacob Rees-Mogg.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.10.2022 20:39
Měl by provést sebekritiku, kde se omluví za své ideologické škobrtnutí. Sice mu zůstane škraloup na kádrovém profilu, ale předejde tak zlobě uvědomělých spoluobčanů.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.11.2022 08:34 Reaguje na Richard Vacek
proč by se měl omlouvat? to je nějaký panák na dálkové ovládání společenského šílenství?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2022 20:51
Konečně jeden premiér významného evropského státu dal najevo svůj postoj ke klimaalarmistům.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.11.2022 10:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jsem přesvědčen, že COP summity jsou divadlem pro 8 miliard přihlížejících a fungují hlavně za účelem, aby se v řešení klimatického rozvratu nic rozumného neuskutečnilo. Tam žádní klimaalarmisté slovo nedostanou.

To by vás mohlo docela uspokojovat!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist