https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britskym-stromem-roku-je-500lety-tis-roste-na-ruinach-klastera-z-12.stoleti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britským stromem roku je 500letý tis, roste na ruinách kláštera z 12. století

5.11.2022 01:12 | LONDÝN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V anketě o britský strom roku zvítězil pětisetletý tis červený. V jihoanglickém hrabství Surrey roste na ruinách kláštera cisterciáckého řádu z 12. století. Tis bude reprezentovat Británii v příštím ročníku soutěže o Evropský strom roku.
reklama

 

Vítězný tis v hlasování porazil jeřáb, který roste v zahradě skotského venkovského sídla Mavisbank a říká se o něm, že je portálem do jiného světa. Na třetím místě se umístil jírovec maďal (známý také jako kaštan koňský) rostoucí na pozemcích anglického panství Kedleston Hall, který patrně zasáhl blesk, on ale přežil odumření původního kmene a roste dál.

V letošním ročníku soutěže o Evropský strom roku zvítězil 400letý polský dub letní jménem Dunin, který získal 179 317 hlasů. Sedmá byla s 28 649 hlasy takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku, která patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky. Její stáří je odhadováno na více než 700 let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

5.11.2022 07:59
Anglické multikulturní Husitství bude mít za následek vícero rozvalin, z kterých zbydou akorát ty stromy...možná ale totéž by se dalo napsat i o Německu
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.11.2022 08:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
to co bude v ruinách jsou společnosti a státy
Odpovědět
RM

Roman Mysík

25.11.2022 09:05
Tisy rostly vždy ve všech klášterech a zejména těch ženských. Z tisu se totiž odjakživa dělal odvar k vyvolání potratu u nechtěných těhotenství. :-)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist