https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsti-developeri-nemohou-stavet-kdyz-jim-na-stavbe-zahnizdi-ptaci.reseni-je-jednoduche.akorat-skodi-ptakum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britští developeři nemohou stavět, když jim na stavbě zahnízdí ptáci. Řešení je jednoduché. Akorát škodí ptákům

15.4.2019 08:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ničit ptačí hnízda je v Británii trestné. Ale bránit sítí v hnízdění je legální.
Ničit ptačí hnízda je v Británii trestné. Ale bránit sítí v hnízdění je legální.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Joanne Swann / Nesting not Netting!
Stavební průmysl ve Velké Británii zažívá v posledních pěti letech boom: rekonstrukce, přestavby a přístavby celých obytných bloků a řadové zástavby na vesnicích tu pomáhá řešit dlouholetou bytovou krizi. To, co je nepochybně dobrou zprávou pro budoucí lidské nájemníky, je ale velmi nemilé pro zdejší ptačí pěvce. Píše o tom Guardian.
reklama

 

Na pozadí jinak chvályhodného nárůstu stavební činnosti o 78 % se odehrává pozoruhodný příběh. Na narůstající problémy, konflikty mezi ptáky a developery, začali upozorňovat nejrůznější ochranářská sdružení, ornitologové a pozemkové trusty už předminulou sezónu. Ale letos prý situace vygradovala do takové podoby, že si žádá okamžité řešení. Co přesně se tu děje? Ptáků si v Británii považují, všichni požívají výhod státní ochrany přírody. Hájena jsou i jejich hnízda. Takže když na rozestavěném domě nebo staveništi zahnízdí ptáci, musí budovatelské práce ustat. Developeři, kteří nemají na takových odstávkách zájem, se proto všestranně snaží, aby se ptáci ke staveništím nedostali a vůbec nezahnízdili.

Naprosto legální přístup

Ne, neničí jejich hnízda. To by bylo trestné. Nikdo jim ale nebrání v tom zakrývat stavební parcely i rozsáhlé pozemky sítěmi, za které ptáci nemohou. Jak to vypadá v praxi? Řekněme, že potřebujete dokončit rekonstrukci silnice, kolem které vede typicky anglický živý plot. Pak byste mohli mít problém, kdyby v něm zahnízdilo ptactvo. A tak ještě na sklonku zimy celý ten živý plot potáhnete jemnou sítí. Ptáci si vevnitř hnízdo už nepostaví, problém je vyřešen a stavební zakázka bude dohotovena včas. Dokonalé. Natolik, že podobnou praxi začaly aplikovat desítky stavebních firem, a často skutečně plošně. Stromy a keře v okolí staveb se tak pokryly sítěmi po celé zemi, aby náhodou ptáci nedošli k úhoně.

Perverzní opatření, které ptákům neprospěje

„Letos se to ale úplně vymklo kontrole,“ říká David Savage, ředitel organizace Wildlife Trust v Derbyshire. „Sítě jsou naprosto všude. Je zapotřebí je plošně zakázat, protože takhle se k přírodě chovat nemůžeme.“ Upozorňuje na to, že od padesátých let minulého století přišla Velká Británie o 193 0000 km délky živých plotů ve volné krajině. A pokud se i zbývající část bude intenzivně krýt sítěmi, ptáci prostě nebudou mít možnost zahnízdit. „Síťování je až perverzní přístup. Navenek se tváří jako ochrana ptáků a snaha zabránit negativním ohlasům veřejnosti, ve skutečnosti je ale mnohem škodlivější,“ říká Savage. V sítích také může spousta živočichů, nejen ptáků, uvíznout a uhynout.

Developeři: neškodíme, pomáháme přírodě

Proti sítím na stromech a živých plotech nedaleko staveb se pochopitelně zvedlo i hnutí odporu. Nejrůznější skupiny na sociálních sítích, například Nesting not Netting, zveřejňují aktuální seznamy zasíťovaných lokalit. A dost často se pak zapojují do jejich přímé likvidace. Tím se ale posouvají za hranu zákona: ničí soukromý majetek, který je navíc primárně instalován „pro ochranu ptáků“.

S developery společnou řeč nenajdou. Ti musí do konce tohoto roku dokončit 300 000 nových domů. A slibují přitom, že jim biodiverzita leží na srdci. Třeba Andrew Whitaker ze společnosti HBF zmiňuje, že v rámci výstavby nových čtvrtí a domů hodlají vysadit 9 milionů stromů. Aby ale mohli zakázku dokončit včas, musí ponechat na staveništích stávající stromy pod sítěmi.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

15.4.2019 07:06
Jak jde o prachy,tak jde všechno stranou a to všude.V našem krajském městě se provádělo zateplení jednoho 7patrového domu.Měli ovšem smůlu.Nebo do větracích otvorů nakladli vajíčka rorýsi.Muselo se čekat dokud nevyhnízdí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.4.2019 16:51
Není to poprvé, co negramotnými aktivisty prosazené a negramotnými úředníky provedené opatření má zcela opačný účinek, než je deklarováno.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist