https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnenska-hvezdarna-predstavila-v-bruselu-obri-modely-zeme-a-mesice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnská hvězdárna představila v Bruselu obří modely Země a Měsíce

25.9.2022 00:19 | BRUSEL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obří nafukovací modely Země a Měsíce vyrobené v Brně dorazily tento týden do Bruselu. V rámci doprovodných akcí českého předsednictví Evropské unie je tento víkend mohou zhlédnout tisíce lidí, které astronomická observatoř v belgické a unijní metropoli očekává na tradičních dnech otevřených dveří. Podle jejího šéfa budou mít lidé unikátní možnost spatřit odvrácenou stranu Měsíce.
reklama

 

"Naší akci to dodá barvu a mimořádnou příchuť, kterou dosud neměla," prohlásil ředitel Belgické královské observatoře v Bruselu Ronald van der Linden. S nadsázkou poznamenal, že lidé díky modelu Měsíce mohou vidět celý jeho povrch, což při pohledu sebelepším hvězdářským dalekohledem na skutečné vesmírné těleso obíhající Zemi nejde. Vedle modelů z jihomoravské metropole se během mimořádného víkendu lze seznámit s vybavením hvězdárny a dozvědět se více o zákonitostech a dění ve vesmíru.

Balony nazvané Terralona a Lunalon mají průměr deset metrů a jsou dílem pracovníků brněnské observatoře. K jejich výrobě bylo potřeba 500 čtverečních metrů látky, tři litry barvy a více než dva kilometry bavlněných nití.

"Používáme je k popularizaci astronomie, astrofyziky a dalších věd," vysvětlila účel obřích modelů Lucie Fojtová z Hvězdárny a planetária Brno. Nápad vytvořit Lunalon přišel v roce 2019 při 50. výročí prvního letu člověka na Měsíc, model Země se zrodil o rok později.

Podle Fojtové má nyní brněnská hvězdárna modely čtyři a prezentovala je na řadě míst, z nichž bruselská observatoř patří k těm nejzajímavějším. Balóny jsou zde provazy ukotveny k trávníku před budovami hvězdárny, jejichž dominantami je několik kopulí s hvězdářskými dalekohledy.

Vedle vizuálně zajímavé instalace v Bruselu má podle Fojtové Brno a celý Jihomoravský kraj v oblasti výzkumu vesmíru i další ambice. V regionu fungují vedle vědeckých institucí na tři desítky firem zaměřených na vesmírné technologie.

"Některé z nich jsou na evropské úrovni docela úspěšné. Takže až dojde na nějaké další vesmírné mise, je dost dobře možné, že některé jejich součásti budou přinejmenším navrženy nebo vyrobeny v Brně," řekla s odkazem na výpravy k Měsíci či Marsu očekávané v blízké budoucnosti.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist