https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensti-odbornici-pomahaji-v-kambodzi-s-udrzitelnou-produkci-manga?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnští odborníci pomáhají v Kambodži s udržitelnou produkcí manga

25.12.2021 01:20 | BRNO (ČTK)
Mango je v Kambodži po banánech druhým nejvíce pěstovaným ovocem. Rychle se však kazí.
Mango je v Kambodži po banánech druhým nejvíce pěstovaným ovocem. Rychle se však kazí.
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně pomáhají nastartovat udržitelnou produkci manga v oblasti Kampong Speu v Kambodži. Tamní producenti díky českému know-how začali s výrobou solárních sušiček ovoce. Dosud značná část úrody manga přišla vniveč, protože ho pěstitelé nedokázali zpracovat. Nyní se lépe vyrovnají s nadprodukcí, řekl ČTK mluvčí univerzity Filip Vrána.
reklama

 

Mango je v Kambodži po banánech druhým nejvíce pěstovaným ovocem. Rychle se však kazí. "Navíc sezona sklizně je poměrně krátká. Proto ho místní musí buď poměrně brzy prodávat pod cenou, nebo ho nechávají shnít. Sušení tohoto ovoce jim tedy hodně pomůže. Znamená pro ně stabilnější zásobu jak pro vlastní spotřebu, tak pro prodej," uvedl Petr Němec z univerzitního ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie.

Čeští odborníci už farmáře vyškolili v zpracování manga, balení a také marketingu prodeje ovoce na místním i zahraničním trhu. Kambodža je významným producentem komodity a většina země je pro pěstování manga vhodná. Export poslední roky významně roste, v současné době se pohybuje kolem 200 000 tun ročně.

"Problémem je ale skutečnost, že v drtivé většině jde o export v podobě čerstvého manga, tedy bez přidané hodnoty. Poté dochází například k levnému prodeji kambodžského manga do sousedního Vietnamu, kde je toto dále zpracováváno na různé produkty, které jsou již prodávány za vyšší ceny. Přidaná hodnota tedy nezůstává v Kambodži, ale v jiné zemi," uvedl Němec.

Jedním z cílů projektu financovaného Spojenými národy bylo přiblížit farmáře ke světu národního i mezinárodního obchodu. Absolvovali tedy řadu školení. Získali vědomosti o exportu a jeho náležitostech. Partnerská česká firma jim nabídla spolupráci coby odběratel.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Josef BIS

25.12.2021 06:46
doufám že nezapomenou na holky v Barmě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.12.2021 09:21 Reaguje na Josef BIS
V tomhle směru je jakákoliv snaha zbytečná. Holky to zvládnou i bez našich odborníků.
Odpovědět
sv

25.12.2021 18:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z komoušského hraní si na vojáčky na barmský způsob se budou vzpamatovávat hodně dlouho.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.12.2021 09:01
Konecně zpráva o nějaké české investici, zajímalo by mě hlavně, které firmy nebo obchody budou to mango a produkty z něj distribuovat.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist