https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-chce-na-strechy-svych-budov-umistit-solarni-panely-za-vic-nez-miliardu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno chce na střechy svých budov umístit solární panely za víc než miliardu

27.8.2021 01:58 | BRNO (ČTK)
Letos vzniknou na městských budovách dvě takové elektrárny, příští rok jich ale má být už 50 a v roce 2026 počítá město s instalací 400 fotovoltaických elektráren. Ilustrační foto
Letos vzniknou na městských budovách dvě takové elektrárny, příští rok jich ale má být už 50 a v roce 2026 počítá město s instalací 400 fotovoltaických elektráren. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brno chce vytvořit pomocí solárních panelů na střechách městských budov virtuální elektrárnu, která by z velké části pokryla spotřebu elektřiny nejen v těchto budovách, ale i mimo ně. Vedení města plánuje, že do roku 2026 na střechy městských budov umístí solární panely za víc než miliardu korun. Na konferenci Fóra udržitelného rozvoje města Brna na téma Udržitelná energetika to dnes řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).
reklama

 

"Chceme využít potenciál střech na budovách vlastněných městem. Je jich více než tisíc. Ve výsledku bychom chtěli vybudovat stovky fotovoltaických elektráren na střechách městských budov a postupně umožnit i přetoky této energie do jiných budov. K tomu je ale zapotřebí, aby legislativa takovou komunitní energetiku umožňovala," uvedl Hladík.

Město zatím začíná postupně instalovat fotovoltaické elektrárny o takové síle, aby jimi vyrobenou energii mohla spotřebovat budova, na níž budou umístěné. Pokud by přebytky proudily do jiné budovy přenosovou soustavou oficiálního distributora, cena energie by kvůli poplatkům za využití sítě byla příliš vysoká.

Letos vzniknou na městských budovách dvě takové elektrárny, příští rok jich ale má být už 50 a v roce 2026 počítá město s instalací 400 fotovoltaických elektráren. "Do roku 2026 předpokládáme investici v přibližné výši 1,2 miliardy korun. Tyto finance by měly částečně pocházet z dotací," dodal Hladík.

Zásadní ale podle Hladíka je využití přebytečné energie. Jako ideální se v budoucnu jeví právě vybudování virtuální elektrárny, do níž by se mohly připojit i soukromé subjekty nebo například společenství vlastníků z obytných budov ve městě.

Zatím ale bude město primárně budovat elektrárny na střechách takových domů, které mají stabilní odběr elektřiny. "V tomto smyslu je poněkud problém se školami, kde o víkendech odběr klesá na minimum a v době největší výroby, tedy v létě, je také téměř nulový, protože školy jsou o prázdninách prázdné," upozornil Filip Leder, předseda představenstva městské odpadové společnosti SAKO, která má projekt elektráren na starosti.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

27.8.2021 12:35
Na střechách jsou mi solární panely sympatické mnohem víc než na FVE na polích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2021 20:02 Reaguje na Majka Kletečková
Panely patří úplně všude, kde je to porozumu. Ale výkonné parky je možné stavět v opuštěných velkolomech po hnědém uhlí. A v elektrárnách budovat vyvíječky na vodík a parogenerátory. To by byla nejschůdnější cesta, navíc EU by to z velké části zadotovala. Nechápu, proč touhle cestou nejdeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2021 19:59
Konečně. Slibem nezarmoutíš.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist