https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-zablokovaly-skoro-3000-traktoru-farmari-broji-proti-snizovani-emisi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel zablokovaly skoro 3000 traktorů, farmáři brojí proti snižování emisí

3.3.2023 16:50 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ulice Bruselu dnes zablokovala demonstrace belgických zemědělců, kterým se nelíbí plány vlády na snižování emisí oxidů dusíku. Do města dorazilo skoro 3000 traktorů z farem v severní, vlámské části země a jejich kolona byla několik kilometrů dlouhá, napsala agentura Reuters. Farmáři tvrdí, že záměry vlády poškodí jejich podnikání a že mnoho farem kvůli příliš přísným opatřením bude muset skončit.
reklama

 

Policie několik důležitých dopravních tepen v centru Bruselu zcela uzavřela, podle ní budou problémy pokračovat až do večera. Lidem doporučila, aby dnes auty do centra vůbec nevyjížděli a využili raději hromadnou dopravu.

Zemědělci chtějí svou akcí upozornit na to, že vláda podle nich připravuje příliš přísná pravidla, která mají pomoci snížit emise dusíkatých plynů. V návrhu je například závazek snížit emise z chovů drůbeže a prasat do roku 2030 o 60 procent, do stejného roku se má o třetinu snížit počet chovaných prasat, napsala agentura Belga. Majitelé farem tvrdí, že pro mnoho z nich se za takových podmínek stane další provoz ekonomicky neudržitelný.

"Naše odvětví se už teď hodně snaží a je ochotné to dělat dál, ale (vláda) od nás očekává pořád víc a víc, zatímco průmysl expanduje," citovala agentura Reuters majitelku kozí farmy Liesje Van Loonovou.

Relativně vysoké počty chovaných zvířat, ale také hojné využívání hnojiv společně s dopravou a stavebnictvím se podílejí na tom, že Belgie a Nizozemsko nyní vykazují vysokou úroveň koncentrace oxidů dusíku v ovzduší, a to nad limit stanovený EU. Debaty o možných opatřeních jsou ale obtížné a narážejí na odpor ze strany zemědělců, a to i v Nizozemsku. Podle agentury AP se toto téma může stát jednou z klíčových otázek nadcházejících nizozemských komunálních voleb.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

5.3.2023 07:57
Už titulek článku je zeleně propagandistický a lživý.
Farmáří nebojují proti snižování emisí, bojují proti nesmyslnému, zbytečnému a samoúčelnému zdražování dalších produktů produkovaných v EU. A tím proti ožebračování lidí v EU, které zelení exponenti v Bruseli zavádějí jen proto, že mohou a že si chtějí dokázat svou moc nad lidmi.
Nebo možná proto, že ždímají lidem plošně jejich peněženky, aby soustředili peníze, které potom tunelem pošlou na konta zelených baronů, aby náskledně vytvoří novou zelenou evropskou oligarchii. Nijak si nezadávající třeba se současnou putinovskou ruskou oligarchií, která nyní drží u moci diktátora Putina.
Odpovědět
ZK

Zan K.

5.3.2023 15:35 Reaguje na Radim Polášek
A přitom zemědělci jsou vlastně jedinými subjekty, co svou činností obnovují ono znečištění planety (Teda až na to umělé hnojení a pesticidy)....
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist