https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bude-v-roce-2070-tretina-obyvatel-planety-zit-v-saharskem-klimatu-ne-ale-desivy-titulek-prodava?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bude v roce 2070 třetina obyvatel planety žít v saharském klimatu? Ne, ale děsivý titulek prodává

14.5.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle nové studie je možné, že v roce 2070 bude mnoho obyvatel planety žít v saharském klimatu. / Ilustrační foto
Podle nové studie je možné, že v roce 2070 bude mnoho obyvatel planety žít v saharském klimatu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za padesát let ode dneška by se jedna miliarda obyvatel planety Země, ale možná také 3 miliardy nebo dokonce více lidí, mělo pravidelně potýkat s teplotami srovnatelnými s dnešní Saharou. Alespoň tak to v hrubých obrysech naznačuje studie zveřejněná v žurnálu PNAS, ze které pak v až nepatřičně katastrofickém duchu čerpají velké zpravodajské domy. Skutečně? Jisté pochybnosti o tom vyjadřuje Conversation.
reklama

 

O miliardě lidí žijící za padesát let v nesnesitelném vedru píše Guardian, EcoWatch píše hned o třetině celého lidstva, U.S. News zmiňují až 3,5 miliardy lidí lapené v „podmínkách k nežití“, tradičně bulvární The Sun nevybočuje ze svého obvyklého průměru a píše o třetině zemského povrchu v brutálním saharském vedru a BBC podtrhuje, že v roce 2070 budou miliardy lidí žít v oblastech příliš horkých pro život. To vše na základě aktuální studie, uveřejněné v žurnálu PNAS. Studie, která není chybná nebo špatná a ve své podstatě nabízí neotřelý pohled na problematiku dopadů klimatické změny.

Malé tmavé oblasti mají v současnosti roční průměry nad 29 °C. Do roku 2070 by scénář extrémní změny klimatu rozšířil tuto oblast tak, že by zahrnovala všechny červené oblasti, ve které žije 3,5 miliardy lidí.
Malé tmavé oblasti mají v současnosti roční průměry nad 29 °C. Do roku 2070 by scénář extrémní změny klimatu rozšířil tuto oblast tak, že by zahrnovala všechny červené oblasti, ve které žije 3,5 miliardy lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Xu a kol. (2020) / theconversation.com

Jiný pohled na věc neuškodí. Většinou

Jen tak činí poněkud zvláštním způsobem, byť se podle slov svých autorů „snaží nevstupovat do bažinatých vod debat o klimatických změnách“ a předcházet „environmentálnímu determinismu, v němž byly mnohé kauzální vazby již vyvráceny jednoduše proto, že vztahy jsou tu mnohaúrovňové a příliš komplexní“. Kde začít? Timothy M. Lenton z univerzity v Exeteru spolu se svými kolegy postřehl, že rozmístění lidské populace po světě kopíruje průběh průměrné roční teploty. V zásadě nic až tak světoborného. V extrémních zónách, s průměrem ročních teplot pod 6 °C a nad 29 °C, žije dohromady jen minimum lidí. Většina lidské populace si pak za svou teplotní niku „něco mezi“ 11-15 °C.

Představit si to můžete jako Londýn na jedné straně a Řím na druhé. A do tohoto uspořádání pak promítli teplotní posun, daný scénářem RCP 8.5 Mezivládního panelu pro změny klimatu, platným pro rok 2070. Podle něj by se dalo očekávat zvýšení průměrné teploty o 7,5 °C (ve srovnání s předindustriální érou před třemi stoletími), což vy vyústilo v až 2,3-násobné zvýšení teploty pozorovatelné na souši (protože se plocha kontinentů otepluje rychleji než oceány). V konečném důsledku by se pak průměrné roční teploty, nyní pozorovatelné jen na 0,8 % zemské souše, typicky na území Sahary, daly zažít až na 19 % rozlohy kontinentů. A jsme u 1,5-3,5 miliard lidí, žijících v roce 2070 v klimatu pouště, o kterých píší světové deníky. Co je na tom v nepořádku?

Opravdu to musí být tak zlé?

Mark Maslin, profesor Londýnské univerzity, specializující se na mechaniku planetárních systémů, vidí hlavní neduh práce kolegů z Exeteru v tom, že si pro svou studii vybrali nepřiměřený kalibr. Tedy klimatický scénář RCP 8.5, který již není ve své stávající podobě realistický a nevystihuje současnou podobu průběhu klimatických změn. Psali jsme o tom i na Ekolistu. Badatelé z Exeteru ve své studii zmiňují i ostatní, ne až tak drsné scénáře, ale světová zpravodajská média se evidentně rozhodla artikulovat svým čtenářům ten nejděsivější možný, byť už dost nepřesný pohled. Snad ne záměrně, čemuž se ale vzhledem ke stylu titulků těžko věří.

Další ne úplně drobnou chybou bylo to, že badatelé z Exeteru téměř přehlédli, že kromě té větší a lidskou populací preferovanější teplotní niky (té mezi 11-15 °C) je tu ještě jedna, a to ta mezi 20-25 °C. Která překrývá indo-pacifický region. A ta dnes čítá 1,2 miliardy obyvatel. Obyvatel, kteří se v exeterské studii neobjevují ve výpočtu, ale zato jsou prezentováni v součtu. Snaha nekomplikovat si příliš statistiku se tedy proti týmu Timothy M. Lentona obrátila a nepomohlo ani ujištění, že dané nejčernější vylíčení budoucnosti (na základě již zpochybněného scénáře) by stejně nastalo v roce 2070 jen tehdy, pokud by zmíněné geografické oblasti nerealizovaly naprosto žádné klimatické opatření. Jenže to už velká média měla svou katastrofu.

I nedobrý výsledek vede k cíli

Profesor Maslin si přes tyto výtky nemyslí, že by studie z Exeteru, snad až na nevyváženou prezentaci, a to, že pomíjí dynamickou/technologickou povahu lidské populace, byla špatná. „Naopak velmi dobře vystihuje hrozby potravní bezpečnosti, to, že lidská populace ze 75 % stojí na 12 hospodářských plodinách a pěti druzích zvířat. A že i mírné zvýšení průměrné teploty (podle optimističtějších scénářů IPCC) přinese velkou změnu do zažitých systémů. Polovina světové populace je živena malozemědělci a ti z dotčených regionů (Indie, Nigérie, Pákistán, Indonésie, Súdán, Niger) budou patřit mezi ty nejohroženější skupiny. Ten jejich nápad s teplotními nikami je vlastně fascinujícím myšlenkovým experimentem.“ Katastrofickým titulkům navzdory tak ne úplně dobře nastavená studie poukazuje na to, kde je urychleně začít s přípravou na ne až tak vražednou, ale pořád dost horkou budoucnost.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 07:41
Zvláštní je, že z dlouhodobého hlediska je skutečnost ještě horší, než tvrdili nejtvrdší klimaalarmisté. První prognózy z 60. let předpovídaly pro Evropu napřed "divoké počasí" (což se vyplnilo bezezbytku) a po roce 2030 sucho a vedra, tj. to, co máme už dnes.
K tomu ještě přistupuje pyramidový efekt, kdy se do atmosféry dostává daleko tvrdší skleníkáč - metan z permafrostů, taky více vodní páry přispívá k zesilování skleníkového efektu. A do toho lidstvo KAŽDÝ ROK natlačí asi 40 miliard tun CO2.
Podle téhle přímočaré logiky a hlavně exponenciálního grafu vývoje skutečných teplot bychom se měli usmažit daleko dříve.
Doufám, že systém je daleko složitější a má více brzdících mechanismů, třeba trošku funguje "integrál TSI" dle pana Kalendy, ovšem opačně, čort znajet.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.5.2020 11:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže co doporučujete? vystěhovat se? Někam?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 13:52 Reaguje na Jiří Daneš
Je to složitější, ale v prvním kole se zbavit uhelné energetiky. A tlačit na Čínu, která pálí polovinu uhlí co zbytek celého světa, aby to taky zarazila. Třeba zbožním embargem.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.5.2020 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vzhledem k tomu že fosilní paliva tvoří 87 procent spotřeby veškeré energie lidstva to je zajímavý nápad.

v tuhle chvíli je lidská spotřeba nějakých 170 000 TWh energie ročně.
(V roce 2012 to bylo jen 155 000 TWh)

z toho ¨
87 procent jsou fosilní zdroje (uhlí, ropa, plyn), 10 procent je pálení biomasy (na "skleníkové plyny" vyjde úplně na stejno jako fosilních paliva)
4,5 procenta je jaderná energie
2,7 procenta je vodní energetika
2,5 procenta dají dohromady solár a vítr...
a zbytek typu geotermální a neenergetická spotřeba ropy (třeba na maziva)

od roku 2012 se sice podíl nevodních "OZE" fakticky v procentech zdvojnásobil... tedy z nějakých 1,1 procenta vyletěl na 2,5...

jenomže - to je v podstatě jen přibylo nějakých 2500 TWh výroby v OZE.

Celková spotřeba vzrostrla více než 5x tolik... dohnána byla samozřejmě fosilní energií protože nikde jinde nebylo kde tolik brát.


podotýkám toto je výsledek spotřeby primární energie - je v tom vše, elektřina, topení, doprava, výroba stavebnin... atd.

Jinak kupříkladu pokud se zbavíme uhelné energetiky ale nahradíme jí z daleka dováženým plynem tak si v součtu (při započtení dopravy) nijak emisně nepomůžeme. lokální uhlí je pro planetu jako celek lepší než dovezený plyn.


Plus jenom pro informaci - v fosilní elektrovýrobě máme nějakých 18GW.
V tepelné energetice v ČR propálíme v zimě 22GW... naše kapacity na výrobu tepla (z nichž navíc nemáme žádný export) propálí víc CO2 než elektřina.

a nahrazení plynem nijak nepomáhá.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.5.2020 14:27 Reaguje na Vaclav Sobr
pardon 77 procent výroby energie je fosil. uklepl jsem se.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 18:47 Reaguje na Vaclav Sobr
Vypadá to blbě. Po všech stránkách. Pokud by se aspoň lidi nemnožili jak malý myši, tak by se to dalo nějak kočírovat. Navíc nastupuje pyramidováý efekt, kdy se uvlňují skleníkáče z pemafrostu, vodní pára je taky skleníkáč a po určitém bodu zlomu už to pojede dole vodou samo. Ten zlom je vypočítán někam kolem roku 2030. Já to skutečně vidím černě, ale jen doufám, že je to tím, že su starej.
Odpovědět
mr

14.5.2020 22:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Co chcete kočírovat, když ta rozhodná většina má v hlavách nasr.no? A každý řve, až se ho to týká osobně. Tu saharu si tu tvoříme sami. K čemu jsou nám křečci, žaby atd. Všichni chtějí dálnici, průmcentrum a stavparcely. A Babiš celkem nedávno chtěl v ČR místo k životu pro 11 mil. obyvatel. Tak co si ztěžujete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2020 06:43 Reaguje na
Já si "neztěžuji".
ČR patří mezi nejzaprděnější a neblbší země světa, současná paravláda nemá historickou obdobu. Ale já píšu o celém světě a jen konstatuji fakta.
Odpovědět
mr

15.5.2020 18:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale i ten můj názor platí pro celý svět. To byste stejně mohl nadávat na kteroukoliv zemi a její obyvatele. Každý vidí leda svůj prospěch.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2020 09:32 Reaguje na
Nemohu hovořit za celý svět, ale moje dcera byla na nějakém skautském summitu v Rio de Janeiro a tam se řešilo, jak můžou skauti klimatu pomoci.
Nezaznamenala tam vůbec žádný klimaskeptický názor, všichni už dávno pochopili, že 1+1=2 a náš zaprděný babišistán se tak stává skutečně tím hloupým vzadu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.5.2020 07:06 Reaguje na Jiří Daneš
Já bych si dovolil odpovědět....

Dá se dělat jediné... volit si politiky, kteří mají zastavení tohoto sebedestruktivního chování jako prioritu... ne ale ala Babiš, kdy jsou to jen PR kecy a ve skutečnosti ten člověk dělá pravý opak toho co je potřeba... to je to, co můžete dělat na státní úrovni...

Potom můžete podporovat spolky, sdružení a jiné subjekty, které o nápravu také reálně usilují.

A nakonec na osobní úrovni můžete přemýšlet jak změnit svůj život, aby jste co nejméně vypouštěl CO2 z vlastních aktivit.. naprosto všechno má vliv na vypouštění CO2.... můžete také tlačit na státní správu a samosprávy, aby dělali co mají (jako to dělá hodně z nás co se o ŽP zajímáme)...

A pokud máte maximum tohoto splněno, tak pak už jen doufat, že to dobře dopadne a že nebudete jen jeden z mála, co dělá pozitivní věci a má pozitivní přístup....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2020 09:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Přesně tak, pořád máme určitou šanci. Já to vidím tak, že se to skutečně začne prudce měnit v okamžiku, až se začne lidem skutečně "připalovat krupon". Tohle je skutečně realistický článek z míst nejpovolanějších:
https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.5.2020 06:57
Všechno to co si lidstvo způsobuje (i celé planetě) si způsobuje vědomě... je to úchylné a ukazuje to, jak je homo sapiens jen slepá vývojová linie, která se sama odsoudila z zániku...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2020 09:35 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Netřeba házet flintu do žita, naděje umírá poslední.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist