https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvaleho-reditele-np-sumava-manka-zranil-strom-ktery-spadl-na-auto?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalého ředitele NP Šumava Mánka zranil strom, který spadl na auto

22.9.2022 14:33 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Bývalý ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek utrpěl zranění, když na auto, které řídil, spadl uschlý strom. Nehoda se stala v úterý večer u Horní Vltavice na Prachaticku. Mánek, jenž má z havárie pohmožděnou krční páteř, jel po silnici I/4 a strom spadl v úseku, který patří do CHKO Šumava a spravují jej Lesy ČR prostřednictvím závodu Boubín. Mánek to řekl ČTK.
reklama

 

"Vždy jsem hájil zelený, nesuchý a bezpečný les. Je paradoxní, že právě na mě spadne suchý uhnilý strom. Celé mi to potvrzuje, že o lesy je třeba pečovat a nenechávat je hnít ve jménu nějakých ideologií. Zvlášť kolem cest a turistických tras je ponechávání stojících stromů k zetlení nebezpečné. Pokaždé se tím někdo zabývá, až když se něco stane. My jsme souše za mého vedení národního parku kolem cest a turistických tras důsledně odstraňovali, i když si na to aktivisté, kterým je kůrovec vzácnější než lidský život, stěžovali," uvedl Mánek.

Dodal, že nešlo o vzrostlý strom. Díky tomu má jen drobná zranění, kromě pohmožděné krční páteře ještě pořezaný obličej od střepů z rozbitého skla. Mánek odhadl, že strom způsobil na autě škodu přibližně 70 000 korun. "Je to náhoda a v mém případě to nakonec dobře dopadlo, protože ten strom nebyl tak vzrostlý. Ale podobné nehody mohou mít mnohem tragičtější následky, " uvedl.

Například v červnu po pádu stromu na auto v Krkonoších zemřeli tři lidé. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) šlo asi o 30 metrů vysoký smrk, jehož pád s největší pravděpodobností způsobil poryv větru.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.9.2022 17:55
Karma ?
Odpovědět
Sl

Slovan

22.9.2022 18:18
Příroda si evidentně vyřizovala účty.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.9.2022 19:25 Reaguje na Slovan
A to má za to, že kácel kůrovce. Dacan.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.9.2022 09:40
Není to náhodou ten Mánek, co nastoupil po bývalém ministru dopravy Stráském, nadělal tam paseku, načež jej za to ještě Zeman ocenil?
A mimochodem, nezjistil náhodou někdo, jak se bývalý ministr dopravy Stráský dostal na místo ředitele NP Šumava, když na to neměl absolutně žádnou kvalifikaci?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2022 11:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je.

Byl tam jmenován ministrem ŽP, jako každý z ředitelů. A stejně tak skončil.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jan-strasky-skonci-ve-funkci-reditele-spravy-narodniho-parku-sumava_201206272145_lmanouro

To jmenování/odvolání je prostě v kompetenci ministra a může tam klidně jmenovat nás dva na střídačku:-).

Jinak ke Stráskému ... já ho měl měl docela rád, ale tady na tom fleku fakt neměl co dělat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.9.2022 19:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Mě zaráží, že ve státní správě se i na místo vrátného dělá výběrové řízení, kde se posuzuje kvalifikace uchazečů a na místo ředitele NP, což je vysoce odborný post, je jmenován chlápek, který to neumí a ani na to nemá vzdělání.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.9.2022 12:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
VŘ se udělat může, ale nemusí, a jeho výsledek ministr může respektovat, a rovněž nemusí. Je to v jeho kompetenci a když se ředitel ukáže jako trotl, tak to jde na jeho hlavu.

Ostatně, na ministra se taky VŘ nedělá:-))).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist