https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cap-stavici-si-v-chomutove-hnizdo-z-podprsenek-a-plavek-zaujal-i-v-zahranici?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nap.cz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čáp stavící si v Chomutově hnízdo z podprsenek a plavek zaujal i v zahraničí

5.3.2021 17:54 | CHOMUTOV (ČTK)
Oblečení ale může být pro ptáky nebezpečné, především pro mláďata. Proto pracovníci zooparku sbírku z dosahu čápů uklidili. Ilustrační obrázek
Oblečení ale může být pro ptáky nebezpečné, především pro mláďata. Proto pracovníci zooparku sbírku z dosahu čápů uklidili. Ilustrační obrázek
Čáp z chomutovského zooparku použil na část svého hnízda nevšední materiál - podprsenky, kalhotky, plavky či rukavice. Jeho sbírka oblečení upoutala i zahraniční média. Nad jeho počínáním se baví například lidé na Slovensku nebo v Lotyšsku. Novináře o tom informovala mluvčí zooparku Helena Hubáčková.
 

Tričko, pásek, podprsenka... Neobvyklou sbírku věcí vybrali dnes pracovníci zooparku z hnízda čápů bílých, které mají...

Zveřejnil(a) Zoopark Chomutov dne Čtvrtek 21. ledna 2021

Když se pracovníci zooparku rozhodli zkontrolovat místní čapí hnízdo, čekalo je překvapení. Při odstraňování věcí, které by mohli být v hnízdě pro čápy nebezpečné, narazili nejen na dráty či vlasce ale právě i na desítky kusů oděvů.

Fotografie s prádlem, kterou zoopark sdílel na svých facebookových stránkách, se okamžitě rozšířila. "Příspěvek sdíleli a komentovali lidé z celé republiky, objevil se i v odborných médiích, a nakonec překročil i hranice České republiky," potvrdila ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Sbírka překvapila i odborníky, kteří zvyky čápů dobře znají. "Někteří si do hnízda takové věci nosí, i když zdaleka ne všichni. Tahle sbírka byla ale hodně pestrá a zajímavá," řekl ornitolog zooparku Petr Hora. Poměrně hojné zastoupení spodního prádla přisuzuje tomu, že nedaleko hnízda jsou dvě přírodní koupaliště. "Když si tam někdo zapomene třeba plavky, pro čápy je to zajímavá věc pro vystlání hnízda," dodal.

Oblečení ale může být pro ptáky nebezpečné, především pro mláďata. Proto pracovníci zooparku sbírku z dosahu čápů uklidili.

Čápi bílí jsou zvlášť chráněný druh, v chomutovském zooparku hnízdí už skoro 40 let. Nyní mají své hnízdo na vysokém torzu dubu u horního rybníka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

5.3.2021 18:11
Opeřený zloděj, a fetišista k tomu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2021 03:28
A pak že se tady všem měří stejně. Když ty podprdy krade čáp, je to zajímavý stavební materiál. Když to udělám já, okolí mě označí za úchyla.
Odpovědět
EK

Eva Kubíčková

6.3.2021 06:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zkuste sdílet ten svůj výtvor na svých stránkách a věřte, že i vy budete rázem známý v půlce světa.

Dnes platí, že čím úchylnější a "originálnější", tím větší "cééélebrita" 🤣🤣
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2021 06:53 Reaguje na Eva Kubíčková
Své stránky nemám a rozhodně netoužím po tom být sereblita.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

6.3.2021 07:50
Tak se na to podívejme. Neustále se někdo stará o to, kdo co dělá správně nebo jestli je to bezpečné. No a teď už tito samozvaní všeználci budou radit čápům z čeho a jak si mají stavět hnízdo, fakt hnusná doba.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.3.2021 08:27
Asi bude chladné jaro, když čáp sbíral oblečení.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist