https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/capi-na-odstrel.nebe-nad-libanonem-se-pro-chranene-stehovave-ptaky-stava-cernou-dirou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čápi na odstřel. Nebe nad Libanonem se pro chráněné stěhovavé ptáky stává černou dírou Video

7.3.2019 09:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Fouad Itani / GreenWorldwarriors
Je snad dokonalejší signál příchodu jara, než každoroční přílet čápů? Návrat těchto ikonických ptáků, z nichž někteří mají ve svých křídlech 20 000 kilometrů vzdušné trasy, je u nás prostě důvodem k veselí. Z jejich průletu mají radost i v Libanonu, ale poněkud odlišně, než je tady v Čechách zvykem. Čápy při tahu tam místní ve velkém odstřelují jen tak, pro zábavu. Informuje o tom ochranářská organizace GreenWorldsWarriors.
reklama

 

Většina v Evropě hnízdících čápů tráví zimu v Africe. K tomu, aby se tam dostali, využívají víceméně dvou hlavních tras. Západní, vedoucí přes Gibraltar, a východní přes Turecko a Arabský poloostrov. Pohybu nad otevřeným mořem se vyhýbají. Šetří totiž síly a využívají stoupavých termálních proudů nad pevninou. Žádná z obou tras není prostá nebezpečí, například v podobě nepříznivého počasí. K významným rizikům východní trasy se v posledních letech přidává i „sport“, který provozují obyvatelé v Libanonu. Prolétávající tažné ptáky ve velkém loví.

Mrtvé nikdo nespočítá

Podle údajů libanonských ornitologů ze Sdružení pro ochranu ptactva si v roce 2017 vybralo východní trasu a tím pádem i nebe nad Libanonem okolo 530 000 čápů bílých. Nevybrali si dobře. V době jejich tahu totiž místní houfně vyráží za loveckým dobrodružstvím. Jak popisují GreenWorldsWarriors, stalo se tu sezónní módou vyrazit autem do hor, postavit se u cesty a pálit na všechno, co se ve vzduchu jen hne. Počty sestřelených čápů jdou do tisíců, ale přesný odhad si nikdo netroufne učinit. Dílem proto, že pohybovat se s kamerou mezi skupinkami rozjařených střelců a investigativně něco vyšetřovat zavání sebevraždou.

Libanonská vláda nárůst těchto pseudoloveckých aktivit registruje, ale navzdory různým diplomatickým výtkám evropských zemí jej v posledních dvaceti letech nikterak nereguluje. „Libanon je něco jako černá díra,“ komentují tamní stav polští ornitologové. „U nás se čápi řadí mezi přísně chráněné druhy, za jejichž rušení vám hrozí vysoká pokuta. Opravujeme jejich hnízda, monitorujeme jejich pohyb, pečujeme o ně. Za zastřeleného čápa u nás můžete jít do vězení. Naše snaha o záchranu tohoto druhu je ale vytrvale podkopávána tím, co se běžně děje v Libanonu.“

Nad Libanonem protahuje celkem 327 ptačích druhů, a hustota nalezených zastřelených ptáků dosahuje 248 kusů na kilometr čtvereční. Je to skutečně smrtící průlet, který si dohromady vyžádá kolem 2,6 milionů zabitých ptáků ročně.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

7.3.2019 12:45
To je pravý důvod úbytku ptáků v Evropě. Žádné kočky, žádné invazivní druhy, ale odstřel ze zábavy. Obrovské množství tažných ptáků postřílí i na Maltě.
Odpovědět
VK

Václav Kain

7.3.2019 14:29
Že by se s těmi hovady nedalo zatočit? Ono kdyby se chtělo,tak by to šlo.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.3.2019 07:58 Reaguje na Václav Kain
to je těžký, tohlecto. zkuste někde na internetech jen ceknout o břemenu bílého muže, a sesypou se na Vás jako sršáni, a dostanete taková ošklivá pojmenování, že si to podruhé rozmyslíte.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist