https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/capice-krystofa-jejiz-cestu-do-afriky-sledovala-vysilacka-po-urazu-uhynula?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čápice Kryštofa, jejíž cestu do Afriky sledovala vysílačka, po úrazu uhynula

8.9.2021 16:35 | PLZEŇ (ČTK)
"Vymyslet, vyrobit, osadit a zrealizovat funkční protézu na jakéhokoliv volně žijícího ptáka není vůbec žádná legrace," uvedl Makoň.
"Vymyslet, vyrobit, osadit a zrealizovat funkční protézu na jakéhokoliv volně žijícího ptáka není vůbec žádná legrace," uvedl Makoň.
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň
Smutně skončil příběh čtyřleté samice čápa bílého Kryštofy. Jako jediná z několika čápů, jimž dali členové plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva a Záchranné stanice živočichů v Plzni batůžek se satelitem napájenou vysílačkou, se letos na jaře vrátila ze zimoviště v Senegalu zpět do Česka. Dokud na hnízdě v Polžicích na Domažlicku nesnesla vejce, ochránci přírody ji považovali za samce Kryštofa. Nová sledování a cenná data z další cesty do Afriky ale už neodešle. Na konci srpna Kryštofa uhynula přes péči záchranářů na rozsáhlá vnitřní zranění, která předtím utrpěla pravděpodobně pádem z velké výšky, nárazem na překážku či po střetu s automobilem. ČTK to řekl Karel Makoň ze záchranné stanice.
reklama

 

Když samice zasedla na jaře na hnízdě, vysílačka přestala fungovat. Ochránci přírody i místní lidé ji pak už sledovali jen ze země. Na konci srpna lidé Makoňovi volali, že jeden z mladých čápů má zřejmě zlomenou nohu. Po dramatickém nočním odchytu na hnízdě, s pomocí hasičského žebříku a pětimetrové tyče s podběrákem, ornitologové zjistili, že zraněný není mladý pták, ale samice Kryštofa. Měla přeraženou nohu zhruba deset centimetrů nad prsty pravé nohy, pravděpodobně od zemědělské sekačky či od nárazu na dráty, popsal Makoň. Na klinice pak veterinář musel ptákovi nohu částečně amputovat, ránu vyčistil a podal mu antibiotika a léky proti bolesti. Záchranáři čápici pahýl nohy zafixovali provizorní lehkou duralovou náhražkou a plánovali se spojit s odborníkem z firmy specializující se na protetiku, s nímž v minulosti už spolupracovali.

"Ono totiž vymyslet, vyrobit, osadit a zrealizovat funkční protézu na jakéhokoliv volně žijícího ptáka není vůbec žádná legrace. Většina ptáků ji následně nepoužívá, značně trpí, přetěžuje zdravou končetinu a většinou vše končí úhynem či utracením zvířete. V případě Kryštofy však určitá šance byla, jelikož čápice při vší smůle měla uraženou spodní část nohy, přičemž všechny klouby nad prsty byly funkční a zvyšovaly úspěšnost léčby i používání náhražky," uvedl Makoň.

Kryštofa ale dva dny po amputaci uhynula. Následná pitva prokázala rozsáhlá vnitřní zranění, natržená játra a hematom na hrudi. Tato zranění utrpěla až po poranění nohy. "A tady příběh čapí samice Kryštofy bohužel definitivně končí. To, co se opravdu stalo, se pravděpodobně už nikdy nedozvíme. I tento případ je jen dalším smutným důkazem toho, že soužití volně žijících zvířat v blízkosti lidí a lidských sídel nemusí být vždy výhodou a pozitivem," dodal Makoň.

Kryštofa na jaře vzlétla v Senegalu na 5570 kilometrů dlouhou cestu domů. Přes Gibraltar, Španělsko, Francii a Německo doletěla až na hnízdo do Polžic.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist