Radek Drahný "> Cenu ministra životního prostředí dostal i profesor Fanta - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-ministra-zivotniho-prostredi-dostal-i-profesor-fanta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Správa KRNAP: Cenu ministra životního prostředí dostal i profesor Fanta

6. června 2007 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Včera v podvečer předal ministr životního prostředí pan Martin Bursík v Praze ceny ministra životního prostředí za rok 2006. Jedním z pěti oceněných byl i Prof. Ing. Josef Fanta, CSc., který svůj profesní život spojil mimo jiné se Správou Krkonošského národního parku.

Profesor Fanta se narodil v roce 1931 v Kolíně. Po absolvování Lesnické fakulty ČVUT v Praze nastoupil v roce 1954 do Výzkumné stanice v Opočně, kde řešil především otázky přirozené obnovy, pěstební techniky a omezení škod při těžbě a přibližování dřeva v podrostním hospodářství. V roce 1963 nastoupil na Správu Krkonošského národního parku, kde působil až do roku 1974. V roce 1969 vypracoval kandidátskou disertaci Prostředí a růst nárostů jedle a smrku v podrostním lese ve skupině lesních typů Fageto-Abietum nižšího stupně (A. Zlatník). Následovala jeho emigrace do Nizozemska, kde jeho profesní kariéra pokračovala nejprve na universitě v Amsterodamu a později i v Wageningenu. Tam také v roce 1996 v hodnosti profesora ekologie odešel do důchodu.

V 90. letech minulého století se zasloužil o vstup nizozemské nadace FACE do Krkonoš a o následnou rekonstrukci imisemi zasažených krkonošských lesů.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist