https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerveny-most-v-babiccine-udoli-lesy-cr-rozeberou-a-znovu-postavi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Červený most v Babiččině údolí Lesy ČR rozeberou a znovu postaví

11.2.2023 00:46 (ČTK)
Foto | Marius J. Svoboda (Ria) / Wikimeda Commons
Památkově chráněný Červený most přes řeku Úpu v Babiččině údolí u Ratibořic na Náchodsku je v havarijním stavu. Státní podnik Lesy České republiky (LČR), kterému dřevěný most patří, proto nechá konstrukci rozebrat a z nových trámů znovu postavit do původní podoby. Vše by mělo být hotové do konce letošního roku a přijít na 11 milionů korun, řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.
reklama

 

V lesích u Babiččina údolí již lesníci začali s těžbou stromů potřebných pro rekonstrukci mostu, který své jméno nese podle červeného nátěru. Potřeba bude 21 modřínů a několik dubů. Kromě nosné konstrukce stavbaři vymění i zábradlí a takzvané mostiny, tedy podlahu mostu. Opraví také kamenné podpěry konstrukce.

"Protože jde o kulturní památku, konzultovali jsme celý projekt s Národním památkovým ústavem v Josefově. Podmínkou bylo využití masivu a naprosto stejná podoba mostu jako nyní," řekl oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy Karel Fišer. Přesné datum úplného uzavření mostu a harmonogram prací Lesy ČR zveřejní v březnu.

V polovině roku 2021 Lesy ČR na mostě instalovaly zúžení, aby lidé mohli po mostě chodit jen v jeho střední části. Předtím byl most kvůli hnilobou napadenému zábradlí půl roku uzavřený. Již v té době Lesy ČR chystaly projekt kompletní rekonstrukce mostu.

Trámový most z konce 19. století stojí nedaleko zříceniny hradu Rýzmburk a vedou přes něj značené turistické trasy, naučná stezka a cyklostezka. Je frekventovaným místem pro přechod Úpy v Babiččině údolí. Motorovým vozidlům je vjezd na most zakázán.

V Babiččině údolí již Lesy ČR v letech 2017 a 2018 na řece Úpě opravily Bílý most. Most po opravě za 11 milionů korun získal vyšší nosnost, takže po něm přejedou i auta hasičů či kamiony se dřevem. Běžná motorová doprava má na most vjezd zakázaný. Původní kamenné opěry Bílého mostu stavbaři nahradili železobetonovými, které obložili pískovcem. Nosnou konstrukci mostu tvoří železobetonové nosníky, dřevěnou mostovku nahradila železobetonová deska s asfaltovou vozovkou. Most lemuje na bílo natřené smrkové zábradlí.

Oblast Babiččina údolí mají turisté v oblibě, každoročně ji navštíví desetitisíce lidí. Vedle Starého bělidla, mlýna a mandlu turisté navštěvují i zámek v Ratibořicích s přilehlým parkem. Do Ratibořic a na Staré bělidlo zasadila děj své knihy Babička spisovatelka Božena Němcová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist