https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-svycarsko-chce-lakat-turisty-k-navsteve-mimo-hlavni-sezonu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Švýcarsko chce lákat turisty k návštěvě mimo hlavní sezonu

6.11.2020 18:49 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Kampaň má poukázat na negativní aspekty tzv. overturismu v letní sezoně a zároveň ukázat, že na návštěvníky čeká na jaře a na podzim řada kulturních i přírodních zajímavostí, navíc bez davů či nepříjemností s parkováním.
Kampaň má poukázat na negativní aspekty tzv. overturismu v letní sezoně a zároveň ukázat, že na návštěvníky čeká na jaře a na podzim řada kulturních i přírodních zajímavostí, navíc bez davů či nepříjemností s parkováním.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Destinační agentura České Švýcarsko ve spolupráci s Ústeckým krajem a místními podnikateli připravuje kampaň na podporu turismu na jaře a na podzim. Cílem je motivovat hosty, aby nejezdili jen v hlavní sezoně. ČTK o tom informoval Jan Šmíd, ředitel destinační agentury České Švýcarsko.
reklama

 

Kampaň má poukázat na negativní aspekty tzv. overturismu v letní sezoně a zároveň ukázat, že na návštěvníky čeká na jaře a na podzim řada kulturních i přírodních zajímavostí, navíc bez davů či nepříjemností s parkováním.

"Rádi bychom, aby si návštěvníci uvědomili, že plánováním dovolené v mimosezoně pomáhají zmírnit nápor na křehké ekosystémy národního parku a zároveň podporují lokální ekonomiku, která mimo léto strádá. Unikátnost kampaně tkví v propojení aktérů cestovního ruchu z řad podnikatelů spolu s obcemi a Ústeckým krajem," uvedl Šmíd. "V současnosti dokončujeme filmové, obrazové i textové materiály," řekl.

Klub českých turistů vyznačil v Českém Švýcarsku novou cestu Divokou roklí v málo frekventované oblasti skalních dolů a roklí. Na webu www.ceskesvycarsko.cz lidé najdou informaci, kde jsou otevřena výdejní okénka s občerstvením nebo tipy na výlet. Novinkou je propojení Jetřichovic a Mezní Louky v zimním období. Autobus umožní individuální výlety v Jetřichovických skalách bez nutnosti vracet se okruhem na místo startu výletu.

Národní park České Švýcarsko patří podle agentury CzechTourism k nejnavštěvovanějším místům v Ústeckém kraji. Jen soutěskami na říčce Kamenice ve Hřensku projde ročně přes 300 000 turistů. Odhaduje se, že celé území Českého Švýcarska navštíví ročně zhruba milion lidí. Nejmladší český národní park byl zřízen před 20 lety, k 1. lednu 2000


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Halina Holá

6.11.2020 14:30
To půjde těžko, protože o státním svátku 28. října 2020 nebylo v samém centru národního parku - v Jetřichovicích otevřeno ani jedno výdejové okénko. Všude jen cedule, že se má platit za parkování. A navíc jako tamější chalupářka národnímu parku asi jen tak nezapomenu, jak na jaře zavřel všechny přístupové cesty a parkoviště. Správa chtěla zabránit lidem jít do přírody a držet je ve městech. A teď když je tma a listí dole, láká turisty...
Odpovědět
PS

25.11.2020 17:05 Reaguje na Halina Holá
Dobrý den, chtěl bych jen upřesnit - s výše uvedenými věcmi nemá Správa NP nic společného a ovlivnit je nemůže - to je záležitost místních podnikatelů (v případě chybějících služeb), nebo obce (v případě parkovišť). Správa NP omezuje vstup do lesa (resp. žádá pověřené obce o vydání veřejné vyhlášky) pouze v případě nebezpečí požárů nebo v případě nebezpečí např. po vichřici a to většinou pouze mimo značené stezky. A toto "lákání" je akcí o.p.s. Ceské Švýcarsko, která v posledních letech plní spíše funkci krásnolipské cestovky a hlásné trouby místních podnikatelů, kteří samozřejmě volají po větší návštěvnosti. Pravdou je že zatím úplně chybí koncepce, která by komplexně řešila problematiku např. kapacity parkovacích míst v regionu, kterých je limitní počet a nejen ochrana přírody ale i místní obyvatelé jsou nešťastní z toho, že jim bezohlední návštěvníci parkují vozidla kde je napadne a mnohdy po sobě zanechají něco co má uklidit asi někdo jiný. A Jetřichovice se k tomu jako první postavili čelem a začali jednat, tj. zakázali parkování mimo vyhrazená parkoviště. Pro jejich uzavření době jarní vlny COVID zavřeli asi měli své důvody.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.11.2020 08:01
Tohle je rozumné - rozptýlením návštěvníků v čase snížit jejich hustotu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist