https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-podle-polske-ministryne-v-pripade-dohody-ohledne-turowa-stahne-zalobu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko podle polské ministryně v případě dohody ohledně Túrowa stáhne žalobu Aktualizováno

19.1.2022 11:50 | VARŠAVA (ČTK)
Pokud se česká vláda s Polskem dohodne na podmínkách řešení sporu kolem polského hnědouhelného dolu Turów, stáhne žalobu, kterou podala k Soudnímu dvoru EU. Uvedla to dnes podle agentury Reuters polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Polskie Radio 1. Podle ministryně je dohoda na dohled.


reklama

 

"Pokud bude dohoda úspěšně podepsána (...) česká strana okamžitě pošle soudu informaci, že spor byl vyřešen, a stáhne stížnost," prohlásila Moskwová.

Soudní dvůr EU loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit těžbu v dole Turów. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území. Loni v září tak Varšavě Soudní dvůr EU uložil pokutu ve výši půl milionu eur denně.

Česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková po úterní schůzce s Moskwovou ve Varšavě uvedla, že dohoda ohledně dolu Turów zatím uzavřena nebyla. Podrobnosti k několikahodinové diskusi o dokumentu, který má stanovit kompenzace škod, které provoz dolu způsobí na českém území, nesdělila. Jednání však označila za korektní.

Podle Moskwové je konec sporu na dohled. "Nyní se ministryně Anna Hubáčková musí obrátit na svou koaliční vládu, aby ujednání schválila, a pak se případně vrátit s nějakými návrhy," citovala agentura PAP ze zmíněného rozhovoru Moskwové v Polském Radiu 1. "Pokud česká vláda schválí mé dohody s ministryní, smlouvu podepíšeme hned poté," dodala s tím, že by se jednalo o mezivládní smlouvu.

Obce v českém příhraničí už několik let bojují proti rozšíření dolu Turów, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Důl zásobuje uhlím elektrárnu, která se nachází v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist