https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-prispeje-124-milionu-korun-na-ochranu-prirody-v-rozvojovych-zemich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko přispěje 124 milionů korun na ochranu přírody v rozvojových zemích

3.11.2022 01:02 | PRAHA (ČTK)
GEF vznikl v roce 1991 jako pilotní program Světové banky. Poskytuje peníze na projekty, které mají v rozvojových zemích pomoci v boji s dopady změny klimatu, ochranou biodiverzity, vod i ozonové vrstvy.
GEF vznikl v roce 1991 jako pilotní program Světové banky. Poskytuje peníze na projekty, které mají v rozvojových zemích pomoci v boji s dopady změny klimatu, ochranou biodiverzity, vod i ozonové vrstvy.
Česká republika v dalších letech přispěje zhruba 124 milionů korun do Globálního fondu životního prostředí (GEF). Podle webu o tom rozhodla vláda. GEF poskytuje dotace a granty na projekty ochrany životního prostředí v rozvojových zemích. Peníze půjdou z rozpočtu ministerstva životního prostředí, které návrh předložilo.
reklama

 

Ministerstvo počítá pro GEF s poskytnutím necelých 124 milionů korun do roku 2026, napsal ČTK Ondřej Charvát z MŽP. Ročně tak Česko přispěje kolem 30 milionů korun. "Finance půjdou z rozpočtové kapitoly MŽP, to znamená, že bez dodatečných nároků na státní rozpočet," sdělil Charvát. "V minulém období 2018–2022 se ČR zavázala uhradit 122 milionů korun," dodal.

GEF vznikl v roce 1991 jako pilotní program Světové banky. Poskytuje peníze na projekty, které mají v rozvojových zemích pomoci v boji s dopady změny klimatu, ochranou biodiverzity, vod i ozonové vrstvy. Cílem podpořených počinů je také například snížení znečištění a omezení poškození půd.

Projekty jsou financovány prostřednictvím svěřeneckého fondu GEF (GEF Trust Fund), který nahradil původní fond z pilotního období v letech 1991 až 1994. Světová banka slouží stále jako správce fondu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

3.11.2022 11:01
To je dobrý. Svoji přírodu v ČR chránit moc neumíme, tak pošleme peníze jinam a budeme mít dobrý pocitm, že aspoň něco děláme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2022 12:12 Reaguje na Michal Uhrovič
Jenže u nás to není otázkou peněz.

Jinak těch 30 mio ročně jsou fakt drobné a pokud je šance, že pomohou dobré věci ... a buďme optimisté ... takže "Why not?".
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

4.11.2022 06:38
Otázkou je , kde ty prachy skončí. Jako úplatky ? Na zbraně proti pytlákům v Africe nebo naopak? Nebo si za ně ekobanda koupí nové dalekohledy nebo pytlíky na sloní trus, aby se vyšetřilo , co sloni vlastně žerou ?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist