https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-zakaze-vyrobu-a-prodej-jednorazovych-plastovych-priboru-schvalil-senat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko zakáže výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, schválil Senát

11.8.2022 01:32 | PRAHA (ČTK)
Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří také nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky a krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu.
Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří také nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky a krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko zakáže výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček v souladu s předpisy Evropské unie. Schválil to Senát v zákoně o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Normu, pro niž hlasovalo 49 ze 69 přítomných senátorů, nyní dostane k posouzení prezident.
reklama

 

Změny se měly do českého právního řádu dostat už loni v červenci. Podobný návrh předložila před rokem tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO), bývalá Sněmovna jej ale do konce volebního období nestihla projednat.

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří také nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky a krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu. Podle ministerstva životního prostředí by se tak měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které se zakážou, už existuje řada opakovaně použitelných alternativ.

Zákon také zavádí požadavky na část výrobků z plastu. V případech určitých produktů, například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry, musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Výrobci některých produktů také musí uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ. Výrobci budou muset také označovat výrobky z plastů jednotným značením. Týkat se to bude cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Zákon posiluje rovněž takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci cigaret se mají podílet na nákladech za úklid cigaretových nedopalků a jiného plastového odpadu v obcích. Spolupráce výrobců s obcemi by mělo fungovat prostřednictvím kolektivních systémů, obce tak získají finanční příspěvky na úklid. Do roku by výrobci měli takto pomoci podle poslaneckých úprav minimálně 30 procentům obcí, do dvou let 60 procentům a do tří let alespoň 90 procentům obcí.

Plnění nového zákona mají kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent. Česko už nyní podle poslankyně ANO a bývalé náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové třídí zhruba 80 procent nápojových PET lahví, což je jeden z nejlepších výsledků v Evropské unii.

Ministerstvo uvedlo, že na podporu přechodu na alternativy jednorázových plastových výrobků v poslední dotační výzvě dalo 60 milionů korun. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí pro období let 2021 až 2027 půjde na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

Poslanci v novele snížili na polovinu pokuty, které by hrozily výrobcům za porušení zákona. Maximální pokuta deset milionů korun se tak snížila na pět milionů korun. Senátoři tuto úpravu ponechali beze změn.

Vybrané údaje o zákazech některých jednorázových plastových výrobků ve vybraných zemích:

Členské země Evropské unie formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití v květnu 2019. Nová pravidla předložila Evropská komise v květnu 2018, od té doby se o jejich konečné podobě vyjednávalo.

K zakázaným položkám patří jednorázové plastové příbory a nádobí, tyčinky na čištění uší, míchátka a brčka, násady na nafukovací balonky, kelímky a nádoby z polystyrenu a další.

Evropský parlament text směrnice odsouhlasil v březnu 2019. Evropská směrnice o zákazu jednorázových vstoupila v platnost loni v červenci a od té doby začala běžet roční lhůta, ve které prodejci mohou vyprodat zásoby těchto produktů a během které členské země také měly směrnici zavést do své legislativy.

Do termínu to podle průzkumu Rethink Plastic stihlo 21 států. Některé země, jako například Island, Švédsko, Francie, Estonsko nebo Řecko, nejenže převzaly do svého práva evropskou legislativu, ale připojily k ní i další opatření nad rámec evropské legislativy. Francie například zakázala balení zeleniny a ovoce do igelitu. Jako první zákaz zavedla ještě před vstupem v platnost nařízení z EU Itálie. V Evropě se první zemí zakazující výrobky z plastů na jednorázové použití stala v roce 2018 Albánie.

V krajním případě zemím, které směrnici neimplementují do svého právního řádu hrozí pokuta. EU ale oznámila, že tak bude postupovat jen výjimečně.

Evropská unie nařízení znovu projedná v roce 2027, kdy plánuje zhodnotit jeho dopad a vydá případné úpravy.

Důvodem nařízení je, že Evropané za sebou každoročně nechají podle serveru Euractiv zhruba 26 milionů tun plastu, k recyklaci se však shromáždí méně než 30 procent tohoto odpadu. Jedním z největších problémů souvisejících s plastovými odpady je narůstající znečištění moří a oceánů – z EU unikne do moří ročně zhruba 150 až 500 tisíc tun plastového odpadu.

Zákazy některých plastových výrobků platí i v jiných částech světa. Řada zemí omezuje hlavně igelitové tašky, ale i další výrobky. Mezi ne patří Austrálie, Indie, Nigérie, v dalších zemích o tom rozhodují místní samosprávy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

11.8.2022 10:24
ZAJÍMAVÉ SLEDOVAT.
ANALÝZA
-Experti upozorňují, že bez dalších, mnohem náročnějších kroků není český zákaz plastových příborů, kelímků a brček řešením. Například přechod k dřevěným příborům nebo papírovým brčkům není ekologický.
??? Ale? Používání bilogickéo přirozeného materiálu jako dřevo je neekologické? A že se ho dnes všude válí či se kupí ve spalovnách či bioplynkách je ekologické? Asi hlavně pro tyx, co z toho bohatnou.
-Někteří navíc válku proti plastům relativizují. Za plast v mnoha oblastech lidského konání není adekvátní náhrada.
??? Zajímavé. Byly doby, kdy opklasty neexistřovaly a lidém žili. Pro mléko se chodilo s konvicemi, pivo a ostatní bylo ve skle. A zaručeně ekologičtějím než plasty. Tu jde spíše pohodlíčko a zisky plast.lloby.
-Pozornost se upírá k bioplastům. Jedinou smysluplnou cestou je ale přetočení celé ekonomiky do cirkulárního módu, v němž není místo pro výrobky na jedno použití.
Souhlas. Jsou i jiné metody než plasty. Kdysi papírové kelímky zaručeně ekologičtější a odbouratelné i v přírodě. A též studie používání škrobu, které se rozvíjelo pro obaly najednou utichlo. Inu opět ona lloby.
-Což vyžaduje politicky extrémně nepopulární kroky. S dopadem výrazně ostřejším, než je zákaz vidliček z plastu. Kdo se k nim odhodlá?
Francie například zakázala balení zeleniny a ovoce do igelitu.
Souhlas. I když v servilním česku už žádný kreativní a národní přístup neexistuje. Bohužel ke všemu.Jen se klanět nahoru a šlapat pod sebe.
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.8.2022 17:34 Reaguje na Zan K.
V cirkulační ekonomice především není místo pro zvanily, ekoteroristy a humanoidy všeho razeni. Ti mohou třeba velmi dobře fungovat jako potazna síla v zemědělství.
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.8.2022 17:41 Reaguje na Zan K.
Pane Zan K. Já bych si dovolil připomenout, že i vy jste byl vyroben na jedno použití, pokud natahnete Brka, už Vas nikdo neozivi. Takže otázka do pranice........měl byste být dle toho vašeho postulatu, že produkty na jedno použití nemají v cirkulační ekonomice nemají místo, ekologicky zneškodněn, a další otázka. .....co potom s vaší zlotrilou hadi zdechlinou...... měl by zvas být připraven amirdstandsky beránek coby pokrm pro vaše potomky?????
Odpovědět
ZK

Zan K.

11.8.2022 20:37 Reaguje na Darth Bane
Pokud vím, bavíme se tu o věcech a ne lidech. A když to tu někdo patlá dokopy, víme alespoň co si myslet o jeho profilu jako tvora. O člověku se tu pak mluvit nedá. Člověk totiž není jenom tvor.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.8.2022 16:07
Fajn, tak jsme se dozvěděli, co nesmíme používat. A co bude místo těch jednorázových plastových příborů, talířků a brček?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.8.2022 10:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já osobně pamatuji třeba zahradní slavnosti s papírovými tácky
na klobásku, s papírovými voskovanými kelímky a brčky ze slámy.
Dovoz jídla v kovových jídlonoších a nebo jeho výdej do talířů
z várnic. Pamatuji 90% tekutin ve skle(dříve i jedlý olej) a to
mimo oleje vratných. Taktéž jogurty a jiné potraviny. Divím se,
jak jsme to všechno bez plastů přežili a vzpomínám na tu slávu,
když chlapi našli PETku po nějakém Germánovi u silnice. Opakovaně
ji používali jako nějakou relíkvii a my ostatní nosili do práce
meltu v plastové flašce od octu. Nyní jsou plasty i tam, kde
opravdu být nemusejí, ale to je i o způsobu života. Kdysi měl
každý podnik kantýnu a jídelnu s kuchyní a nyní " kulturní"
stravování dovezených hotovek na dílně z plastových krabiček. Mi
se zvedal žaludek už z pachu teplého plastu a raději si nosil z
domu jídlo v kastrůlku. Zbytek se oblizoval z jídla, do kterého
se vyluhovaly a otřely plasty. Bohužel výroba a obchod nám je dál
vnucují i s potravinami a jen pár výrobců a prodejců nám nabízí
i jinou alternativu, než plastový obal. Je to vše o ekonomice
výroby , dopravy, manipulace a taky o reklamě. Já jsem pro, ale
je to trapný počin při porovnání ostatních jednorázových obalů
a výrobků. 90% jich tak zůstává i s tím množstvím končícím někde
v lese, nebo v příkopu u cesty. Minulý týden jsem viděl strojně
pokosené příkopy a krajnice a byl zděšen čeho všeho je to směs.
Nejenom rostlinné zbytky, ale rozemleté papíry a hlavně plasty.
Rok co rok na menší kousky do "ztracena", k nim přibývají další
a co bude v příkopech za 10 let? Bude to pouze vrstva plastů?
Ano jsme čuňata a zkáza přírody, která nás už má plné zuby. Je
načase se buď vzpamatovat a nebo nás čeká zánik vlastní rukou.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist