https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-a-polsky-krkonossky-narodni-park-maji-spolecnou-strategii-pece?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český a polský krkonošský národní park mají společnou strategii péče

23.6.2021 11:03 | VRCHLABÍ (ČTK)
Dokument analyzuje rozdíly a shody ve stavu a péči o území obou národních parků, ochranná pásma a jejich předměty ochrany.
Dokument analyzuje rozdíly a shody ve stavu a péči o území obou národních parků, ochranná pásma a jejich předměty ochrany.
Foto | Pudelek / Wikimedia Commons
Český Krkonošský národní park (KRNAP) a polský Karkonoski Park Narodowy (KPN) mají společnou strategii péče o oba národní parky. Společný postup upravuje dokument Strategie péče o národní parky Krkonoš, který podepsali ředitelé parků Robin Böhnisch a Andrzej Raj. Má přispět k účinnějších ochraně krkonošsé přírody, informoval Radek Drahný ze Správy KRNAP.
reklama

 

Dokument analyzuje rozdíly a shody ve stavu a péči o území obou národních parků, ochranná pásma a jejich předměty ochrany. "Dostáváme do ruky dlouhodobou vizi ochrany horské přírody a údržby horské krajiny, která bude nejenom jedním ze základů dalších dílčích dokumentů, ale především podkladem pro praktickou realizaci opatření v péči o Krkonoše," uvedl Böhnisch.

Andrzej Raj připomněl, že Krkonoše jsou přeshraniční přírodní oblastí s různými formami ochrany už od počátku 20. století. Polský národní park vznikl v roce 1959 a Krkonošský národní park v roce 1963. "Abychom systematizovali dlouhodobou spolupráci mezi správami obou národních parků a dali jí nový vizionářský rozměr, vypracovali jsme novou strategii péče o přírodu národních parků v Krkonoších," uvedl.

Spolupráce mezi oběma národními parky se začala prohlubovat v 90. letech, nyní parky spolupracují na společných projektech například ve vědeckém výzkumu, ekologické výchově, v získávání peněz na opravy cest, v propagaci. Od roku 2013 parky používají společné logo.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist