https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-fond-kkl-vybral-275.000-korun-na-revitalizaci-masarykova-lesa-v-izraeli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český fond KKL vybral 275 000 korun na revitalizaci Masarykova lesa v Izraeli

8.2.2023 01:00 (ČTK)
Český výbor neziskové organizace Židovský národní fond (KKL-JNF) vybral 275 000 korun na obnovu Masarykova lesa na severu Izraele. Fond v pondělí večer v pražském Černínském paláci poděkoval všem, kteří na výsadbu nových stromů, vyčištění stávajících porostů i zřízení naučné stezky přispěli. Oficiální slavnostní otevření obnoveného Masarykova lesa je plánováno na podzim.
reklama

 

Záštitu nad benefičním večerem převzalo ministerstvo zahraničních věcí ČR. V historické budově zazněly tradiční židovské melodie v podání dětských umělců i violoncellový koncert v podání Dominiky a Jiřího Hoškových.

Masarykův les založili Čechoslováci v roce 1930 na počest svého prvního prezidenta a také jako dar k jeho 80. narozeninám. Peníze na koupi půdy a výsadbu 13 000 stromů se tehdy vybraly díky sbírce. Stromek v Masarykově lese je možné si koupit i dnes. Les se nachází nedaleko kibucu Sarid, který s revitalizací pomáhá.

"Mezi zakladatele kibucu Sarid patřil i můj otec," vzpomíná Michaela Vidláková. "Proto jsem kibuc v roce 2016 navštívila. Při mé návštěvě mi ukázali velice zanedbaný les, který prý nese Masarykovo jméno. Když jsem se divila, proč se o les nestarají, vysvětlili mi, že to kibuc nemůže, že je věcí vlastníka a zakladatele, aby o les pečoval, a ukázali mi dokumentaci, kdo a kdy les vysázel," řekla ČTK Vidláková.

První skupina dobrovolníků z České republiky, včetně lesnických odborníků a studentů z Mendelovy univerzity v Brně, kácela nežádoucí vegetaci v zarostlém lese v roce 2018. Druhá skupina odjela o rok později sázet nové stromky. Zatím poslední etapou bylo otevření naučné stezky připomínající život a dílo prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho syna Jana loni v létě.

"Díky vybraným prostředkům dobrovolníci v lese obnovili cesty, vybudovali odpočinkové zóny a umístili lavičky," řekla ČTK Zoša Vyoralová, výkonná ředitelka Českého výboru Židovského národního fondu KKL-JNF. "V lese se sází směs stromů, které KKL-JNF doporučuje pro sever Izraele. Nejčastěji to jsou olivovníky, borovice a cypřiše," dodala Vyoralová.

Jeden Masarykův les je také součástí arboreta ve školním lesním podniku ve Křtinách u Brna. Díky stejnému jménu se zrodila i spolupráce městyse Křtiny a kibucu Sarid, jejich oficiální partnerství bude stvrzeno podpisem letos na podzim.

Židovský národní fond, který se prezentuje pod hebrejsko-anglickou zkratkou KKL-JNF, vznikl v roce 1901 s cílem vykupovat půdu v Palestině. Dnes patří k jeho hlavním projektům výsadba stromů a zalesňování ve snaze zamezit rozšiřování pouště nebo ji zmenšit. Celkem už fond vysadil díky prostředkům vybraným od dárců z celého světa na 250 milionů stromů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist