https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesta-k-pravcicke-brane-bude-pristupna-jen-o-vikendech-pokracuje-kaceni-stromu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cesta k Pravčické bráně bude přístupná jen o víkendech, pokračuje kácení stromů

4.11.2022 15:30 | JETŘICHOVICE (ČTK)
Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko.
Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Cesta k Pravčické bráně v národním parku České Švýcarsko bude od příštího týdne přístupná jen o víkendech. Ve všední dny bude pokračovat kácení stromů narušených požárem, který v létě zasáhl plochu přes 1000 hektarů. Pracovat se bude také v areálu Sokolího hnízda. Geologové prohlédli soutěsky v Hřensku a další místa v parku, kde hořelo. Na základě jejich závěrů se rozhodne o dalším postupu prací. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.
reklama

 

Stezka na Pravčickou bránu se po dvou měsících otevřela 1. října. "Chtěli jsme alespoň částečně pomoci zachránit turistickou sezonu, shazovaly se menší kameny, kácelo to, co bylo u cesty. Teď se na místo vrátíme a budeme pokračovat," uvedl Salov. V pracovní dny bude uzavřený také zámeček Sokolí hnízdo, kde bude provozovatel pokračovat v údržbě. Uzavírka cesty bude vyznačená v terénu, u vstupů do pracovního prostoru budou hlídky, aby se návštěvníci nedostali do míst, kde by jim hrozilo nebezpečí.

V parku se intenzivně pracuje od chvíle, kdy bylo možné vstoupit na požářiště. Vysoké nasazení podle Salova vyžadovalo zprovoznění silnice z Hřenska do Mezní Louky i otevření cesty k Pravčické bráně, která je jednou z největších turistických atrakcí v Českém Švýcarsku. Nadále zůstává pro veřejnost uzavřená Gabrielina stezka z Mezní Louky k Pravčické bráně, která po nedávném požáru čeká na zabezpečení skal i stromů.

Geologové prohlédli soutěsky říčky Kamenice, které jsou druhým velkým lákadle pro návštěvníky. V tomto případě zatím podle Salova nelze odhadnout, zda bude moci Hřensko obnovit provoz lodiček na startu nové turistické sezony. "Musíme počkat na zprávu geologů a také na zimu, během níž si příroda s některými věcmi může spontánně poradit," uvedl Salov.

Policie vyšetřuje požár, který vypukl 24. července, jako obecné ohrožení. Pravděpodobně vznikl v Malinovém dole. Policejní mluvčí Eliška Kubíčková dnes ČTK řekla, že nemá žádné nové informace ke zveřejnění. Podle ní bude prověřování události trvat zřejmě ještě několik měsíců.

Při hašení se vystřídalo 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Škody správa parku odhaduje na 100 milionů korun. Obyvatelé z několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist