https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-objevili-parazita-s-mimoradne-vzacnym-genetickym-kodem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci objevili parazita s mimořádně vzácným genetickým kódem

12.1.2023 10:40 | PRAHA (ČTK)
Nově popsaný parazitický prvok Blastocrithidia nonstop nenapadá člověka, ale je blízce příbuzný trypanozomám, které způsobují řadu závažných chorob, například spavou nemoc.
Nově popsaný parazitický prvok Blastocrithidia nonstop nenapadá člověka, ale je blízce příbuzný trypanozomám, které způsobují řadu závažných chorob, například spavou nemoc.
Zdroj | AV ČR
Čeští vědci objevili nový druh parazita, jehož genetický kód se zásadně liší od převážné většiny organismů včetně člověka. Cizopasník je pro odborníky velmi cenný, jelikož díky němu mohou manipulovat s genetickým kódem a prohloubit tak další biologický výzkum, uvedla Akademie věd (AV). Na nálezu se podíleli molekulární biologové z Mikrobiologického ústavu AV a z Parazitologického ústavu Biologického centra AV.
reklama

 

AV vysvětluje, že genetická informace je uložena v molekulách DNA. Specifické úseky DNA se nazývají geny. Souboru genů v daném organismu se říká genom. Odborníci doporučují si dané schéma představit jako knihu, tedy genom, která obsahuje jednotlivé věty, což jsou geny. Věty běžně začínají velkými písmeny a končí tečkou, díky tomuto uspořádání mají strukturu a smysl.

Podle AV se ale ve větách některých organismů vyskytly přebytečné tečky, jež nahradily konkrétní písmena, tedy aminokyseliny. Kombinací aminokyselin se tvoří bílkovina. Čtenáři vět neboli ribozomy, které luští genetický kód, nejsou v takovém případě schopni text pochopit.

Autoři studie ale zjistili, že u zkoumaného parazita se vytvořil molekulární mechanismus, díky kterému ribozomy genetickým větách bez problémů rozumí. Věty parazita jsou podle AV zašifrované tak, že je přečtou pouze jejich vlastní ribozomy.

"Trik spočívá v povaze a délce molekuly transferové RNA (tRNA), která ribozomu běžně slouží jako luštitelská příručka, a v jedinečné úpravě jedné bílkoviny, která v buňkách za normálních okolností zajišťuje rozpoznávání teček, tedy přesné ukončení proteosyntézy," objasnil Leoš Valášek z Mikrobiologického ústavu AV.

Podle AV tak díky součinnosti daných molekul ribozom rozezná, kdy větu ukončit a kdy místo teček dosadit písmena. Genetická informace pak znovu dává smysl. "Jedná se o naprosto nečekaný a dramatický odklon od standardního genetického kódu, který je podstatou všeho živého," sdělil Zdeněk Paris z Parazitologického ústavu Biologického centra AV.

Parazitický prvok s názvem Blastocrithidia nonstop byl objeven v plošticích na Turnovsku. Podle AV je cizopasník příbuzný trypanozomám, jež zapříčiňují vážná onemocnění, kupříkladu spavou nemoc. Nový druh parazita ale přímo člověka nenapadá.

Výzkum podpořila Grantová agentura ČR. "Cílená podpora excelentní vědy a vědeckých projektů umožňuje dosáhnout výsledků, které, jako je to v tomto případě, mění pohled na základní fungování světa," zdůraznil předseda agentury Petr Baldrian. Studie byla také publikována v odborném časopise Nature. Podle AV přispěje objev parazita i syntetické biologii, jež uměle vytváří a zlepšuje produkci a vlastnosti biologických látek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

12.1.2023 12:05
viz minulý zajímavý článek, proč člověk má chodidlo, jaká je příčina jeho vzniku. Takové články rozšiřují naše znalosti.
Genetická informace je plná cizorodých segmentů, které přinášely mutace ale především virové infekce, které do DNA vkládaly celé segmenty smyslplných úseků kodujících bílkoviny. Tyto úseky kódovaly stavbu viru, přesto je organizmus použil - přečetl pro své potřeby. Někdy jsou to úplné virové DNA,RNA, (které by se ev. mohly aktivovat ve funkční nebezpečný virus), většinou to jsou jen jejich segmanty a neúčinné části. Výzkum možná v budoucnu odhalí, jak je buňka (ribozom) může číst, jak je může využívat. Někdy naopak tyto částice mohou buňku splést a změní se na rakovinu. Když bude pestrá příroda a nevyhynou i organizmy, které mohou přispět k výzkumu, tak výzkum ( i boj proti rakovině) bude úspěšnější.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist