https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-zkoumaji-prospesne-latky-z-bylin-typickych-pro-stredni-evropu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci zkoumají prospěšné látky z bylin typických pro střední Evropu

5.6.2022 01:53 | PRŮHONICE (ČTK)
Komonice lékařská.
Komonice lékařská.
Vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR (AV) spolupracují na hledání a výzkumu prospěšných látek z některých polozapomenutých středoevropských bylin, jako je například ožanka či komonice. Zajímají je rostliny, které obsahují skupinu látek nazývaných flavonoidy, které vykazují mimo jiné protizánětlivé účinky. V budoucnu by mohly najít využití v dermatologických preparátech, přípravcích na ošetření otoků či křečových žil, ekzémů nebo akné. Na setkání s novináři v Průhonicích to řekli Miroslav Vosátka z Botanického ústavu AV a Petr Kaštánek ze společnosti Eco Fuel Laboratories.
reklama

 

"Jako Botanický ústav máme obrovské sbírky rostlin, ať už jsou to kosatce, pivoňky, růže a samozřejmě bohatství Průhonického (zámeckého) parku. Tak to využíváme jako základ pro bioprospekci - hledání nových využití pro rostliny," řekl ČTK půdní mikrobiolog Vosátka.

Současný výzkum se podle Kaštánka zabývá rostlinami typickými pro Česko a střední Evropu. "Jsou to rostliny jako ožanka, komonice, ale i některé známější - třeba kostival, řepík, pelyněk metlatý a tak podobně," uvedl. "Zajímají nás rostliny, které obsahují skupinu látek nazývaných flavonoidy," dodal vědec. Tyto látky vykazují mimo jiné protizánětlivé účinky, které by mohly být v příštích letech využívány hlavně v kosmetických produktech.

"Společně s Botanickým ústavem pěstujeme asi 25 druhů předem vytipovaných rostlin, následně z nich izolujeme účinné látky, (...), stanovujeme různé biologické účinky," vysvětlil Kaštánek. Podle Vosátky má ústav založeny tzv. matečnice, které expertům poskytují základní materiál. Ústav pak poskytuje biomasu ke zpracování, včetně vzorků, na kterých experti z Vysoké školy chemicko-technologické provádějí analýzy. Chemici se zaměřují i na to, jak způsob pěstování ovlivňuje obsažené účinné látky.

Kaštánek uvedl, že projekt trvá druhý rok. Velice slibná je podle něj ožanka, která vykazuje extrémně silné protizánětlivé účinky. Část z vytipovaných rostlin tým sází teprve letos.

Ve finále je předchozí projekt zaměřený na výzkum prospěšných látek obsažených v některých odrůdách kosatců pěstovaných v Průhonicích. Výsledné produkty by měly být dostupné letos na podzim. Pole čítající 2500 rostlin kosatců, které zajišťuje rostlinný materiál k dalšímu využití, je k vidění v průhonické Botanické zahradě na Chotobuzi. Oba projekty podpořila Technologická agentura ČR.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

5.6.2022 06:22
Zcela jistě správný záměr, nutno ovšem podotknout, že čeští špičkoví bylináři v tomto nijak nezaostávají. Dále je třeba si uvědomit, že izolovat účinné látky je jedna věc, a komplexní působení celé byliny věc druhá, protože sama účinná látka nemusí mít zdaleka takový účinek, jak čaj nebo tinktura z byliny celé. V přírodě nerostou osamocené účinné látky.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.6.2022 22:13 Reaguje na pavel peregrin
Přesně tak.
Prozkoumat ty rostlin ve veškeré souvislosti je obrovský úkol.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.6.2022 09:36
To s tím začali až nyní ?
Dost poznatků je přece známo už od předků, stačí pokračovat, při dnešních znalostech, technologiích.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.6.2022 09:38
Základem současné vědy je vhodně definovaný grant. Asi je nyní i na výše uvedené bylinářství.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

13.10.2023 21:02
Je skvělé číst o tom, jak naši vědci zkoumají prospěšné látky v tradičních bylinách střední Evropy. Vždy mě fascinovala moc přírodních léčiv a jejich potenciál pomáhat nám v našem každodenním životě. Nedávno jsem narazila na červený kratom na internetových stránkách https://www.greenherbs.cz/p/cerveny-kratom a jeho účinky mě ohromili. Je to úžasný přírodní doplněk stravy, který mi pomáhá relaxovat a zvládat stres.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist