https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-vyclenil-v-temeline-prostor-kde-muze-byt-prvni-maly-modularni-reaktor-v-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ vyčlenil v Temelíně prostor, kde může být první malý modulární reaktor v ČR

1.4.2022 02:08 | TEMELÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
ČEZ vyčlenil v jaderné elektrárně Temelín prostor, kde by mohl v budoucnu vzniknout první malý modulární reaktor v Česku. ČEZ o tom tento týden informoval americké společnosti NuScale, GE Hitachi i Holtec International. S firmami má ČEZ podepsanou smlouvu o spolupráci, sdělil ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ČTK řekl, že modulární reaktory by mohly vyřešit i závislost ČR na ruském plynu a přechod na bezemisní energetiku. V Temelíně by mohly být kolem roku 2034, dodal.
reklama

 

Skupina ČEZ už podepsala memoranda o spolupráci ohledně malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. Prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež malé modulární reaktory vyvíjí i sám ČEZ. "Touto aktivitou (vyčleněním místa v Temelíně) není nijak narušen plán na stavbu standardních dvou bloků v lokalitě Temelín. Opce na ně jsou i součástí výběrového řízení na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které jsme spustili před dvěma týdny," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Hejtman Kuba jedná již řadu měsíců s několika americkými firmami, které reaktory vyvíjejí. ČEZ by si mohl jednu z těchto firem zvolit za dodavatele, řekl. Podle Kuby by se mohly reaktory v jižních Čechách také zčásti vyvíjet.

"Řada firem ve světě už pracuje na budoucnosti jaderné energetiky. Reaktory budou menší, bezpečnější, nebudou stát tolik peněz, nebudou mít tak velký výkon a budou modulární, budou se moci přidávat jeden za druhým. To je budoucnost. Řada států se zaměřuje na firmy, které takové reaktory vyvíjejí a mají, velká část z nich je na americkém kontinentu. A protože tu máme lokalitu Temelína, počítalo se, že se bude rozšiřovat, máme tu jaderné inženýry, tak bych byl rád, aby v jižních Čechách takový modulární reaktor vyrostl," řekl hejtman.

Mezinárodní agentura pro jadernou energii definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů elektrických. Vyrábí se v továrně, pak se převáží na vybrané místo, kde se sestavují. Moduly lze skládat do větších celků. Při ministerstvu průmyslu a obchodu už vznikla pracovní skupina, která řeší, jak zkrátit povolovací procesy, a tipuje možná místa pro malé reaktory v ČR. Podle ČEZ mohou moduly doplňovat obnovitelné zdroje energie jako větrné a fotovoltaické elektrárny.

Podle hejtmana je to i šance pro tuzemské firmy. "Začala by úzká spolupráce českých inženýrů s firmou, kterou by si ČEZ vybral. Váže se na to řada technologií a v Česku je řada firem, které jsou v energetice velmi zdatné a patřily do dodavatelských řetězců, ale historicky spíše do těch ruských, což je přirozené. Teď je velká příležitost, jak se objevuje nový typ reaktorů, kdyby české firmy dostaly příležitost spolupracovat s americkými. Chci, aby náš kraj v tom byl lídrem,“ řekl hejtman.

Modulární reaktory by mohly podle něj vyřešit i závislost ČR na ruském plynu. Jak zdůraznil, válka na Ukrajině ukázala, že nebude možné používat plyn jako přechodové médium od uhlí k bezemisním zdrojům. "Já jsem varoval, že ten kohoutek plynu má někdo jiný, není to tržní komodita, je to ryze politické médium, se kterým se dají dělat nehezké věci, a teď to všichni vidíme. Krize ukazuje, že musíme být soběstační, aby nás nějaký stát nemohl mocensky trápit na tom, že nám nedá energii," řekl Kuba. Míní, že v budoucnu by modulární reaktory mohlo mít každé větší město, jež nyní provozuje teplárnu či elektrárnu. Další cestou, jak posílit soběstačnost, je podle něj mít na každé budově solární panely.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

1.4.2022 03:29
bylo by nejlepší, kdyby jich bylo aspoň deset po republice a co nejdřív. Modulární systémy mohou stabilizovat základní potřeby elektřiny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.4.2022 06:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Největší uhelná elektrárna má výkon 800MW deset takových modularních systémů by dokázali poslat uhlí do minulosti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně tak, jako teplárny přímo ve městech a pro stabilizaci sítě.
Už licencovaný NuScale má výkon 50 MWe, je velký jak dva autobusy nad sebou a jede v bazénu pod vodou.
Investor poství jen ten bazén a přípojky, firma ho doveze jak ledničku nebo pračku a instaluje na místě.
Cenově se to s velkou JE asi vůbec srovnávat nedá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:07 Reaguje na Pavel Hanzl
A kde ten podle Hanzla licensovaný NuScala už šlape:-)))???

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 16:03 Reaguje na Svatá Prostoto
V nějakém testovacím procesu či čo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 16:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt jo? A to dejte zdroj, ať se taky dozvíme nějaké podrobnosti.

Jak už vystřihli funkční prototyp a ten fachá jedna radost.

Sem s tím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2022 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
V představách člověka, co o tom nemá nejmenší ponětí, to tak asi vypadat může. Realita je taková, že licenční proces se momentálně od velkého reaktoru nijak neliší, tj. EIA, povolení k umístění, územní rozhodnutí, stavební povolení, povolení k výstavbě podle atomového zákona atd. pořád zabere zhruba deset let, u prvního reaktoru svého druhu to bude pravděpodobně ještě déle, zvlášť když to bude "přímo ve městě". Samotná stavba se liší zhruba tak v tom, že parogenerátory a další komponenty primárního okruhu jsou integrované v tlakové nádobě, takže odpadá svařování primárního okruhu na stavbě. O to složitější je ale samozřejmě tlakovou nádobu vyrobit. Jinak je to zatím pořád ten samý princip výroby elektřiny jako u velkých bloků, jen v menším.
P.S.: NuScale má výkon 77 MWe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 16:05 Reaguje na Emil Novák
Licenční proces přece nemá nic společného s umístěním.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2022 20:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě že má:
"Dukovany dostaly povolení k umístění jaderného zdroje."
"Podle firmy jde o jeden z nejvýznamnějších přípravných kroků před zahájením stavby a výběrem dodavatele. Příprava a zpracování dokumentace pro licenční řízení trvala pět let a její součástí bylo přes 200 odborných studií, analýz a rozborů, uvedl ČEZ."
https://www.lidovky.cz/byznys/cez-dostal-povoleni-pro-novy-jaderny-zdroj-v-dukovanech.A210308_102035_energetika_ceh
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.4.2022 17:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi by na teplárny byl zajímavější vodík, na který máme infrastrukturu. Jen výroba pokulhává
Odpovědět
va

vaber

1.4.2022 08:54
podobně se mluvilo už před 50lety, to asi hejtman neví,
300MW elektrických jako skládačku ? tak to jsem zvědav,
taky chybí v článku údaj jak dlouho se takový reaktor vyvíjí ,když jde vše dobře a když nejde?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:05 Reaguje na vaber
Je dávno vyvinut a ne jeden. NusCale, malý Kanaďan, Čína je taky daleko, Frantíci, Angláni.
I obecnou licenci Amíci mají, vázne to asi na byrokracii, ale jak se rozjedou výrobní linky typu automobilek, bude asi SMR nejlevnější stabilní a velmi výkonný zdroj energie. Doplněný OZE a velkými, stávajícími JE (které se možná už ani nevyplatí stavět), můžou poslat do historii veškerý fosil.

Odpovědět
JO

Jarka O.

1.4.2022 09:38
Tahle zpráva je taky apríl?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 10:15 Reaguje na Jarka O.
Možná se budete divit i ušma, ale není. Zaprděnost babišistánu se už velmi rychle odvětrává a už zase zkoušíme dohnat vyspělou Evropu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.4.2022 21:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak z příspěvků p. Nováka plyne, že ano, MMR je ještě po delší dobu apríl i v té markantně vyspělé Evropě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.4.2022 10:34
Hahaha, deset let si nejméně dejte "voraz". Modulární reaktor není lednička z krámu, kterou dovezete a zapojíte do sítě.

S ohledem na současnost zrušit odstávky JE na Západě a rozdejchat i odstavené uhelné elektrárny. A modlit se ať to vyjde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 11:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobře. Ale je to jak výrobní linka ve Škodárně nebo v jakékoliv jiné naší fabrice, kdy se doveze celá, hotová linka a ve fabrice se jen poskládá a oživí.
To je klíčová výhoda SMR, pokud by se to mělo bastlit na stavbě (jak třeba Akademik Lomonosov), tak to žádnou výhodu proti velké JE nemá.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.4.2022 12:04
Tohle je dobrý Apríl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:08 Reaguje na Katka Pazderů
To není apríl, to je "jen" PR ... zatím a bohužel.
Odpovědět
Pe

Petr

1.4.2022 15:58
Modulární reaktor je něco jako jednokolejka ve Springfieldu (seriál Simpsonovi). Všichni vědí jaký je to nesmysl, ale nadšeně tomu tleskají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 16:06 Reaguje na Petr
Pán bude asi atomový fyzik.....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.4.2022 16:25
Vrabec z hrsti uletěl a holub ještě nedosedl ani na střechu. Upínat naději
k něčemu takovému je snění, když realita buší na dveře. Prostě bycha honit
je dnes pozdě, když tu mohly být dávno v Temelíně místo dvou bloků čtyři.
Další čtyři v Blahutovicích a údajně i v Mělníce jako náhrada za uhelku.
Máme kulové a tam nezbývá než snít. Probuzení může být na podzim kruté i
pro největší optimisty, když se spustí díky nedostatku a cenám dominový
efekt se zavíráním továren, nezaměstnaností a s insolvenci dosavadních
optimistů. Bude stačit prázdný plynovod a nakonec i nedostatek elektřiny.
Nyní se ukáže, kdo myslel na zadní kolečka a kdo skočil na lep gryndýlu.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist